bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę bakaliową do formy, dobrze docisnąć. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 stop, przez godzinę. Ostudzony bakaliowiec, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiMasło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut KREM Z mleka
Kuchnia Danusiżółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę, proszek i kakao przesiać do miski, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec 25 minut w 175 °C. KREM Odlać szklankę mleka, resztę przelać do garnka, dodać cukier zagotować. Budynie rozmieszać w szklance mleka. Do gotującego się mleka, dodać kostkę
Kuchnia Danusiprzesiewać składniki do masy jajecznej, na samym końcu dodać olej, dokładnie wymieszać. Śliwki umyć wypestkować pokroić na kawałki, dodać razem z rodzynkami do ciasta, wymieszać ,wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez 40 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiŚliwki umyć, osączyć, wypestkować. Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę. Następnie do masy przesiać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Owoce ułożyć dość ciasno na cieście. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiminut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki po skosie. Roladki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jajko roztrzepać z mlekiem, smarować nim roladki, posypać makiem. Wstawić do piekarnika na 160 stop.piec przez około 30 min. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiDodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec ok.30 minut w 170 stop (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusiwymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop. MASA BUDYNIOWA Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą
Kuchnia Danusibiałka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do ubitej piany, wymieszać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wkręcić do masy żółtkowej. Przelać ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Piec .20 minut w 180 stop. Krem Mocno schłodzoną kremówkę, ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzone babeczki ozdobić kremem śmietanowym, udekorować różowymi kwiatuszkami i srebrnymi
Kuchnia DanusiCiasto dokładnie zlepiać formując okrągłe kluski. Kluski kłaść partiami do osolonej wrzącej wody. Gotować 5 minut od wypłynięcia. Kluski wyjmować łyżką cedzakową na talerze i posypać zrumienioną cebulką z tłuszczem. Nie dodajemy żadnych przypraw do zmielonej kiełbasy. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia DanusiPRZYGOTOWANIE: CIASTO Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę. Wstawić do piekarnika. Piec ok 10 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Ostudzoną roladę przełożyć
Kuchnia Danusicukier -2 szkl masło roślinne w kostce -1 i 1/2 kost. cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Z podanych składników przygotować kruche ciasto,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. MASA SEROWA Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać. Na ciasto wyłożyć mase serową, włożyć ciasto do piekarnika
Kuchnia Danusimąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor. MASA Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone
Kuchnia Danusimiski, utrzeć. Następnie dodać jajka, dalej ucierać na puszystą masę. Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Owoce umyć, osączyć , pokroić na kawałki, ułożyć dość ciasno na cieście. Blachę włożyć do piekarnika, piec ciasto 35 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać
Kuchnia Danusiprzesiać do miski, dodać żółtka, cukier i margarynę, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 30 minut. Wyłożyć pierwszą część ciasta do brytfanny wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w 180 stop,ok.25 minut. Drugą część ciasta upiec w ten sam sposób. MASA SEROWA: Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i żółtkiem. śmietanę dobrze schłodzoną
Kuchnia Danusi