Ciasto to jest znane pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robione. Niektórzy preferują śmietanę 18%, inni kremówkę lub mleko. Mimo wszystko każda wersja
Di gotujeTorcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten
Wanilia i KardamonWZ-tka to jedno z tych ciast, które bardzo lubię piec. Proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Czegóż chcieć więcej do szczęścia? WZ
mecooks30x40cm to wielkość blachy, która jest na wyposażeniu piekarnika. Ale jeśli upieczemy i blat w typowej blaszce 26x38 wtedy będzie fajny wysoki do przecięcia na cieńsze 3 blaty. Cały tort w całości wyszedł o wadze 8kg. Dużo tego pisania ale w rezultacie nie taki trudny do przygotowania ale nieco pracochłonny :) Składniki biszkopt jasny 9 jaj 1,5 szklanki cukru(...)proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Po wystudzeniu zmiksować masę na puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać dokładnie łyżką. Masa śmietanowa - malinowa 500ml śmietany kremówki 36% 300g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka świeżych malin 1 fix do śmietany Przygotowanie: Śmietankę ubić z cukrami
W garach u Gosijagodowy jest idealnym uzupełnieniem ciast, tortów, serników. Pyszny, lekki i stabilny mus przypadnie do gustu każdemu. Co to jest mus jagodowy? Musy owocowe od kremów owocowych różnią się tym, ze zawierają dużo większą ilość owoców. Stabilizowane są żelatyną lub galaretą owocową (można też użyć agar jeśli ktoś preferuje) Ubita śmietana spełnia rolę spulchniającą i rozrzedzającą mus. Bez śmietany, mus owocowy(...)frużeliny). Zastosowanie Ja bardzo lubię musy owocowe ze względu na ich lekkość , łatwość przygotowania i atrakcyjny smak. Najczęściej stosuję je do tart , tartaletek , ciast musowych, jako warstwa tortu lub uzupełnienie do serniku. Czas potrzebny do ich przygotowanie jest niewielki, a efekt zaskakujący. Poniżej przedstawiłam mus z jagód , jednak Ty możesz użyć również innych owoców. Pamiętaj, że do żelatyny nie dodajemy
SmartBake.plPomysł na deszczowy jesienny dzień? Pyszne, aromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo
Cynamonowe szczęścieChwilę na ten tort czekaliście, ale uwierzcie mi że warto było ;) Nocą w końcu usiadłam i spisałam z zeszytu składniki, teraz zamiast gotować obiad i sprzątać, usiadłam by po kolei opisać Wam proces przygotowania. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam, bo nieraz choć sama sprawdzam przed publikacją- okazuje się że w opisie przygotowania brakuje informacji co zrobić(...)miejsca ;) Składniki na tortownicę o śr. ok 24cm Biszkopt: 6 jajek 1 niepełna szklanka drobnego cukru 1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietanowy: 100g śmietanki 36% 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Mus porzeczkowy: 220g mrożonych czarnych porzeczek 60g cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 120g śmietanki 36% Krem oreo
Kuchnia w czekoladzieroślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „ Westwing Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady(...)czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę
Mała Cukierenkaroślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „ Westwing Home & Living – powiedz-tak ”. Znajdziecie tam porady(...)czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać. 12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem. 13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę
Mała Cukierenkaspodem lub klasyczną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Moje batony przykleiły się do formy i ciężko je było wyjąć, ale podgrzewanie noża pomogło w krojeniu a podgrzanie łyżki do tortów pomogło w wyjęciu z formy. Składniki na spód: mieszanka zbożowych batonów od Helio - u mnie 8 szt ale czym więcej tym lepiej ponieważ wyjdzie nam pyszny gruby spód(...)formę papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody gorącej, następnie odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz pod koniec ubijania wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na zbożowy spód. Pozostaje nam teraz rozpuścić galaretkę agrestową zgodnie z przepisem na opakowaniu, chociaż ja daję zawsze 50 ml wody mniej. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiam to ciasto, ponieważ oprócz wyjątkowego i pysznego smaku - przyznajcie, że bardzo ładnie się prezentuje. Jest przepyszne i lekkie! W sam raz sprawdzi się podczas upałów
Di gotujePyszne rogaliki z półfrancuskiego ciasta śmietanowego, które jest dużo prostsze w wykonaniu niż ciasto francuskie, a mimo to zachowuje jego walory, czyli listkową strukturę. U mnie rogaliki nadziane waniliowym budyniem i hojnie udekorowane lukrem królewskim, ale Wy możecie eksperymentować ;-) składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru(...)które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe
babka w formiePrzepis na przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Blaty biszkoptu przełożone są masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany a całość posmarowana masą krówkową i posypana płatkami
Słodki Bloggóry jest z masy karpatkowej, a boki są obsypane czekoladowymi kuleczkami. Cała góra jest obłożona borówkami. Wstawiamy do schłodzenia najlepiej dzień wcześniej robimy tort, zdąży przejść smakiem. Masa karpatko-wa: 3 szklanki mleka 200 g masła ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie geste . Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń , aż do ostatniej łyżki. Masa śmietanowa: śmietana 30% 600 ml cukier 2 łyżki
Różowa kuchnia