Witajcie :) Ostatnio moja córcia kończyła 16 lat a
Sama słodycz i szczypta chiliTort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami – Zapraszam na pyszny tort z delikatnym kremem i puszystym, szpinakowym biszkoptem. Tort jest trochę pomarańczowy, waniliowy i wspaniale smakuje z malinami. Jest wilgotny i wygląda ładnie, tak wiosennie. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 190g cukru 100ml oleju 160g świeżego szpinaku 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Do nasączenia: 180ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem pomarańczowy
Mała Cukierenkarocznice. Zobaczcie jakim tortem poczęstowałam gości na imprezie z okazji jego 40 urodzin. Nie chwalę się, ale pyszny był.Polecam! Składniki: biszkopt jasny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia biszkopt ciemny: 4 jajka 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa śmietanowa z wiśniami(...)wierzch wykładamy ostatni biszkopt. Odstawiamy do lodówki *Na drugi dzień ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Gotową masę rozsmarowujemy na boki i wierch tortu. Boki za pomocą szprycy gwiazdki dekorujemy, na wygładzony wierzch układamy w dowolny wzór owoce. * Tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Z Majeczką w kuchniżeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache(...)zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe i jeszcze raz krótko miksujemy. Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru
Ciastkozercyżeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache(...)zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki. Miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, na koniec dla utrwalenia dodajemy 2 fixy śmietanowe i jeszcze raz krótko miksujemy. Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru
Ciastkozercycukiereczki są pokryte. Więc: robimy tort, wstawiamy do lodówki, wyjmujemy na krótko przed spożyciem i dopiero wtedy wsypujemy cukiereczki! W przeciwnym wypadku, nasze ciacho może nabrać gorzkiego posmaku. Wykonanie Tortu: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski nie dotykało(...)lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Kolejny, drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu, smarujemy pozostałym krem- wszystko ładnie wygładzamy
Domowe TortyPrzepyszny i szybki przepis na tort urodzinowy, który wygląda bosko i nie wymaga pieczenia. Klasyczny śmietankowy smak połączony z białą czekoladą i malinami sprawia, że nie można się mu oprzeć. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: min. kilka godzin, najlepiej całą noc Składniki: (na średnicę 16 cm) ok. 50 g biszkoptów 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki(...)pierwszą warstwę biszkoptów Masę śmietanową podziel na dwie części Na biszkopty wyłóż kilka łyżek masy, następnie w masę powtykaj połowę malin Przykryj resztą pierwszej części masy Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów Powtarzając czynności połóż drugą część masy i drugą część malin Udekoruj czekoladą startą na tarce lub za pomocą obieraczki do warzyw oraz malinami Wstaw tort do lodówki
Słodki BlogPamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny, ale nie mokry! DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki tabliczka białej czekolady tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady metalowa foremka w kształcie serduszka Wykonanie Tortu: WYSOKI BISZKOPT CZEKOLADOWY : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą- tak, aby dno miski(...)lodówki. Wyjętą z lodówki masę czekoladowo- śmietanową miksujemy na niskich obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! CZEKOLADOWE OZDOBY- SERDUSZKA : Możecie zdecydować się na zakupienie gotowych ozdób czekoladowych np. czekoladowych kropelek i pominąć krok wykonywania ich własnoręcznie. Ja jednak chciałabym Was zachęcić do zrobienia czekoladowych serduszek- takich, którymi ozdobiłam swój tort. To wcale nie jest takie trudne
Domowe TortyPierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami świeżych
Kuchnia MagdaLenyurodzinowym Maksia. Jeśli chodzi o standardowe procedury to odsyłam do pierwszego tortu gdyż w sprawdzonych przepisach nie warto nic zmieniać. Wspomnę tylko o piłkarskich innowacjach. Od kiedy powstał plan tortu a'la boisko zostało kilka kwestii do rozwiązania. A pytanie fundamentalne to jak uzyskać kolor murawy. Zasięgnęłam porady w internecie. Pomysł z barwieniem szpinakiem nie przypadł do gustu Mężowi, kiwi(...)dostałam, dzięki życzliwości pewniej właścicielki cukierni. Testy murawy zostały przeprowadzone i okazało się, ze krem pięknie odzwierciedla kolor wiosennej murawy. Pozostało upiec ziemisty (czyli czekoladowy) biszkopt, ubić krem śmietanowy, zrobić wsad brzoskwiniowy, a potem sklecić tortowe boisko i narysować linie. Jesli chodzi o parametry techniczne to FIFA czy tam UEFA mogłyby się przyczepić - że krzywo, że murawa nierówna
Kuchnia po mojemuTort śmietanowo-czekoladowy jest przepyszny! Wysoki kakaowy biszkopt nasączony naparem z czarnej herbaty z dodatkiem rumu i cytryny zawiera dwa smaki kremu: śmietankowego i czekoladowego na bazie gorzkiej czekolady i m ichałkowych cukierków. Frużelina wiśniowa dopełnia smaku. Tort zrobiłam na 19 urodziny syna, wszystkim smakował i każdy prosił o dokładkę. Dla mnie to idealne połączenie(...)mąki pszennej typ 450 50 g ciemnego kakao Nasączenie: 200 ml posłodzonego naparu z czarnej herbaty 50 ml rumu 15 ml soku z cytryny Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Krem z gorzką czekoladą i michałkami: 300 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady
Wanilia i KardamonPotrzebujesz ciasta lub tortu urodzinowego, a nie masz piekarnika...To żaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone. Nie wierzysz ? To wypróbuj ten przepis - blaty a'la biszkopty z kawałkami gorzkiej czekolady smażone na patelni i przełożone masą śmietanową o smaku Kasztankowym. Pycha - efekt z pewnością Cię zaskoczy 😉 Mnie zaskoczył
Kuchnia MagdaLenyJeśli lubicie tort Pavlova, to na pewno zachwycicie się roladą bezową z malinami. Delikatna bezowa pianka z cienką, lekko chrupiącą skorupką. Składniki: Beza: 5 białek 300 g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki octu winnego Nadzienie: 500 ml śmietanki schłodzonej 30% 1 op. Masy śmietanowej malinowej Dr. Oetkera 100 g malin Piekarnik nagrzewamy do temperatury
Pyszności Słodkości