więcej pieniędzy można zyskać w nowym roku. Cotechino przypomina salami tylko, że zrobiona jest z surowego mięsa. Swój łagodny smak i delikatną konsystencję zawdzięcza sporej zawartości wieprzowego tłuszczu i skórek. Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje
Chilli Czosnek i Oliwakwadraty i podajcie razem z wykałaczkami, które umożliwią gościom łatwe sięganie po smakowite kąski. Proste, prawda? I przy tym trochę zdrowsze , bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna na zimno, choć uważam, że fajnie jest zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego . Myślę
Chilli Czosnek i OliwaZapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa " empanar " oznaczającego "zawijać, lub otaczać
Chilli Czosnek i Oliwapępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej Imperium Osmańskiego i nie jest
Chilli Czosnek i Oliwapieprz, szczypta płatków chilli 100 g sera żółtego o intensywnym smaku, np. sera Kolumb 200 g sera mozzarella (najlepsza taka do pizzy, którą można zetrzeć) 200 g śmietany 18% tłuszczu 2 pomidory świeża bazylia 12 płatów makaronu lasagne, u mnie szpinakowy Arrighi dodatkowo: prostokątna forma do zapiekania Przygotowanie: Obierz cebulę i pieczarki i włóż do pojemnika robota kuchennego. Rozdrobnij
Chilli Czosnek i Oliwabędziecie musieli zrobić to partiami. Bakłażan wsiąknie sporo oliwy, dlatego należy sukcesywnie ją uzupełniać. Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz
Chilli Czosnek i Oliwaoliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj po łyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem tzatziki. Życzę Wam smacznego:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwacukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy
Mienta blogśliwek węgierek Kruszonka: 100 g mąki pszennej 50g margaryny 40g cukru Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Śliwki myjemy i drelujemy. Przy drelowaniu ważne by śliwki nie przekrajać do końca na dwie części. Do tego dodajemy jeszcze dwa nacięcia by ładnie
zjem to blog kulinarnywaniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy je dokładnie z cynamonem. Wylewamy
zjem to blog kulinarnyubiłam ( najlepiej profesjonalnym babcinym ubijakiem lub pałką, stąd ich jedna z regionalnych nazw- kluchy połom bite ), aż wszystko się ładnie skleiło. Kluchy formowałam za pomocą namoczonej w tłuszczu łyżki i polałam cebulową okrasą. Po ich degustacji nasuwa mi się jedno, może niezbyt zgrabne, skojarzenie- chłopskie puree
bastalenawszystkie składniki się połączą. Odstawić na 30 minut, aby ciasto wyrosło.Wyrośnięte ciasto podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać
Moje domowe kucharzenierodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać. Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z miodem, syropem z agawy i borówką
Sto kolorów kuchnisobie są już bardzo smaczne i bardzo bardzo kaloryczne. Dużo więcej kreatywności wymaga od nas stworzenie przepisu z produktów o niskim indeksie glikemicznym i o niskiej zawartości węglowodanów czy tłuszczów. Ciasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek
SMYKWKUCHNIodrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor przez około 15 minut, w między czasie obracając mięso. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane
Z miłości do słodkości