tłuszcz - 4436 przepisów (strona:197/296)

Pączki 183

Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu. I mimo iż są one niezwykle kaloryczne i z racji smażenia w głębokim tłuszczu nie najzdrowsze to w ten jeden dzień trzeba obowiązkowo pączki jeść i koniec kropka.  U mnie w pracy już od tygodnia mowa o tłustoczwartkowym obżarstwie. Moje biurowe łasuchy pozamawiały sobie

W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 303

różyczki, obgotować 6 minut we wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki, mięso i brokuły zalać rosołem i gotować  10 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką, wlać do garnka

Świat Smaku
OWSIANKA Z ŻÓŁTKAMI POSZETOWYMI I AWOKADO! Śniadanie FIT! 198

OWSIANKA NA SŁONO Z POSZETOWYMI ŻÓŁTKAMI! PRZEPYSZNA! SKŁADNIKI: - 2 żółtka - 2 plastry polędwicy łososiowej -2 łyżki płatków żytnich - 150ml mleka 0,5% tłuszczu - 3 oliwki zielone - sól - bazylia liście -1/4 awokado Mleko zagotuj z płatkami w rondelku, gotuj na minimalnym ogniu 15 minut. Dodaj sól.  W drugim rondelku zagotuj wodę, wbij żółtka i gotuj 45 sekund, wyjmij

SMYKWKUCHNI
Smażony ser jak z Czech 442

temu zawitaliśmy do Czech i pierwszy raz próbowaliśmy smażonego sera. Sa to grube plastry sera zapanierowane w mace, jajku i bułce tartej, następnie usmażone na patelni w głębokim tłuszczu. Podaje sie najczęściej frytkami i sosem tatarskim. Dzisiaj zatęskniliśmy za tym daniem, dlatego postanowiłam zrobic go znowu w domu. Po kilku nieudanych próbach mam patent i moge wam powiedzieć

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 184

Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko dociskamy po bokach. Mini Apple Pies pieczemy w temp. 180C przez około 25 minut aż będą złociste. Nie musimy smarować foremek tłuszczem, ani obsypywać bułką tartą, gdyż same wyskakują z foremek. Robimy to ostrożnie, gdyż są bardzo kruche. Jabłeczniki posypujemy cukrem pudrem. The post Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
FALE DUNAJU 112

mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut Krem Jajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze

RAROSSA
COMBER 132

wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodać piane z białek i delikatnie połączyć. Formę wysmarować   tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto i piec 40-50 min w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Ostudzone ciasto wyjąc z formy i polać rozpuszczoną

RAROSSA
CIASTO Z MALINAMI 220

ucierając, oraz śmietanę. Do masy dodajemy po jednej łyżce  przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę delikatnie miksując. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem formy, a następnie układamy owoce.  Pieczemy 45 minut. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem rrarossa@gmail.com

RAROSSA
CIASTO Z GRUSZKAMI KARMELIZOWANYMI 154

ciasta  zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć   plastry gruszek, zlać gorącym budyniem. Na budyniu ułożyć karmelizowane gruszki, polać sosem karmelowym który pozostał z gruszek. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
BABECZKI 166

rozwałkowujemy na grubość 5  mm wykrawamy kółeczka (najlepiej foremką babeczki)  wylepiamy foremki ja foremek nie smaruje tłuszczem i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Dekoracja Galaretki przygotowujemy z 3/4 wody podanej na opakowaniu, będą miały bardziej

RAROSSA
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 186

Farsz rozłożyć na cieście, pozostawiając 3 cm do brzegu. Zwinąć tak jak roladę, następnie ciąć na ukosa  dzieląc na mniejsze części. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Paszteciki posmarować żółtkiem- dzięki temu będą ładnie rumiane. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 190 C. Ciepłe paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczem .  rrarossa@gmail.com

RAROSSA
OPONKI SEROWE 183

kółeczka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki i kulki na złoty kolor. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Sajgonki 124

przygotowanego nadzienia i zawijamy sajgonkę tak, jak pokazane jest na zdjęciach. Nasze pakunki smażymy na głębokim oleju, dopóki nie zmienią swojego koloru na złotobrązowy. Następnie odsączamy je lekko z tłuszczu i już prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym. To jest danie

Weganizm infantylny
Czekoladowy mus lodowy 146

banany 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 1 łyżka syropu z agawy (lub więcej, w zależności od preferencji) 3 krople olejku waniliowego 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego tłuszczu roślinnego (np. oleju kokosowego) szczypta soli dodatkowo: otręby z czarną porzeczką wafle lodowe bez cukru Przygotowanie:      Obieramy banany i kroimy je na plasterki. Wrzucamy do miksera (jeszcze

Weganizm infantylny
Jagodowe babeczki 146

suchych składnikach. Mieszamy. Jeśli ciasto będzie za suche, możemy dolać troszkę mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto umieszczamy w foremkach (najlepiej nieprzywierających, abyśmy nie musieli smarować ich tłuszczem) i pieczemy ok. 30 minut. W trakcie pieczenia się babeczek, przygotowujemy budyń. Z 1/2 szklanki mleka zostawiamy ok. 1/8 szklanki (1/4 połowy), resztę zagotowujemy. W pozostawionym mleku rozpuszczamy budyń

Weganizm infantylny