tłuszcz - 4436 przepisów (strona:182/296)

Leczo 151

ziaren czarnego pieprzu, ziarenka smaku. Dusimy aż zmiękną.     Następnie kroimy parówki w kawałki i podsmażamy z cebulką na smalcu i wrzucamy do garnka razem z tłuszczem. Dodajemy posiekany, świeży majeranek, wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze aż wszystko zgęstnieje. Gotowe danie przekładamy do miseczek i możemy podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Orzeszki 142

cukru pudru  Płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Płaska łyżeczka cukru waniliowego  Szczypta soli  Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu . Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce . Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki orzeszków wyjąć, wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Grillowany batat z cebulą czerwoną i sercami z kurczaka w serze camembert 165

kroimy na długości, na 6 części. Smarujemy olejem i oprószamy solą. Cebule kroimy w plastry. Na folii aluminiowej układamy bataty i cebulę. Całość zawijamy folią. Serca myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i błon, osuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię

Moniki Smakołyki
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 426

złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%... - lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak... - kruchość ciasta wzmagają żółtka... - śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu... - istotna jest technika, zawsze

SMYKWKUCHNI
Gotujemy białą kiełbasę 248

wywarze  Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki . Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmżeniu polewamy keczupem :) smacznego

Proste Potrawy
Żeberka smażone w własnym sosie 151

prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka )  roztrzepać i wlać do gotującego się sosu - mieszać energicznie podczas wlewania, by nie zrobiły

Proste Potrawy
Ciasto na maślance ze śliwkami 223

kolejności dodawać olej ( konsystencja ciasta jest wtedy rzadka, ale tak ma być) - ucierać Teraz dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie

Proste Potrawy
Sałatka z boczkiem 217

dodaniu wszystkich składników zrobiła się ciut gorzka ) Przygotowanie : Szczypiorek , jajka, ogórek i rzodkiewki pokroić Boczek pokroić w kostkę i stopić na skwarki (dodać do sałatki bez wytopionego tłuszczu), posolić, dodać pieprz Wszystkie składniki wymieszać , dodać majonez połączony wcześniej z musztardą Całość jeszcze raz wymieszać

Proste Potrawy
Racuszki - na Tłusty Czwartek 148

ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem. Z tej ilości produktów wyszło mi 18 średniej wielkości racuszków. Tak wyglądało moje ciasto, a tu niżej już smażą się racuszki ( można do tłuszczu włożyć mały kawałek ziemniaka). Smacznego

Proste Potrawy
Roladki z indyka 121

masła oraz małą kostkę sera Dokładnie mięso zawinąć, tak by wszystko pozostało we wnętrzu :) Jajko roztrzepać i maczać w nim każdą roladkę,  potem w bułce, smażyć na gorącym tłuszczu, z każdej strony Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec w temp. 180 stopni C przez 15 -20 min.( od momentu gdy piekarnik osiągnie taką temp.). Najpierw pod przykryciem, a ostatnie

Proste Potrawy
Mintaj w panierce jajecznej 118

głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy i dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę maczając ją wcześniej w panierce Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wystarczy do tego dobra surówka i obiad gotowy

Proste Potrawy
Rolada szpinakowa 188

płaty łososia 1 serek Almette śmietankowego smaku 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz olej lub masło do smażenia szpinaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię z gorącym tłuszczem, na którym przesmażyliśmy przeciśnięty lub drobno pokrojony czosnek Smażyć tak długo, aż uzyska gęstą konsystencję ( często mieszać), ewentualnie po rozmrożeniu szpinaku odsączyć go na sicie, po smażeniu można też tak uczynić

Proste Potrawy
Zupa ziołowo-mięsna 148

pory 1 łyżeczka tymianku 1 serek topiony Hochland - ziołowy sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać około 1 i 1/2 l. wody- zagotować i wsypać na wrzątek przesmażone  mięso Z porów odciąć zielone części

Proste Potrawy
Ciasto Gateau St.Honore' - z moją przeróbką 232

mieszać, aż osiągnie się gładką masę Zawinąć kulę ciasta w lekko oprószoną mąką folię spożywczą i studzić przez około 30 min. Piekarnik podgrzać do 200 stopni C , wysmaruj blachę tłuszczem i zmocz wodą, aby w piekarniku powstała para, która pomaga ptysiom rosnąć Za pomocą dwóch łyżek wyłóż na blachę 16 kulek wielkości łyżeczki od herbaty lub 10 kulek wielkości łyżeczki

Proste Potrawy
Ciasto Hiszpan 146

Składniki na ciasto : mąka pszenna 5 czubatych łyżek  7 jaj cukier 1 szklanka kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka składniki na krem : PALMA- bo z takim tłuszczem najlepiej się udaje  mąka ziemniaczana 1 łyżka mleko 1 i 1/2 szklanki  1 łyżka mąki pszennej rodzynki 20 dag dżem z czarnej porzeczki słoiczek 4 00g, koniecznie własnego

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania