również zachęcam do eksperymentowania z tym zdrowym, zielonym warzywem. Szpinak „zawiera witaminę A, witaminę K, cholinę, która zapobiega i likwiduje odtłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie. Szpinak jest zasadotwórczy, bogaty w chlorofil, spinacynę, działa silnie krwiotwórczo. Zawiera liczne biopierwiastki, min. łatwo przyswajalne żelazo” – tyle Jadwiga Górnicka w książce „Apteka natury
Proste PotrawySzałwia w moim ogrodzie wreszcie zakwitła, postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia masła ziołowego. Składniki : masło (o jak największej zawartości tłuszczu-moje było łowickie) kwiaty szałwii ewentualnie sól Przygotowanie : Kwiaty szałwii dokładnie umyłam i osuszyłam Miękkie masło utarłam z solą i otartymi kwiatami ( wystarczy tyle, by nie uzyskało gorzkiego smaku) Przełożyłam na folię aluminiową i uformowałam wałeczek - zawinęłam Włożyłam
Proste Potrawypotem olej i miksujemy Wsypujemy stopniowo mąkę zmieszanym z proszkiem do pieczenia Dokładamy pokrojony rabarbar i mieszamy ostrożnie łyżką Wykładamy do foremki (24 cm średnica) posmarowanej tłuszczem, piekłam w prodiżu około 55 min. W piekarniku ( z termoobiegiem) pieczemy w 170 stopni C przez godzinę. Dziękuję za przepis, okazało się, że oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków:) Jeśli
Proste Potrawypowierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami i zjadać np. z rybą ( i zielona sałatą ), a można pokroić kaszkę w kostkę i usmażyć na gorącym tłuszczu, posypać czerwonym pieprzem i parmezanem. Danie proste i dietetyczne :) Inspiracja :"Wysokie obcasy" Nr.5 (712) O tej porze roku może świetnie smakować z sosem owocowym np. jagodowym, wypróbuję na pewno
Proste Potrawypowstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć do foremki nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką Piec przez około 30 min. w temp. 190 stopni C, ja piekłam w prodiżu przez 50 min. Po wystudzeniu posypać cukrem trzcinowym zmieszanym ze zmielonymi migdałami
Proste Potrawypieczarka jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie; Umytą pieczarkę pokroiłam na 4 części, zanurzyłam w roztrzepanym jajku, które połączyłam z łyżką bułki tartej i szczyptą pieprzu Smażyłam na gorącym tłuszczu z obydwu stron, posoliłam już po usmażeniu, pycha
Proste Potrawyfarszu, mały paseczek papryki (do części dałam kawałki śliwki) i wąski plasterek sera Zwijałam mięso, maczałam w roztrzepanym jajku, bułce i smażyłam ze wszystkich stron na dość głębokim tłuszczu. Jeśli komuś wydaje się, że jest to danie pracochłonne, są to tylko pozory :) Smacznego
Proste PotrawyProponuję zapisać do zrobienia i udekorować świątecznie :) Składniki : 20 dag zmielonego maku 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 20 dag tłuszczu do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie; Jajka ubić z cukrem do białości Mąki połączyć razem i wymieszać z proszkiem i makiem Masło rozpuścić i gorące
Proste Potrawyutarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam Już na koniec dosypałam sodkę i proszek do pieczenia - ponownie dokładnie utarłam Przelałam masę do okrągłej, wysmarowanej tłuszczem foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po wierzchu polałam taką polewą
Proste Potrawypszennej 2 jajka całe + 2 żółtka 1 szklanka cukru około 5 łyżek gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g Przygotowanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem i wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek
Proste Potrawychruścik, który silnie rośnie swobodnie zmieścił się w małym garnuszku Gdy zrumieni się po jednej stronie (dzieje się to szybko), przekręcamy na drugą stronę Po ocieknięciu z tłuszczu posypujemy cukrem pudrem. Taki chruścik może być alternatywą dla tradycyjnych faworków
Proste Potrawycukrem, dodajemy stopniowo olej, ucieramy Dolewamy mleko, dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem - miksujemy Białka ubijamy na pianę i dodajemy ostrożnie do całości - mieszamy Masę przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia Na wierzch wykładamy pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez
Proste Potrawykonsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Zwilżyć wierzch ciasta wodą. Pozostawić na 1-3 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy zobaczymy, że chleb zaczyna wyrastać, wkładamy go do nagrzanego
Proste PotrawyMożna spożywać go z bułką grahamką albo z niezwykle zdrowymi placuszkami ziołowymi, które nawet ciężko chorym nie zaszkodzą " - tyle autorka. Wkrótce podam przepis na placuszki ziołowe. Nie unikajmy zdrowych tłuszczy, ponieważ potrzebne są to prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego . Smalec jest niezwykle delikatny, dla mnie smaczny, a subtelny lekko zielony kolor zawdzięcza właśnie natce
Proste PotrawyTaka prostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy
Proste Potrawy