Tort na Dzień Matki :) gorzka czekolada i karmelizowane pomarańcze nadają ciekawego, wręcz rasowego charakteru :)Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki(...)wodnej ze śmietanką oraz masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszaćKarmelizowane pomarańcze:Pomarańcze kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i podsmażyć cienkie plasterki pomarańczy. Tort - finał:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą oraz karmelizowanymi pomarańczami.karmelizowanie pomarańczyoblewanie polewątort czekoladowy z karmelizowanymi pomarańczami
Bon Appetit MałgorzatyNajsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca beza z zewnątrz, piankowa w środku, wspaniale orzeźwiające cytrynowe nadzienie i cała masa soczystych, świeżych owoców lata takich jak truskawki, maliny, czarne i czerwone porzeczki, czereśnie i agrest - to moje słodkie Dzień dobry(...)długiej przerwie:)SKŁADNIKI NA BEZĘ (jak w przepisie na Tort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek 420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowane placki, odkładając jedną sztukę do dekoracji. Masa budyniowa powinna być rozsmarowana między plackami na grubość około 0,7-1 cm. Resztą masy posmarować górną powierzchnię (fot.3) i boki tortu. Odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki), aby masa zastygła. Teraz przygotowujemy polewę karmelową do posmarowania ostatniego płatka tortu. Przygotować rondel lub patelnię z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać(...)karmelową. Ostawić na 20 minut do lekkiego zastygnięcia a następnie pokroić na 12 równych części (fot.4). Wstawić do lodówki do całkowitego "ścięcia" karmelu. Następnie wyjąć i udekorować nim wierzch tortu
Świat CiastaPrzekroju tego tortu nie będzie, bo pojechał na imprezkę rodzinną :) Ostatnio jakoś brakuje mi weny na wykańczanie tortu i tu wielkie podziękowania należą się firmie ETERNO, ich produkty nie tylko są bardzo estetyczne i efektowne, jak to widać na zdjęciach, ale i pyszne! Łyżeczki czekoladowe.. fajnie wyszły, następnym razem bardziej je wyeksponuję - obiecuję! Dwa różne smaki budyniu? Miałam czarną(...)sklepu, a w szafce znalazłam właśnie takie dwie torebki. Wyszło bardzo dobrze, więc spokojnie możecie mieszać, oczywiście smaki tej samej firmy o tych samych proporcjach. Tak więc szybki to tort :)Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis.BISZKOPT:6 jajek150 g cukru drobnego do wypieków115 g mąki pszennej25
Blondynka GotujeJest taki tort który jadłam kilka razy w życiu i który uwielbiam a nie wiem jak brzmi jego nazwa, kiedyś szperałam w Googlach i znalazłam czekoladowy tort fedora i pomyślałam że to to. Przepis czekał jednak na wykonanie ładnych parę lat. Dziś są urodziny Piotrka, temperatura w cieniu dochodziła do 35 stopni wygrzebałam więc przepis na ten tort
Z butelką mleczka w tleTort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek drobnego cukruskórka i sok z jednej cytryny2 jajka50 g margarynyKrem na wierzch:150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej)2 łyżki mlekaCzekoladki do ozdoby:100 g czekolady mlecznejłyżka mlekałyżka likieru kokosowegoszczypta przyprawy(...)blat i znów go nasmaruj dżemem i daj drugą część kremu. Blat środkowy nasmaruj dżemem po obu stronach, a ten górny od strony kremu. Nasz już złożony tort wysmaruj kremem maślanym: górę i boki.Na górze palcem zrobiłam kolce, a na to wszystko wyłożyłam dookoła czekoladki.Schłodzić w lodówce.Smacznego
Moje pyszne gotowanieIdealny na romantyczną kolacje lub... Walentynki. Oryginalny pomysł na mały prezent, który oczaruje obdarowanego. A dla fanów naleśników i tortów jest to idealna kombinacja.Tort Naleśnikowy - Składniki:naleśniki:2 jajka1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanej1,5 szklanki mąkiłyżka olejuszczypta soli3 łyżki cukrubarwnik różowy i fioletowykrem:330 ml śmietanki 30%250 g mascarpone3 łyżki cukru pudrucukier waniliowyTort Naleśnikowy - Sposób przygotowania
Słodka Stronakroimy w kostkę.Masa śmietanowa:Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy fix z cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy.Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na tort, posypujemy pokrojonymi truskawkami i kładziemy górny biszkopt. Całość przykrywamy resztą śmietany.Torcik powinien w tortownicy i lodówce spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. *żelatyna
Słodka Stronategoroczne Walentynki postanowiłam zrobić własnoręcznie tort. Niestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym(...)pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjiwina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja.Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort. C. koniecznie chciał truskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze(...)smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda(...)tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję tortu bezowego znajdziecie tutaj.Tort bezowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładniki na 3 blaty:6 białek300 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżeczka octuKrem kawowy:250 ml zimnej śmietanki 30 %250 ml mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku1/3
Kulinarne przygody GatityTradycyjne podejście do sprawy. Zobaczyć zdjęcie i postanowić wykonać. Chodziło mi dokładnie tylko o uzyskanie kwiatu 3D w żelatynie i pionowych pasków w torcie. W smaku jest nieziemsko lekki, lekko kwaskowy, Obłędnie śmietankowy z pysznymi malinami. Po niedzielnym obiedzie do kawy jak znalazł. Więc wszyscy zgodnie stwierdzili, że dzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze(...)ustawiamy pionowo na paterze. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny
Malinowe PocałunkiZjawiskowy tort o fiołkowym delikatnym smaku. Lekki jak obłoczek, przywołujący wiosnę. Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie(...)dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy częścią masy (ok. połowy). Każdą warstwę kremu możemy dodatkowo posypać świeżymi fiołkami.Następnie co zostało dzielimy na części. Do każdej z nich dodajemy porcję
Malinowe PocałunkiWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba. Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała(...)Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy go rozwałkowaną masą cukrową. Dolepiamy kolejne dekoracje. Gotowe. Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochękreskę i wykonujemy jak pierwszą ( czyli poziome kreski na tej wysokości jak na początku ) Kończymy resztę w ten sposób Za pomocą tej techniki możemy przygotować różne torty np koszyczek malin czy tort grzybiarza z grzybkami z masy cukrowej lub ciasteczkami grzybkami Do takiego tortu można dorobić rączkę z masy cukrowej splatając 2 wałeczki masy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPomysł na ten tort nosiłam w głowie dosyc długo. Efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania! W niedługim czasie musiałam upiec drugi o takim samym smaku, gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki. Składniki na tortownicę o średnicy
Blondynka GotujeKarmel wylewamy cienką strużką maczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę. W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach. PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu
Kulinarny karnet ChristopheraTort makowy. Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb. Składniki na średni tort. 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag mak 1 laska wanilii 1 aromat cytrynowy 3 łyżki bułki tartej 50g rodzynek Masa
Kulinarny karnet ChristopheraDawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody(...)nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany
Kulinarne przygody GatityLekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie
Praktyczna plZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone(...)wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się
sama złodyczTorty to piękno wśród wypieków, odpowiednio udekorowane cieszą wzrok. Jednak cała poezja smaku wydobywa się ze środka tortu, dlatego warto poświecić mu serce , czas i duszę. Oczywiście tylko w przenośni.Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny.Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka
W kuchennym oknie EwyTort, który pojawia się u nas już od bardzo dawna. Praktycznie nie ma imprezy bez torta bezowego. Kiedyś kupowaliśmy taki oryginalny od Sowy, był pyszny ale baaardzo słodki. Od kilku lat przygotowuję taki torcik sama. Jest jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej słodki.Co prawda ostatnimi czasy uderzyliśmy w jego delikatniejszą wersję - bezę Pavlowej ( ze śmietaną i owocami- również(...)wersji - jesienno-zimowej.Słodycz bezy i karmelu połączona z orzechami włoskimi i śmietanką z mascarpone... Chrupiący z wierzchu i delikatnie ciągnący wewnątrz, mmmm.... to trzeba spróbować. Ostatnio przygotowywałam ten tort bez mascarpone i daktyli tylko ze śmietaną , orzechami i karmelem i był równie smaczny, a kalorii troszkę mniej... Tutaj podaję jednak przepis tradycyjny (z małymi modyfikacjami), pochodzący od mojej ulubionej
Smaczne ZdroweWitamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami. Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny(...)stopni piekarnika i piec przez ok. godzinę- do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia. Masa do tortu 300 g sera mascarpone 330 ml zimnej śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej płaska łyżka kakao 0,5 szklanki cukru pudru 3 średnie banany Czekolady rozpuszczamy
Symfonia Smakówodwlekałam, bo bałam się, że mi się nie uda;) W końcu postanowiłam jednak spróbować. I żałuję, że tak długo z tym zwlekałam!! Ta masa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc(...)połączyć je z odpowiednimi barwnikami. Ja z zielonej masy wycięłam listki, a z czerwonej kółka, które połączyłam w całość tworząc różyczki. Smarując je od spodu odrobiną kremu przykleić do tortu. Odstawić na kilka godzin, by masa dobrze zastygła
Z miłości do słodkościdzień szykuje swojej drugiej połówce jakąś niespodziankę. Dlatego ten wpis będzie przypominał wpis walentynkowy ze względu na kolorystykę i wygląd ale tak naprawdę to jest tort jaki przygotowałam jeszcze w styczniu na prośbę córki i jej klasy, który jako niespodziankę dali na urodziny swojej Pani Dyrektor. Niespodzianka wypaliła. Tort wyszedł całkiem atrakcyjny, aczkolwiek nie obyło się bez stresu i przy(...)bobasa ze skrzydełkami i strzałą to już tak samo wyszło. Niestety nie ma przekroju bo pojechał w całości, ale możecie mi wierzyć było warto spędzić przy nim pół nocy. Tort składa się z dwóch biszkoptów o różnej wielkości, dolny to 24 cm a górny to 20. Przepis na kakaowy biszkopt niezawodny od mniam mniam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś 2 torty przygotowane na duże przyjęcie urodzinowe 60-letniej Jubilatki. Zgodnie z zamówieniem miały powstać dwa torty o różnych smakach . Jeden czekoladowy , drugi z owocami i bita śmietaną. Wykończenie i temat przewodni dekoracji pozostały w mojej kwestii . Uznałam ,że oba torty mimo różnej nuty smakowej , muszą współgrać ze sobą wizualnie i mieć wspólny mianownik. Czy mi się
Malinowa Kawiarenkaskromnie i śmiałe. Niech będą. Każdy powinien mieć marzenia - chociaż nieosiągalne, ale jako cel do spełnienia. Przynajmniej wtedy będziemy zmieniać swe życie. Wtedy mamy co robić w życiu. Tort, drugi tak naprawdę w moim życiu. Tym razem postawiłam na klasykę. Kawa, wiśnie, migdały i nutka alkoholu. Krem na śmietanie kremówce, z odrobiną agaru, by nie popłynął, dzięki czemu kawałek(...)chcę, by była dość sztywna. Tutaj użyłam go nieco mniej. Poza tym agar nie ma zapachu, w przeciwieństwie do żelatyny, stąd czujemy wyłącznie smak kawy w śmietankowym kremie. TORT KAWOWY Z WIŚNIAMI. /własny; spód z: Moje Wypieki; / spód: 5 jajek3/4 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao krem: 3 śmietany kremówki (po 375 ml) 4 łyżeczki
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na ten tort znajdziecie pod tym linkiem na Tort Straciatella z Malinami. Chciałam Wam pokazać, że ten tort równie dobrze wygląda w kształcie prostokąta. Jest pyszny! Jak tylko pojawią się maliny koniecznie musicie go zrobić! Jeśli zostanie Wam krem, czekolada i maliny tu możecie zobaczyć jak można wykorzystać te nadwyżki i stworzyć Ekspresowy Deser z Resztek
Blondynka GotujeDelikatne ciasto, krem i truskawki a to wszystko bo tortu mi się zachciało ! Ma się wymagania, prawda ? Świeże truskawki są już w sklepach, ale wiadomo - importowane, więc nie tak dobre jak nasze polskie latem.... Na szczęście miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę z zeszłego roku. Jednak do przybrania skusiłam się na mutanty z dalekiego kraju :D Tort jest bardzo smaczny(...)bardzo ładny zapach i ciekawy smak, które doskonale harmonizują z musem truskawkowym i delikatnym kremem. Konsystencja całości jest bardzo dobra do krojenia.Zobacz też przepis na bardzo łatwy Tort z bitą śmietaną i ananasem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: Gotowe spody do tortów (można kupić praktycznie w każdym sklepie lub cukierni) krem do tortów błyskawiczny (Dr. Oetker, Gellwe, Delecta) owoce (ja wybrałam porzeczki, ale wybór należy do was) Do dekoracji użyłam rękawa z dużą końcówką w kształcie gwiazdki ;)Cały tort przełożyłam kremem waniliowym. Ozdobiłam na około gwiazdkami ;) posypałam porzeczkami i gotowe !Smacznego
cookplPragnę tutaj pokazać Wam różne techniki i przepisy wypróbowane i polecane przeze mnie. Dodane zdjęcie pod ostatnim postem nie było przypadkowe, ponieważ dziś pokarze Wam, jak taki oto tort przygotować. Ma on dekoracje uniwersalną dlatego pasuje na każdą okazję.Przepis na biszkopt dostałam od koleżanki mojej mamy podobno zawsze się udaje i u mnie narazie się to sprawdza ;)Składniki(...)piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki.Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam go na youtube na kanale kotlet tv. Polecam jest świetny. Na dole zamieszczam filmik, aby ułatwić Wam do niego dostęp. Czekamy, aż biszkopt ostygnie
cookplWitajcieW tym poście opiszę Wam krok po kroku jak wyczarować piękne różyczki do naszego tortu i jak go wykończyć.Róża krok po kroku:Potrzebne nam będzie marcepan w dwóch kolorach (ja korzystam z gotowego, który kupiłam w sklepie cukierniczym, ale można także zrobić go samemu w domu), podkładka, patyczki od szaszłyków i narzędzia do modelowania (z kulkami i do listków(...)kolorze czerwonym i formujemy z niego kulkę. Rozwałkujemy ją na grubość 1 mm ( ja użyłam do tego narzędzia do modelowania ) Wycinamy kółka, mi z pomocą przyszła końcówka do dekoracji tortów kremem. PS. Im więcej kółek (płatków) tym bardziej rozwinięta róża. Za pomocą kulkowego narzędzia delikatnie gładzimy końcówkę kółka, sprawi to, że końcówka delikatnie będzie falowała, co upodobni ją do prawdziwego
cookplOstatnio jeden z Naszych znajomych miał urodziny, dlatego z tej oto okazji postanowiliśmy przygotować dla Niego tort urodzinowy. Uwielbiamy piec torty, więc była to dla nas wielka przyjemność, a wspólna dekoracja była świetną zabawą.Tort został przełożony dżemem brzoskwiniowym i kremem z serka mascarpone połączonego z bita śmietaną. Na wierzchu udekorowany malinami i borówkami, a bok toru plasterkami truskawek. Był
cookplDoczekaliście się! zasiadam do pisania o torcie! wczoraj zmogło mnie choróbsko, przypadkowo trafiłam do lekarza i okazało się, że bez antybiotyku ani rusz :/Przepis na torcisko znalazłam w KUCHNI 09/2014, jego autorka jest Anna Olson, poddałam go pewnym modyfikacjom i otrzymałam niezbyt słodki i bardzo czekoladowy tort!Tort kawowo-czekoladowy200 g mąki pszennej tortowej150 g drobnego
Dzieje kuchennej Wiewióryśrednicy 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temp. 170 - 180 stopni C. Polewa:Cukier, wodę i połamaną czekoladę rozpuścić na parze, mieszając.Tort - finał:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Wierzch i boki tortu także posmarować marmoladą. Udekorować polewą i truskawkami Wstawić do lodówki.Tort Sachera
Bon Appetit MałgorzatyByło to dla mnie prawdziwe wyzwanie: ja i mój pierwszy tort w życiu, który upiekłam.( Dla kogoś ważnego w moim życiu). Z braku czasu nie zdążyłam dodać przepis, może dlatego, że tort piekłam 2 dni i to bardzo chaotycznie i histerycznie ( z obawy, że coś nie wyjdzie) chyba wyszedł? Tort jest z bitej śmietany i z brzoskwiniami, obtoczony wiórkami kokosowymi.Wkr
Bon Appetit MałgorzatyCzekolada z truskawkami zawsze jest strzałem w 10-tkę! Oczywiście przepis na tort różni się trochę od oryginalnego :) bo jak wiadomo Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej.Składniki na blachę o średnicy 24 cm:Ciasto:150 g masła8 jajek1 i 1/4 szklanki cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)1 szklanka przesianej mąki pszennej2 łyżeczki proszku(...)masłem i cukrem. Dobrze ze sobą wymieszaćTort - finał:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć podgrzaną marmoladą. Całość toru udekorować polewą i truskawkami. Schłodzić w lodówce. spód smarujemy marmoladąmoja wersja tortu Sachera
Bon Appetit Małgorzatykremem!Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-)przepis KLIKCzekoladowy tort z brzoskwiniamiCzekoladowy tort z kremem śmietankowym, brzoskwiniami, musem czekoladowym i pokruszonymi cukierkami czekoladowymi ;-) Najlepszy na poprawę nastroju! ;-)PRZEPIS KLIKCaramel Brownie TowerCiasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć trochę przełamać tę słodycz.Zamiast dżemu porzeczkowego może być inny kwaśny np. agrestowy czy wiśniowy, albo jaki macie pod ręką, a jeżeli słodki, to wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.A co do kremu(...)jest to masa budyniowa, zrobiona na żółtkach, z dużą ilością wanilii oraz masła- i jest, krótko opisując- wyśmienita!Inspirowałam się moim ulubionym, obłędnie smacznym i rozpływającym się w ustach tortem bezowym z Castellarii :)Wypróbujcie sami i dajcie znać czy torcik smakował, bo ja i moja rodzinka byliśmy nim zachwyceni! :)Beza:* białka- 4 szt.* cukier- 200 g* mąka ziemniaczana- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynącablat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka(...)nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem
Kto ugości moich gości?Tort BananowyDziś wstawiam tego przepysznego torcika bananowego specjalnie dla Justyny Kowalczyk. Dziś pokazała, że jest naprawdę fenomenalna. Mimo ogromnej kontuzji, wygrała! Gratuluję i ogromnie się cieszę z jej osiągu ;) Składniki: (na tortownicę) Biszkopt:- 8 jaj - szklanka mąki tortowej- szklanka cukru - 3/4 szklanki kakao -pół szklanki mąki ziemniaczanej- cukier waniliowy - 3 łyżki oliwy - 4 wagoniki gorzkiej(...)samo co wcześniej. 4.Bita śmietana:Do miski wlewamy śmietanę 36%. Dodajemy cukier i miksujemy przez 3-4 minuty do uzyskania bitej śmietany. Śmietana musi być schłodzona! 5.Górę tortu i boki smarujemy bitą śmietaną. Boki obsypujemy posypką czekoladową. A wierzch dekorujemy starkowaną czekoladą. Tort gotowy ;) Dziesiejszą piosenkę którą udostępniam usłyszałem wczoraj rano na MTV Rock, i do teraz siedzi
Gotuj Z MuzykąPropozycja dla wielbicieli czekolady.Kakaowy biszkopt, czekoladowo-budyniowa masa, a wszystko polane kuwerturą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada. :)Tort Czekoladowy - Składniki:Biszkopt:7 jajekszklanka cukru1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki kakao 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 80-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (według upodobań)pół łyżeczki proszku do pieczeniacukier
Słodka Stronabombę witaminową. Torcik na bazie biszkoptu z delikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku kiwi
Słodka Stronaowsianka z gruszką, miodem, daktylami, orzechami laskowymi i śmietanką(inspiracja)Tort pomimo przeszkód i mojego gadania, że już nigdy nie piekę tortów, wyszedł. I to dobry i to jak *.*Tak więc nadal będę je piekła :3Haha, nawet już mam zamówienie od cioci na dwa torty xd (biszkopty przełożone krem cappuccino i dżem wiśniowym z całymi wiśniami)A muffinki powędrowały
More food, love and dreamssłodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na niego i nie żałuję, mimo tego że w trakcie robienia jak to ze mną bywa stwierdziłam że mogłam zrobić jakiś jasny :) Trzeba przyznać że jest dość pracochłonny jeśli chodzi o wykonanie placków, ale efekt końcowy wszystko(...)ponczem, wykładamy część masy, rozsmarowujemy ją i na to kładziemy następny placek, nasączamy, wykładamy masę * , kładziemy 3 placek ... i tak do skończenia składników. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu
charlotte gotujePrzepis na bardzo szybki tort na zimno.Dobry szczególnie teraz kiedy za oknem żar się leje. Składniki na biszkopt genueński patrz przepis TUTAJ BISZKOPT KLIK! Jeśli nie chcecie i nie mace czasu bawić się w biszkopt to wystarczą biszkopty do tiramisu. Składniki na piankę- -1 galaretka truskawkowa -litr śmietanki 36% Dodatkowo -truskawki na wierzch lub inne owoce -1 galaretka(...)ułóż na wierzchu truskawki lub inne owoce.Wstaw do lodówki do stężenia. Rozpuść następną galaretkę wg.przepisu na opakowaniu i odstaw do wychłodzenia, aż zacznie lekko tężeć. Wyłóż na truskawki. Tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj jak uważasz. Ja użyłam malutkiego opakowania śmietanki 36% ,kubeczek 220 ml . Ubiłam smietanke na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, posmarowałam boki i wystarczyło jeszcze
Z Kuchni Do Kuchnismarowaniu. Z chałwy odkrajamy 2 rogi do dekoracji a pozostałą cześć kroimy na bardzo cienkie paski i dzielimy na dwie części i zabieramy się za kończeniem tortu :) Biszkopt układamy na tortownicy, nasączamy go ponczem, smarujemy masą i kruszymy chałwą, czynność powtarzamy następnie przykrywamy trzecim biszkoptem. Cały tort smarujemy starannie masą wyrównując go. Na wierzchu przez(...)dolną końcówkę ścięłam gdyż biszkopciki były za wysokie) związujemy wstążką aby wszystko razem ładnie się złączyło i dekorujemy na górze chałwą, pałeczkami czekoladowymi i miętą. Cały tort schładzamy w lodówce przez 2 h przed podaniem. Smacznego
Niezły MłynekNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Zobacz przepis na tort
w kuchni i w ogrodzieKiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** * 7 jajek* 1 szklanka cukru* 3/4 szklanki maki pszennej* 3/4 szklanki
ciemna strona patelnirzecz jasna - stale mam apetyt na więcej! Dlatego DZIĘKUJĘ i zapraszam!Jednym z pierwszych deserów, które się pojawiły na blogu były mini torciki bezowe wzorowane na torcie bezowym: Pavlowa. Dziś, z okazji I urodzin zapraszam na cały tort:) Pavlowa - tort bezowy z bitą śmietaną i malinami Składniki: na bezę: 6 białek 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTort ten zrobiłam z okazji urodzin mojego mężusia. Powstał bardzo szybko i bardzo szybko też zniknął :) Ledwo zdążyłam zrobić parę fotek i już go nie było :) ale smak porzeczkowy okazał się niepowtarzalny... znów moja konfitura spełniła swoje zadanie :) Mężuś oczywiście był zachwycony zarówno smakiem, jak i puszystością kremu, a dzieci słysząc jego zachwyty ochrzciły tort "Puszkiem" :) Córcia (2,5 letnia(...)zapytana, czy jej smakował, odpowiedziała: "Mniam i pyśny", a syn, który raczej na moje domowe wypieki nie jest zbyt łasy, po kilku dniach stwierdził: "Zjadłbym jeszcze troszkę tego tortu, co już go nie ma" :) ...jak widać zapisał się dobrze
Delicious Titbits