tłuszcz - 4436 przepisów (strona:178/296)

Racuchy drożdżowe 349

minutach ubijamy i delikatnie dodajemy pianę z białek. Ponownie odstawiamy i po okołu 20-25 minutach rozgrzewamy na dużej patelni 3-4 łyżki oleju. Nakładamy łyżką maczaną w tłuszczu porcje ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron. Usmażone układamy na ręczniku papierowym rzędami, opierając jeden o drugi. Racuchy drożdżowe podajemy posypane cukrem pudrem, owocami, konfiturami lub z powidłami

Poezja smaku
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 211

małym ogniu. Dodać pozostałą paprykę. Dusić chwilkę.  Do przygotowania tej potrawy użyłam oleju rzepakowego Olandia  tłoczonego na zimno. Jest w 100% ekologiczny i ma wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, pozwalających utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi. Olej świetnie sprawdza się podczas smażenia w wysokich temperaturach i w głębokim oleju. Jest łagodny w smaku i ma neutralny zapach. U mnie

Z miłości do słodkości
Koperkowa kasza jęczmienna 196

Wszelkiego rodzaju kasze gotuję obsmażając je wcześniej na maśle( lub tłuszczu wytopionym z boczku ) , a potem prużąc w bulionie lub wywarze warzywnym . Żeby polepszyć smak kaszy dodaję czasem do niej zioła, gotowane grzyby suszone, podsmażone pieczarki lub skwarki. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pasztet z jajek 226

kostkę smażymy na patelni. Gdy przestygną mieszamy je  w misce  ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką,  surowymi jajkami,  śmietaną i przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę. Kroimy po ostudzeniu

Kulinarne przygody Gatity
Klasyk, czyli ruskie pierogi 218

patelni na b. małym ogniu. W międzyczasie mielimy  biały ser, obrane ziemniaki i surową cebulę. Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy i dodajemy 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego ze słoniny. A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczka soli, gotujemy pierogi od momentu wypłynięcia

Kulinarne przygody Gatity
Grillowane bakłażany z fetą 174

chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy. Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy go zbyt obficie, bakłażan niestety wchłania każdą ilość tłuszczu... Gdy bakłażan już jest miękki kładziemy na niego fetę i pokrojonego w plastry pomidora. Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 253

Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu. W międzyczasie szpinak moczymy w zimnej wodzie, porządnie płuczemy i odcinamy łodyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z kurczakiem i warzywami 338

paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię przykrywamy pokrywką. Moc kuchenki zmniejszamy do minimum i pozwalamy ryżowi dusić się około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Frittata ze szparagami 160

zalewamy masą jajeczną i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż jajka się zetną. Następnie frittatę odwracamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki, na patelnie nalewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy 2-3 minuty

Kulinarne przygody Gatity
Sajgonki z kurczakiem 358

był elastyczny. Mniej więcej na środek nakładamy łyżkę farszu i zwijamy tak jak nasze krokiety, czyli najpierw boki do środka, a później rolujemy. Sajgonki smażymy na głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu kiedy będą rumiane i chrupiące. Podajemy z ulubionym sosem: słodko-kwaśnym, ostro-kwaśnym, słodkim z chili

Kulinarne przygody Gatity
Paella mixta 160

kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę. Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę, solimy i wszystko zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum

Kulinarne przygody Gatity
Calamares a la romana 141

kalmary dokładnie pokryły się ciastem. Smażymy poszczególne krążki partiami na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się przyrumienią przekładamy je na talerz z ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące, skropione sokiem z cytryny, z dodatkiem sosu alioli

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 140

godzin w  ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody. Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi. W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na  10-12 godzin. U mnie już po pięciu

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 194

gałązek świeżego tymianku parę gałązek świeżego estragonu olej do smażenia Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze. Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki dyniowe na słodko 174

szklanki mleka olej do smażenia cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej mleka. Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki. Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem. insertCookd("5673f3e01c1244c545010e86f394a694

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania