kroimy w kostkę.Masa śmietanowa:Schłodzoną śmietankę ubijamy. Pod koniec dodajemy fix z cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy.Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wykładamy na tort, posypujemy pokrojonymi truskawkami i kładziemy górny biszkopt. Całość przykrywamy resztą śmietany.Torcik powinien w tortownicy i lodówce spędzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. *żelatyna
Słodka Stronategoroczne Walentynki postanowiłam zrobić własnoręcznie tort. Niestety, moje osiągnięcia w sferze cukierniczej do tej pory były raczej marne, więc spodziewałam się klapy. Na szczęście wszystko się udało, za co pragnę podziękować przyjaciółce, która dawała mi korepetycje na odległość (Sylwia słonko, wielkie dzięki Tobie i dzisiejszej technologii). W każdym razie wymarzyłam sobie kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, muśnięty kremem truskawkowym(...)pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym wykładamy krem na wierzch i boki tortu. Dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i ewentualnie czekoladowymi serduszkami
W poszukiwaniu inspiracjiwina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja.Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort. C. koniecznie chciał truskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy objechać kilka sklepów, zanim znaleźliśmy takie nadające się do użytku. Resztę zostawił mi. Był więc tradycyjnie już zawsze(...)smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam!Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczySkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:8 jajek300 g cukru185 g mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanejkrem:250 g serka mascarpone250 g jogurtu waniliowego300
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę we własne ręce. Krem troszkę zmodyfikowałam, bo nie robiłam go na bazie masła, tylko mascarpone. Jest zdecydowanie lżejszy. Nie jest za słodki, jest delikatny i puszysty. Doskonale kontrastuje z puszystą i słodką bezą. Szkoda(...)tylko, że tak szybko się kończy ;-).Inną wersję tortu bezowego znajdziecie tutaj.Tort bezowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 5 godzinSkładniki na 3 blaty:6 białek300 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soli1 łyżeczka octuKrem kawowy:250 ml zimnej śmietanki 30 %250 ml mascarpone2 łyżki cukru pudru4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku1/3
Kulinarne przygody GatityTradycyjne podejście do sprawy. Zobaczyć zdjęcie i postanowić wykonać. Chodziło mi dokładnie tylko o uzyskanie kwiatu 3D w żelatynie i pionowych pasków w torcie. W smaku jest nieziemsko lekki, lekko kwaskowy, Obłędnie śmietankowy z pysznymi malinami. Po niedzielnym obiedzie do kawy jak znalazł. Więc wszyscy zgodnie stwierdzili, że dzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze(...)ustawiamy pionowo na paterze. Bierzemy kolejny pasek i przyklejamy go w miejscu, gdzie skończył nam się poprzedni. Tak samo postępujemy z naszymi kolejnymi paskami. Kiedy skończymy owijanie formujemy delikatnie tort rękami i zabezpieczmy obręczą od tortownicy lub folią aluminiową. Robimy to po to, aby nasz tort nie stracił kształtu. Wstawiamy go do lodówki na 2-3 godziny
Malinowe PocałunkiZjawiskowy tort o fiołkowym delikatnym smaku. Lekki jak obłoczek, przywołujący wiosnę. Idealny na świąteczny stół. Polecam gorąco. Składniki: 5 jaj Farmio 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1l śmietany kremówki 30-36% 2 białe czekolady likier fiołkowy sok z cytryny ok 700 ml zimnej przegotowanej wody cukier barwnik spożywczy świeże fiołki Wykonanie(...)dodajemy sporą ilość likieru fiołkowego doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy roztopione chłodne czekolady. Mieszamy do połączenia się składników. Tort nasączamy przygotowanym fiołkowym ponczem. Przekładamy częścią masy (ok. połowy). Każdą warstwę kremu możemy dodatkowo posypać świeżymi fiołkami.Następnie co zostało dzielimy na części. Do każdej z nich dodajemy porcję
Malinowe PocałunkiWiem, że dekoracja tortu jest naprawdę bardzo wymowna. Jednakże postanowiłam się z Wami podzielić zdjęciem i przepisem. Tort wykonałam specjalnie na konkurs. Liczę, że organizatorom, jak również i Wam się spodoba. Jest to moja pierwsza zabawa z masą cukrową. Ale dokładnie ile jej mi poszło nie pytajcie ;). Miałam ponad 1 kg a znikała(...)Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin. Następnie dekorujemy go rozwałkowaną masą cukrową. Dolepiamy kolejne dekoracje. Gotowe. Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiWykonanie : Biszkopt przekładamy masą / kremem i pokrywamy również z wierzchu Zaznaczamy boki tortu aby były takiej samej wielkości Odcinamy boki tortu Boki tortu składamy razem złożone powinny mieć taką szerokość jak podstawa Przecinamy w połowie tak jak w 5 punkcie Powstały na dwie części - jedną możemy skonsumować :) Drugą część kładziemy na podstawie Wszystko smarujemy kremem , lukrem lub obkładamy masą
Od kuchni czyli o wszystkim po trochękreskę i wykonujemy jak pierwszą ( czyli poziome kreski na tej wysokości jak na początku ) Kończymy resztę w ten sposób Za pomocą tej techniki możemy przygotować różne torty np koszyczek malin czy tort grzybiarza z grzybkami z masy cukrowej lub ciasteczkami grzybkami Do takiego tortu można dorobić rączkę z masy cukrowej splatając 2 wałeczki masy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęPomysł na ten tort nosiłam w głowie dosyc długo. Efekt smakowy przeszedł moje oczekiwania! W niedługim czasie musiałam upiec drugi o takim samym smaku, gdyż wszystkim tak smakował, że domagali się jeszcze :) Miłe. Tort jest łatwy, biszkopt jak do Wuzetki, a krem to masa budyniowa, przysłowiową wisienką na torcie jest mus z czarnej porzeczki. Składniki na tortownicę o średnicy
Blondynka GotujeKarmel wylewamy cienką strużką maczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę. W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach. PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu
Kulinarny karnet ChristopheraTort makowy. Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb. Składniki na średni tort. 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag mak 1 laska wanilii 1 aromat cytrynowy 3 łyżki bułki tartej 50g rodzynek Masa
Kulinarny karnet ChristopheraDawno nie jadłam tak równie fantastycznego tortu ! Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise. Jego przygotowanie nie sprawia wiele trudności, poza odrobiną cierpliwości, a efekt końcowy zdecydowanie ten czas oczekiwania rekompensuje. Inspiracja Margarytka. Do bezy będą nam potrzebne tylko białka jajka, więc jeśli na przykład robicie lody(...)nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Doskonale się przechowują w zamrażarce przez kilka miesięcy. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Składniki:Beza6 białek300 g drobnego cukru do wypieków2 łyżki brązowego cukruszczypta soli1 łyżeczka octu8 suszonych daktyliKrem250 g mascarpone300 ml śmietany
Kulinarne przygody GatityLekki i puszysty piankowy tort Wenus. Raczej znany i dość popularny sernik na zimno Wenus dzisiaj w roli tortu urodzinowego. Ciasto:Jasny biszkopt z 6 jajek + ciemny kakaowy z 4 jajek (wg dowolnego przepisu) Masa serowa:50 dag białego sera4 opakowania galaretki cytrynowej5 szklanek gorącej wody 1 litr śmietany 30%4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżem brzoskwiniowyGalaretki rozpuścić (w 5 szklankach(...)brzoskwiniowym (ja o tym zapomniałam). Ciasto przekładać w tortownicy tężejącą masą. Na wierzch też wylać masę serową. Trochę masy zostawić aby po wyjęciu z tortownicy wysmarować i wyrównać boki tortu. Schłodzić. Udekorować dowolnie
Praktyczna plZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone(...)wytrzeźwiejemy, nasączamy ostatecznie biszkopt i wykładamy połowę masy mango na dolną część, przykrywamy i pokrywamy całość resztą kremu. Szeroki nóż zanurzamy chwilę w gorącej wodzie, wycieramy i przygładzamy powierzchnię tortu. Wrzucamy znowu do lodówki. Zagniatamy lukier plastyczny, jeśli jest zbyt twardy, żeby to zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się
sama złodycz