Kamis Specialite. Przygotowanie: Ciabattę kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2 minutki w celu podgrzania. Cienkie plasterki oscypka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Układamy je na kromkach. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekany szczypiorek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Taką sałatkę nakładamy na kawałki ciabatty. Polecam
Aga w kuchnimargaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. krem : W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy budyń. Druga połowę mleka podgrzewamy i dolewamy
Aga w kuchnimargaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy
Aga w kuchnirozbijamy. Następnie przygotowujemy panierkę z mąki, soli, pieprzu i słodkiej papryki, w której obtaczamy polędwiczki. Smażymy je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w długie, wąskie słupki. Po 3 minutkach dodajemy pozostałe przyprawy- czosnek, szałwię, rozmaryn i tymianek. Warzywa zalewamy sokiem jabłkowym
Aga w kuchniFilety z pstrąga przyprawiamy pieprzem i solą. Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy herbatą green tea lemon Teekanne. Odstawiamy na godzinkę do lodówki. Filety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Po usmażeniu posypujemy suszonymi kolorowymi ziołami
Aga w kuchnikażdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podajemy z ryżem. Smacznego
Aga w kuchnikolorach układamy na kotletach. Kotlety zwijamy w roladki, obtaczamy w roztrzepanym jajku wymieszanym ze słodką papryką. Następnie obtaczamy w startym żółtym serze i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu- najlepiej pod przykryciem i na małym ogniu.Podajemy z ryżem jaśminowym
Aga w kuchnidodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Polewa: Rozpuszczamy kawałki czekolady z mlekiem w rondelku, stale mieszając. Polewą polewamy wystudzoną babką
Aga w kuchniłyżeczki słodkiej papryki Kamis. Przygotowanie: Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia
Aga w kuchniroladki. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do gotującej się wody na 3-4 minutki. Wyciągamy z wody, zdejmujemy folię i podsmażamy jeszcze roladki ok. 4 minutek na rozgrzanym tłuszczu
Aga w kuchniwolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Do takiego murzynka
Aga w kuchnifirmy Termisil ) pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem. Naczynie żaroodporne firmy Termisil bardzo łatwo domywa się z tłuszczu. Jest bardzo praktyczne, oprócz pieczeni można je zastosować do zapiekanek, a także potraw na zimno. Załączona pokrywka ułatwia późniejsze przechowywanie potraw w lodówce
Aga w kuchniświeżego szpinaku, 300 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy opłukane liście szpinaku, dusimy, aż do odparowania wody ze szpinaku. Kolejno dodajemy pokrojone suszone pomidory i sera feta. Zalewamy kremówką i podgrzewamy
Aga w kuchnimąka do obsypania mięsa, 2 woreczki kaszy gryczanej Sonko, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pieczarki,ogórki, paprykę i grzybki suszone. Podlewamy mięso gorącą wodą, tak by powstał nam sos. Dusimy ok. 40 minut
Aga w kuchniKamis, szczypta chilli Kamis, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W rondelku gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Następnie kurczaka zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, zioła prowansalskie, słodką paprykę i chilli. Makaron przekładamy na talerz i polewamy
Aga w kuchni