tort śmietanowy - 831 przepisów (strona:19/56)

Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 112

kąpieli wodnej. Polewę przygotowujemy przed samą dekoracją złożonego i schłodzonego tortu. Wykonanie: W zapiętej tortownicy, z założonym dnem, o średnicy 23 cm, ułożyć tekturową podkładkę (nie jest konieczna, ale dzięki niej będzie można łatwo przenosić tort) następnie wyłożyć pierwszy blat, wyłożyć 80 g – 100 g kremu śmietanowego, ja postawiłam tortownicę z pierwszym blatem na wadze, nałożyłam 4 duże łyżki

moj przepis na
Marcinek – tradycyjne ciasto z Podlasia 253

zapiętej tortownicy, z założonym dnem, o średnicy 23 cm, ułożyć tekturową podkładkę (nie jest konieczna, ale dzięki niej będzie można łatwo przenosić tort) następnie wyłożyć pierwszy blat, wyłożyć 80 g – 100 g kremu śmietanowego, ja postawiłam tortownicę z pierwszym blatem na wadze, nałożyłam 4 duże łyżki kremu (akurat wyszło 80 g), tak samo postępować z pozostałymi blatami i kremem

moj przepis na
Tort z owocami i kremem śmietanowym 252

śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki ( około 3-4 łyżeczki ) i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy(...)sokiem z wiśni, układamy maliny (owoce należy podzielić na pół, by starczyło ich na prawie cały blat ciasta ) i wykładamy ponownie krem śmietanowy. Na górę kładziemy trzeci blat ciasta, który również należy nasączyć. Górę i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy według własnego uznania :) Gotowy tort należy włożyć do lodówki do schłodzenia.    Smacznego

W kuchni u Moniki
TORT Z OWOCAMI 234

smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)temp 170 st.  * Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Odkładamy 1/3 część masy. Do pozostałej masy śmietanowej dodajemy borówki amerykańskie,( odkładamy pół szklanki owoców na górę tortu) * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. *Boki tortu obkładamy czekoladowymi

Z Majeczką w kuchni
Tort truskawka z polewą lustrzaną 105

Letni torcik o wyglądzie truskawki, ostatnio robiłam na urodziny naszego małego solenizanta. Polewa lustrzana jest wspaniałym pomysłem na dekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo. Składniki Biszkopt według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm … Czytaj

gotuj ze mną
Tort czekoladowy z pomarańczami 129

Tort z czekoladowym, zwartym biszkoptem i musem delikatnie pomarańczowym. Choć cytrusy przywodzą na myśl ciepłe kraje, to deser wymaga chłodnych warunków, by śmietanowy krem mógł prezentować się w pełnej krasie. Odradzam prezentacje w pełnym słońcu, ale sam tort polecam. Jego największym atutem jest właśnie ów delikatny mus. Dla fanów kremów i bitej śmietany warto dodać do zeszytu z przepisami.Składniki

W kuchni wieczorem
Tort FIT z kaszy gryczanej, selera naciowego, szpinaku i groszku 133

pieczenia i pieczemy w tej temp. 10 min. Następnie skręcamy do 185°C i pieczemy jeszcze ok. 50 min. Czas całkowitego pieczenia ok. 1 godz. Tort delikatnie wyjmujemy z formy i podajemy z sosem śmietanowi serowym. Sos : Śmietankę przelewamy do rondelka , podgrzewamy, a gdy zacznie   się  gotować, zmniejszamy ogień i powoli   redukujemy . Na koniec dodajemy ser, mieszamy

Moniki Smakołyki
Brak tytułu 135

Weekendowe torty W weekend robiłam 2 torty. Pierwszy dekorowany masą plastyczną, drugi tradycyjny śmietanowy. I co stwierdzam - satnowczo wolę "pracowac" ze śmietaną ! Lukier tylko na boki tortu, nigdy więcej całego w masie plastycznej   Jakoś nie bardzo mi to idzie ;) Oto efekty: I drugi: A Wy co wolcie

kolorowotorcikowo
Tort Czarny Las 223

delikatnie, na niskich obrotach miksujemy do połączenia się składników. 2. Wiśnie odsączamy od syropu. Przełożenie tortu: Jeden bla układamy na paterze, nasączamy do syropem z wiśni - nakładamy na niego krem czekoladowy - na krem czekoladowy drugi blat, który również nasączamy - na blat część masy śmietanowej - na nią wiśnie (troszkę możemy(...)masę powciskać) - jeszcze trochę masy śmietanowej do przykrycia wiśni - ostatni blat  - teraz boki i górę smarujemy pozostałą masą śmietanową - boki obsypujemy startą na tarce czekoladą - trochę wsypujemy na środek formując okrąg - górę dekorujemy pozostałą śmietaną i wiśniami Tort wkładamy na całą noc do lodówki

kruche babeczki
SERCE KINDER COUNTRY 218

Kolejna moja propozycja na Walentynki... ciasto Kinder Country w kształcie serca. Jest ono dużo mniej pracochłonne niż poprzedni Tort Walentynkowy 💗 Przedstawiam moją wersję pieczonego ciasta Kinder Country... kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna! Składniki: (forma

Kuchnia MagdaLeny
Tort bezowy z kremem ajerkoniakowym 80

zalegających w zamrażalniku, a po drugie i najważniejsze to jest genialne ciasto z minimalnej liczby składników. Do tej pory bezę łączyłam tylko z kremem śmietanowym i owocami. Tym razem postanowiłam zrobić wersję zimową, czyli bezowy tort z domowym ajerkoniakiem. Rany jakie to było pyszne ciasto. Wszystko co lubię: słodka beza, chrupiące płatki migdałów, krem i pyszny ajerkoniak. Wyszedł jeden

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort angielski-ombre 197

masą maślaną. Posmarować go równo, aby krem maślany stanowił gładką izolację (inaczej  masa cukrowa rozpuściła się od kremu śmietanowego) Schłodzić około 2 godzin.  Masę cukrową wyrobić dokładnie i rozwałkować na około 3- 5 milimetrów.  Na schłodzony tort przenieść na wałku rozwałkowaną masę i wyrównać.  Około 50 g masy zafarbować na kolor intensywnie fioletowy. Rozwałkować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 173

kremem włożyć na chwilę do lodówki. Musimy uważać, aby trwało to niezbyt długo, aby krem nie stężał za bardzo. Składanie tortu: Pierwszy blat umieścić na paterze. Skropić 1/3 herbaty. Posmarować połową musu jabłkowego i 1/3 kremu śmietanowego. Przykryć drugim blatem, skropić 1/3 herbaty, posmarować drugą połową musu jabłkowego i 1/3 kremu śmietanowego. Położyć ostatni blat, skropić resztą herbaty i rozłożyć

Posadzone i zjedzone
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 149

Tort ten zrobiłam na urodziny mojej córeczki. Zgodnie z jej życzeniem był malinowy, a w zasadzie śmietanowy z malinami i dżemem z owoców leśnych. Kwaskowaty posmak tego dżemu przełamał słodycz bitej śmietany. Całość była lekka, biszkopt wilgotny więc nie był to tort z rodzaju tych tradycyjnych, zamulających. Bardzo smakował gościom i został jedzony do ostatniego okruszka.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania