puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę zagnieść z serem, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Ciasto rozwałkować na placuszki i wykrawać szklanką krążki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone oponki posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusibardzo cienko,szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiwarzywa do miękkości w bulionie warzywnym,wylać na durszlak,osączyć. Warzywa dodać do farszu,dokładnie wymieszać. Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy,wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem. Wyłożyć połowę farszu na ciasto,wyrównać. Na środku farszu ułożyć filety rybne,przykryć resztą farszu. Górną część pasztetu przykryć,pozostałym ciastem,zrobić w cieście otwory dla wydostającej się pary podczas
Kuchnia Danusicukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części. MASA SEROWA Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić
Kuchnia Danusipowoli wlewać do jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając. Ser włożyć do miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać. Biszkopty odlać z syropu, osączyć. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej połówki brzoskwiń, i wyłożyć resztę masy serowej. Na wierzch zetrzeć drugą
Kuchnia Danusiprzekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze zmiksować. MASA ZE SŁONECZNIKIEM Na suchą patelnię włożyć margarynę, rozpuścić, wsypać słonecznik, zrumienić na tłuszczu, ostudzić. Słonecznik delikatnie wymieszać z masą krówka PONCZ Wodę wymieszać z cukrem. PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki
Kuchnia Danusidrugiej żelatynę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia składników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać ostudzoną żelatynę i masę batonikową, wymieszać. Formę do pieczenia o wymiarach (25 na 36 cm), wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy
Kuchnia Danusitabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę 20x30 wysmarowaną tłuszczem. Piec w 180 stop.przez 15 minut. WARSTWA ORZECHOWA Do rondelka wrzucić masło, dodać cukier i miód, rozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę
Kuchnia Danusirozwałkować na cienkie placki. Połowę ciasta posmarować marmoladą jabłkową, drugą połowę rozwałkowanego ciasta, posmarować powidłami śliwkowymi, zwijać każdy placek w rulon, kroić ukośnie jak kopytka. Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem, układać roladki, piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez około 35 minut. Upieczone i ostudzone roladki, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusisztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki
Kuchnia Danusipieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan
Kuchnia DanusiBISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa
Kuchnia Danusilistki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną 2 krotnie kostkę sera i cukier puder. Postawić rondel
Kuchnia Danusiubić z cukrem na sztywną pianę, w czasie ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm). Piec około 30 minut w 175 stop. Jeżyny przebrać opłukać, osączyć. Upieczone i gorące ciasto, przekroić wzdłuż na połowę. Na gorący biszkopt wylać śmietanę z kubka, dobrze
Kuchnia Danusi