Tort ideał!! <3 Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców, z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy. Czy trzeba więcej zachwalać? Składniki: Biszkopt (2x) (tortownica 20-22 cm): 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanka cukru 1/4 szklanki kakao Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2-3 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy(...)tortownicą na podłogę z ok. 50 cm wysokości. Tak samo upiec drugi biszkopt. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone. Ostudzone biszkopty przekroić na dwa blaty. Na paterę wyłożyć trochę kremu, by tort się nie poruszał w trakcie składania. Na to położyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć
Malinowo w kuchnipoczątku wybaczcie za moją nieobecność :). Wszystko będzie oczywiście nadrobione :). Dzisiejszy post to przepyszny tort kawowo-kakaowy przełożony masą ze śmietany i serka mascarpone. Był przepyszny. Składniki: Ciasto: 360 g mąki pszennej 300 g cukru 180 g kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 g soli 120 ml oleju 380 ml maślanki 380 ml zaparzonej kawy(...)składników, ale też nie za długo bo zrobi się masło :). Każdy blat ciasta najpierw smarujemy dżemem, a następni smarujemy masą śmietanową Blaty ciasta smarujemy dżemu układamy na przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry. Wierzch tortu obsypujemy kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku. Bok tortu zrobiony został z gorzkiej czekolady
Gotuj z Mąkąjest dość ciężki, krem użyty jako przełożenie tortu musi być gęsty i stabilny. Zazwyczaj stosuje się ganache lub kremy maślane. Jeśli zależy nam bardziej na walorach smakowych tortu, powinniśmy użyć biszkoptu opartego na ubitych białkach. Biszkopt ten jest lżejszy, dzięki czemu możemy użyć delikatnej masy śmietanowej. Polecam owinąć biszkopt folią spożywczą i włożyć do lodówki na parę godzin. Zimny biszkopt
SmartBake.plPrzedstawiam kolejny tort, który zrobił am latem w zeszłym roku. Pachnący latem, lekki, nie za słodki :) Nie wymaga mnó twa czasu, pieniędzy, wymyślnych składników ani talentu. Każdy jest w stanie przygotować go w krótkim czasie. By poszł o jeszcze sprawniej, b iszkopt można upiec dzień wcześniej. Biszkopt: 5 jajek L 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników. 4 . Na dolną warstwę ciasta wykł adamy masę śmietanową a na to owoce. P rzekł adamy ko le jnym plackiem, czynność powtarzamy. Kładziemy ostatni place k, na wierzch masę. Dokładnie obsmarowujemy również bok i. Tort dekorujemy owocami , pokrojonymi batonami i po kr uszonymi bezami
Szefowa kuchnijest przyjemne. Delikatna masa śmietanowa, słodkie kolorowe galaretki, miękki spód, galaretka gładką warstwą pokrywająca całe dzieło. I muszę przyznać, jest coś kręcącego w procesie wkręcania pokrojonych w kosteczkę galaretek w masę śmietanową. Na urodziny seniora rodu, święta lub imprezę biurową raczej nie ośmieliłabym się z takowym cudem wyskoczyć. Ale jeśli postawicie tak prezentujący się tort przed dzieciakami, macie pewność(...)serki homogenizowane, lub jeden duży, np "Świeżuch" 3 opakowania kolorowych galaretek Zacznijmy od rozpuszczenia w dwóch naczyniach dwóch galaretek i odstawienia ich do stężenia. Gdy będziemy mieć gotową masę śmietanową, muszą być odpowiednio ścięte do krojenia. Trzecią galaretkę możemy rozpuścić później, wylejemy ja na górę już po wykonaniu całości. Wcześniej również rozpuśćmy żelatynę w zimnej wodzie, odstawmy do napęcznienia. Później
Kronika Piekarnikaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie ciekawych inspiracji i przepisów na nietypowy tort urodzinowy, to jesteście w dobrym miejscu. W tym wpisie zaprezentuję Wam tort, który upiekłam mojemu mężowi na urodziny. Był zachwycony! Tort słonecznikowy w kształcie beczki wygląda bardzo ciekawie i nietuzinkowo. Możemy go przygotować także w kobiece wersji. Wszystko zależy od dekoracji, jakie wybierzemy. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek(...)piany. Układamy kolejno warstwy: Biszkopt Połowa masy karmelowej Warstwa słonecznikowa Masa karmelowa Biszkopt Masa śmietanowa Po ułożeniu warstw wkładamy do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, według przepisu na opakowaniu. Po zastygnięciu kroimy nożem w dużą kostkę. Tort obkładamy wokół wafelkami, związujemy wstążką, a na górę wykładamy galaretkę a na nią buteleczkę do dekoracji
Przepiski.plfrużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan(...)świeże lub mrożone ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Ponadto: Dowolne dodatki do dekoracji wierzchu tortu Sposób przygotowania: Biszkopt: Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem toru, wtedy ładnie się kroi i nie kruszy. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier
Wanilia i KardamonPrzepis na ten super orzechowy tort znalazłam na tej stronie i choć jest trochę pracochłonny to z pewnością zadowoli nie jednego smakosza orzechowych wypieków. Składniki : (tortownica 26 cm) Biszkopt: 8 jajek 130 g mąki pszennej cukier waniliowy 200 g orzechów włoskich lub laskowych (można pomieszać) 2 łyżki mocnej wystudzonej kawy lub kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżką, aż się zrobi płynna. Przygotowaną żelatynę dodawać po łyżce do masy śmietanowej nie przerywając miksowania. Z tak powstałej bazowej masy śmietanowej odłożyć 1/3 całości i dodać do niej zmiksowane orzechy i wymieszać. Do pozostałych 2/3 masy dodać zmiksowane płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Przełożenie tortu: Blat biszkoptu ułożyć na dnie i nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Następnie rozsmarować
talerz przyjemnościTort zrobiłam dla mojej córeczki Hani na 2 urodziny, a że jest fanką bajki Masza i Niedźwiedź wydruk cukrowy musiał być koniecznie z bohaterami tej bajki. Tort jest delikatny i mocno śmietankowy w smaku, Nie zawiera alkoholu i nie jest za słodki, dlatego doskonale nadaje się dla dzieci. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej(...)czenia się składników. Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć herbatą, następnie wyłożyć na niego 1/3 masy śmietanowej. Przykryć kolejnym blatem, którego również nakeży nasączyć i posmarować kolejną częścią śmietany. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go,ale nie smarować już śmietaną. Pozostała śmietaną smarujemy boki tortu. Masa maślana. Masło w temperaturze pokojowej ubić na puch, następnie stopniowo dodawać cukier puder
Krylowa KuchniaNajłatwiejszy tort na świecie, przynajmniej dla mnie ;) Nie jest pracochłonny, a smak cudowny. Po prostu smak lata ;) Biszkopt przełożony masą śmietanową z kawałkami truskawek, udekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam! Składniki na biszkopt
Domowa cukiernia Ewystopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytCórka chciała tort, ja miałam ochotę na coś słodkiego i tak powstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym. biszkopt: 6 jajek 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru masa śmietanowa : 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa truskawkowa : 300 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny
Polska Zupaurodziny mojego synka. Postanowiłam przełożyć biszkopt delikatną śmietaną kremówką i serkiem mascarpone, może i mało dietetycznie,ale urodziny się ma raz w roku! Tak wykonany i podany tort zachwyci każde dziecko, na urodzinach mojego synka robił furorę! Składniki:-biszkopt jasny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia-biszkopt ciemny:6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąkiłyżeczka proszku(...)wody wyciskamy sok z cytryny, dosładzamy cukrem.Bierzemy jasny spód z biszkopta, dokładnie nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym plackiem, znów nasączamy i wykładamy krem. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Zostawiamy trochę kremu na wierzch i boki tortu., które smarujemy cienką warstwą.Rurkami obkładamy boki tortu. Ustawiamy rurki ciasno obok siebie, dobrze dociskając do tortu. Wierzch dekorujemy
Z Majeczką w kuchniŚwięta to czas wyciszenia, spokoju... Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią... W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw. Smakował bosko. Składniki: 6 jajek czubata szklanka cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej(...)Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec
Malinowe PocałunkiGenueński Pierwszym krokiem do zrobienia jakiegokolwiek tortu jest wykonanie ciasta. W naszym przypadku jest to biszkopt genueński , który jest miękki, pulchny i łatwy w przygotowaniu. Kliknij na obrazek , aby poznać przepis . Biszkopt odwracamy oczywiście do góry nogami , tak że je go wierzch stanie się naszym spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat nasączamy(...)przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny. Następnie smarujemy odłożoną pastą z malin. Masa śmietanowa z serkiem maskarpone Następną warstwą jest tradycyjny krem śmietanowy z serkiem mascarpone. Przepis znajdziesz klikając na zdjęcie. Ostatnia, trzecia warstwa – wierzch biszkoptu. Wierzch biszkoptu musisz nasączyć zanim położysz go na torcie. Kładziemy go, oczywiści spieczoną stroną do góry. Uzyskasz wtedy ładną, płaską powierzchnie. Sprawdź małą poziomicą
SmartBake.pl