się pod ciężarem owoców! Teraz są najlepsze :) A czekolada i wiśnie to nie tylko wykwintne ale i zawsze bardzo dobre i pyszne połączenie! :D Dla dziadka i reszty gromady! Tort bezowy Czarny Las Potrzebujesz: Bezowe blaty 250g cukru pudru 4 duże białka 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 płaska łyżka gorzkiego kakao Krem: 250g mascarpone(...)całości dodaj śmietanę i likier/ sok wiśniowy i wymieszaj dokładnie szpatułką. Do tego: 1. Wiśnie umyj i pozbaw pestek. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy i wyłóż połowę wiśni. 2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz kolejne czynności. 3. Na sam wierzch zetrzyj kostkę czekolady. 4. Można również ozdobić listkami świeżej mięty. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSernik przygotowałam dla mojego syna Juliana w dniu siódmych urodzin. Ponieważ w tym terminie nie było możliwości zorganizowania przyjęcia dla dziadków, wujostwa i kuzynów, drugi tort z kolejną "siódemką" podany był na przyjęciu w ubiegłą niedzielę. Wkrótce i on pojawi się na blogu... A tymczasem przepis na kolorowy sernik na zimno, który podpatrzyłam nieco u Joli , ale proporcje i składniki(...)wystygnięcia. Kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Twaróg zmiksować na małych obrotach z ubitą śmietaną i dalej miksować, dodając powoli rozpuszczoną żelatynę. Dobrze połączyć z masą twarogowo-śmietanową. Masę podzielić na 4 części. Do pierwszej części sera dodać 1/4 stopionej żelatyny, ubić mikserem i wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Na ser wylać pierwszą kolorową galaretkę
Czerwień i błękitpuszystość biszkopta, nie mającego nic wspólnego z suchością. Różowa, nie za obfita warstwa słodkiego rabarbaru w galaretce z własnego soku i równie subtelna warstwa ubitej kremówki. W zasadzie to tort, po odpowiednim wykończeniu boków i góry, śmiało można wbić w niego świeczki urodzinowe. Smak ciasta, jego lekkość i pastelowy przekrój są bardzo wdzięczną, wiosenną kompozycją i propozycją. Skorzystajcie z niej(...)wyłączeniu grzania, wyciągamy biszkopt z piekarnika, zrzucamy go z wysokości około pół metra na podłogę ( w tortownicy :)) i ponownie wstawiamy do otwartego piekarnika, do przestudzenia. Składniki masy rabarbarowo - śmietanowej: 3 gałązki rabarbaru 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru sok z jednej cytryny ( połowa do ponczu, połowa do rabarbaru ) 1 kubeczek śmietany kremówki 30 % 1/2 tabliczki białej czekolady Wykonanie: Żelatynę
Kronika PiekarnikaKolejny tegoroczny listopadowo grudniowy tort. Na życzenie solenizanta z truskawkami. Przydały się zamrożone latem truskawki :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, aromat waniliowy w buteleczce Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku (u mnie 1/3 szklanki), nasiona z 1 laski wanilii(...)herbaty dodajemy sok z cytryny, sok z truskawek i słodzimy do smaku. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę musu, a na mus nakładamy masę śmietanową. Następnie układamy drugi blat biszkoptowy, ponownie nasączamy ponczem, wykładamy mus (trochę musu można zostawić do dekoracji), na to masę śmietanową. Na samą górę układamy trzeci blat biszkoptowy, nasączamy go ponczem
Państwo Wojtczuk gotująpoza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: • 4 małe cukinie • 150 g świeżego szpinaku • 1 pęczek zielonych szparagów • 2 małe ziemniaki • 3 opakowania sera mozzarella, kulki(...)smaku solą i pieprzem. • Do tortownicy wlać masę jajeczną. • Na wierzchu położyć ozdobnie szparagi. • Piec w temperaturze 180 st.C przez 30 minut. • Ostawić tort do wystudzenia, bo wtedy lepiej się kroi. • Wymieszać wszystkie składniki sosu ze zmiażdżonym czosnkiem. My jedliśmy porcje tortu odgrzane w kuchence mikrofalowej i polane sosem czosnkowym
To co kochamszaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie więc i słodka beza i śmietana kremówka! A co?! I wcale nie było trudno, mimo,że to mój pierwszy tort ... Składniki: Blaty bezowe 5 białek 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Krem 250g serka mascarpone 250g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy(...)dwie części. Do jednej części wlałam rozpuszczoną kawę. 2 łyżeczki kawy na 1 łyżkę wody. Na jeden blat bezowy wyłożyłam masę kawową. Przykryłam drugim blatem. Posmarowałam górną część kremem śmietanowym. Ale następnym razem wierzchniej warstwy nie będę smarować. Udekorowałam malinami i startą gorzką czekoladą. Można użyć zamiast kawy np.wiórków kokosowych. Musicie spróbować kochani. I uwierzcie na słowo był
potrawyregionalnebiszkopcie o klasycznym smaku. Pamiętam, że był naprawdę mocno nasączony, wilgotny i treściwy, ale jednocześnie można się było pokusić o kolejny trójkącik tortu J Polecam więc Wam wykonanie tortu o tych smakach zimową porą. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju(...)nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Składniki na nasączenie
Domowe ciastamasą cukrową, przyznaję że nie zajmuje mi to już całego dnia, a efekty końcowe nie zadowalają mnie w 100 % ale na szczęście małą solenizantka dla której pieczony był ten tort była zachwycona :) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy(...)gotującym rozprowadzamy budyń. Masło ucieramy na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i masę krówkową. Tak przygotowanym kremem smarujemy nasze wcześniej przełożone kremem biszkopty (dokładnie zakrywamy masę śmietanową gdyż rozpuszcza ona masę cukrową). Odstawiamy na ok 3 godz do lodówki, łatwiej nam będzie ozdabiać go masą cukrową. Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj
Słodka Kraina Wypiekówuprzejmości firmy ROSSI.PL wykonana z wysokiej jakości ceramiki będzie pasowała zarówno do klasycznego jak i nowoczesnego wystroju jadalni, jej 23 cm średnica idealnie pasuje do średniej wielkości tortu ale muffinki na niej też ślicznie wyglądają. Do patery można również dokupić szklany klosz, idealna na prezent. Składniki: Ciasto: 4 jajka 15 dag cukru 16 g cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku(...)cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu. Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Uwaga:Akcja promocyjna w sklepie http://www.rossi.pl/ Dla wszystkich klientów sklepu
Wanilia i KardamonKrem orzechowy z tego przepisu posmakuje każdemu zwolennikowi lekkich kremów o klasycznych smakach. Przyznam, że nawet dzieci zajadają się nim. Jest puszysty i mocno orzechowy. Muszę
SmartBake.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej
Domowy Smak Jedzeniaciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniau0142y\u017cki m\u0105ki,\r","1kg truskawek,\r","7 \u0142y\u017ceczek \u017celatyny,\r","p\u00f3\u0142 fili\u017canki wody."],"name":"Sernik z musem truskawkowym","recipeCategory":"ciasta, desery, owoce, torty","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT2H0M","recipeInstructions":["Herbatniki zmiksowa\u0107 z mas\u0142em na mas\u0119 o jednolitej konsystencji.\r","Wklepa\u0107 w dno tortownicy wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia.\r","Piec(...)pozosta\u0142\u0105 \u017celk\u0119 truskawkow\u0105. Udekorowa\u0107 truskawkami.\r","Wstawi\u0107 do lod\u00f3wki ponownie do st\u0119\u017cenia.\r"],"recipeYield":"tortownica 26cm","keywords":"ciasto,deser,sernik,tort,truskawki,twar\u00f3g","totalTime":"PT3H0M"} Drukuj Sernik z musem truskawkowym Czas przygotowania: 2 godzin/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 3 godzin/y Porcje: tortownica 26cm Składniki: 150g herbatników, 40g masła
Bardzo Gruby SmokDzisiaj moi synowie Krzyś i Kuba obchodzą imieniny. Jako że akurat ostatnio mieliśmy ich zatrzęsienie część powekowałam a co zostało poszło do tego ciasta. Polecam. Pyszne
Z Majeczką w kuchnijajka L 1 cukier waniliowy 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Na poncz: 1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny i łyżką cukru Masa jogurtowo - śmietanowa: 300 ml śmietanki 36 % ( ewentualnie 30 % ) 300 gram kremowego jogurtu greckiego 1 opakowanie śmietan - fixu ( przy ubijaniu śmietanki 30 %) 1/2 szklanki cukru pudru sok i skórka starta z jednej cytryny(...)miksujemy tylko do połączenia, nie ubijamy masy zbyt długo. Powinna stać się kremowa, gęsta i gładka. Na koniec wrzucamy beziki i delikatnie, łyżką łączymy je z całością. Składanie tortu: Biszkopt przekrajamy na dwa równe blaty. Dolny wkładamy do formy, obficie nasączamy ponczem z wody i soku cytrynowego. Wykładamy 2/3 masy jogurtowo - bezowej i przykładamy drugim blatem biszkoptowym
Kronika Piekarnika