pokrojone na małe kawałeczki żelki i draże – ponownie wymieszać. Foremki napełnić masą do 2/3 ich wysokości i piec 25 minut w 180 stopniach. Przed udekorowaniem babeczki należy wystudzić. Masa śmietanowa: Śmietanę lekko ubić i dodać wymieszany cukier puder ze śmietan-fixem. Ubić na sztywno i dodać serek mascarpone. Wszystko zmiksować. Jedną wysmarować masą babeczkę, do której będą przyczepione nogi(...)wykałaczkach i wbić je do babeczek. Uwaga: Masa cukrowa odbarwia masę śmietanową, więc babeczki najlepiej przygotować w dzień podania. Do reszty masy dodać barwnik. Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki, ale masa stężała. Pozostałe babeczki udekorować za pomocą szprycy do tortów, tworząc małe choineczki. Choinki posypać koralikami dekoracyjnymi, które posłużą jako bombki. Gotowe babeczki
KuchniaWeDwoje.plbabeczek. Uwaga: Masa cukrowa odbarwia masę śmietanową, więc babeczki najlepiej przygotować w dzień podania. Do reszty masy dodać barwnik. Ja użyłam barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki, ale masa stężała. Pozostałe babeczki udekorować za pomocą szprycy do tortów, tworząc małe choineczki. Choinki posypać koralikami dekoracyjnymi, które posłużą jako bombki. Gotowe
KuchniaWeDwoje.plDługo szukałam tortu na urodziny mojej mamy i znalazłam ten, który wydawał mi się idealny. I się nie myliłam, wyszedł pyszny, chociaż następnym razem do masy kajmakowej dodam dodatkowo przy ubijaniu śnieżkę, żeby ta warstwa wyszła kremowa, a nie taka zbita :) PS. Czekam z niecierpliwością na dzień, kiedy uda mi się przekroić idealnie biszkopt ! Z przekrojeniem na pół(...)masa śmietanowa --> ponownie warstwa dżemu z porzeczki, ale już o wiele cieńsza, a więc smarujemy bardzo delikatnie 3 część biszkoptu --> nasączamy wierzch i boki smarujemy masą kajmakową, która nam została (na górze ma być grubsza warstwa, a na bokach tylko tyle aby orzechy nam się dobrze przykleiły) boki obsypujemy posiekanymi drobno orzechamiOdstawiamy tort najlepiej
charlotte gotujeŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLenykakaowej Składniki masy śmietanowej: 350 ml śmietany kremówki 30 % 100 gram czekolady gorzkiej lub deserowej 60 gram czekolady biało - kawowej ( zawsze na półce w sklepach Aldi ) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 śmietan - fix Składniki masy z agrestu: 1 szklanka agrestu 1 łyżka cukru 2 łyżki galaretki agrestowej Wykonanie: Etap pierwszy - proponuję rozpocząć od masy śmietanowej. Najlepiej kilka godzin(...)jest gotowe. Wyciągamy i studzimy. Etap czwarty - składamy tort czyli wrzucamy agrest w kawę :) Z wystudzonego ciasta odkrajamy cieniutko, równiutko wierzch. Odkładamy do starcia na tarce. Ciasto wkładamy do formy, tortownicę zapinamy obręczą i smarujemy tężejącą masą agrestową - warstwa nie będzie gruba, ale i tak spełni swe zadanie. Z lodówki wyciągamy śmietanową masę czekoladową, ubijamy mikserem na gęsty krem. Dodałam
Kronika Piekarnikaformie tortu . Nie jest jakiś trudny w wykonaniu, tylko trochę czasochłonny. Serduszka wycięłam z galaretki i to trochę trwało. Jednak warto przygotować taki przysmak dla najbliższych. Obiecuję że nie tylko wyglądem ale i smakiem zaskoczycie nie jedną osobę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR 22 CM: NA SERCA 2 wiśniowe galaretki 1 galaretka przezroczysta np. Winiary MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany(...)galaretkę z wycinania kroimy w kostkę. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nasze serca. Odstawiamy na chwilę do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Ciasteczka rozdzielamy i wyciągamy nadzienie. Ciastka kruszymy wałkiem. Śmietanę zaczynamy ubijać, gdy już jest lekko podbita dodajemy cukier puder oraz nasze nadzienie z ciasteczek. Ubijamy na sztywno. Dodajemy
Pani na deserciasta, stąd upiekłam tort. Osobiście nie jestem czekoladoholikiem, ale jako że nie piekłam dla siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej(...)kąpieli wodnej. Dodać do masy śmietanowej. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać, ostudzić i powoli dodawać do masy czekoladowej. Wstawić krem na 1h do lodówki. Ostudzony biszkopt przekroić wdłuż na pół. Namoczyć ponczem, aby blaty były lekko wilgotne. Przełożyć dżemem, a następnie kremem. Wysmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować ciastkami wierzch i boki. Wstawić do lodówki
Fabryka pomysłówMój pomysł na tort z trzema różnymi kremami. Smaki kremów idealnie się uzupełniają. Tort jest lekko słodki. Składniki: ciasto: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej masa 1: 300 ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa(...)lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzekrojoną do wierzchu i lekko docisnęłam, żeby całość była równa. Boki tortu obsmarowałam dookoła śmietaną i obsypałam płatkami mlecznej czekolady. Górny blat nasączyłam ponczem i posmarowałam resztą bitej śmietany. Na wierzchu rozłożyłam różyczki i listki z plastycznej czekolady oraz rozsypałam perełki cukrowe. Ciasto odstawiłam do lodówki, aby masa śmietanowa stężała. Od męża otrzymałam wraz z życzeniami piękny bukiet papuzich tulipanów
Kuchenne zapiski EdytyWitajcie :) Ostatnio moja córcia kończyła 16 lat a
Sama słodycz i szczypta chiliTort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami – Zapraszam na pyszny tort z delikatnym kremem i puszystym, szpinakowym biszkoptem. Tort jest trochę pomarańczowy, waniliowy i wspaniale smakuje z malinami. Jest wilgotny i wygląda ładnie, tak wiosennie. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 190g cukru 100ml oleju 160g świeżego szpinaku 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Do nasączenia: 180ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem pomarańczowy
Mała Cukierenkarocznice. Zobaczcie jakim tortem poczęstowałam gości na imprezie z okazji jego 40 urodzin. Nie chwalę się, ale pyszny był.Polecam! Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa śmietanowa z wiśniami(...)wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki *Na drugi dzień ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na boki i wierch tortu. Boki za pomocą szprycy gwiazdki dekorujemy, na wygładzony wierzch układamy w dowolny wzór owoce. * Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Z Majeczką w kuchniżeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache(...)zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe i jeszcze raz krótko miksujemy. Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru
Ciastkozercy