tłuszcz - 4436 przepisów (strona:187/296)

Pączki 137

minut. Po tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą. Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować nią usmażone pączki

wyzwania kuchenne
Genialne śniadanie - naleśniki orkiszowe z pastą tahini na słodko! 225

oliwą i jeszcze raz po dodaniu miodu. Naleśniki smażyłam na patelni z kilkoma kroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego  usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb

Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiejski twaróg w oleju rzepakowym i ziołach 190

używajcie suszonych. Do marynowanie używajcie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany pod względem potrzeb żywieniowych człowieka. Dodatkowy atut - jest to nasz rodzimy produkt ! Nasza codzienna dieta zwykle uboga jest w te niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega

kolorowotorcikowo
Sernik na zimno "Mojito" 192

płatków owsianych. Jeśli za nimi nie przepadacie, możecie zrobić spód z kruchych ciasteczek dodając tyle stopionego masła, żeby masą łatwo było wykleić dno formy. Masa jednak nie może ociekać tłuszczem - dodawajcie masło powoli. Składniki: na tortownicę średnicy około 26 cm Owsiany kruchy spód: 1 szklanka płatków owsianych  100 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 1 kg sera

kolorowotorcikowo
Tarta ze szparagami i kozim serem 111

sól, pieprz.   Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na suchej patelni. Zdjąć do miseczki z serem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Szparagi włożyć na 2min do osolonego wrzątku. Dodać do zmiksowanego sera, wymieszać doprawić do smaku, dodać przyprawę do jajecznicy (można ją pominąć). Na dno podpieczonej tarty posypać

Z miłości do słodkości
Szare kluchy z kapustą i grzybami 120

godz. i 20 min na małym ogniu. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę. Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką 194

bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, łyżka oleju. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, oprószyć

Z miłości do słodkości
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 238

mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek. Fasolkę oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować

Z miłości do słodkości
Kurczak z patelni z warzywami 311

imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu

Z miłości do słodkości
Tort kakaowy z mango 193

zrobić w całości, dzielimy na mniejsze części i rozmemłujemy osobno. Jeśli za bardzo się klei, można podsypać cukrem pudrem (nie mąką!), jeśli się kruszy, dodać Planty lub innego białego tłuszczu. Dodajemy odrobinę barwnika (wystarczy zabójcza ilość 2-3 kropli tego w żelu wystarczy) i wyrabiamy dokładnie, żeby uzyskać jednolity kolor bez smug. Robimy kulkę i rozwałkowujemy na podsypanym cukrem pudrem

sama złodycz
Babeczki z ciasta pączkowego z nutellą i skórką pomarańczową 132

nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki 100 g cukru pudru

sama złodycz
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 195

Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu) 100 g cukru 1 laska wanilii* 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku 90 ml zimnej wody sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru olej roślinny do nasmarowania kokilek

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki serowe 126

Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładać ciasto łyżką i delikatnie je rozprowadzić (1 łyżka kopiasta = 1 placuszek). Smażyć na średniej mocy palnika na rumiano :) Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Zajadać natychmiast

Delicious Titbits
Kotlety z ryżu 151

wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu  z obu stron. Podawać z pikantnym sosem  pomidorowym,  grzybowym i surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 315

czasie przygotowujemy farsz Kaszę łączymy z twarogiem , lepiej przekręconym przez maszynkę, dodajemy roztopione masło i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy. Przygotowujemy podłużne dwie foremki , keksówki długie. Smarujemy tłuszczem. Na spód wylewamy 1/4 ciasta , na to 1/4 masy, na górę wlewamy następną  1/4 ciasta. Tak samo robimy z drugą keksówką. Pieczemy 1 godz w 200C . Po wyjęciu  czekamy, aż chwilę

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania