tłuszcz - 4436 przepisów (strona:204/296)

miły wieczór andrzejkowy. 185

sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzucamy 2 plastry boczku. Przekrawamy bułkę i do piekarnika (niech podgrzeje i przypiecze ciutkę). Zaczynamy od dołu: bułka, sos tatarski, sałata, plaster sera, kotlet, plaster sera, musztarda

Brzuszki Łakomczuszki
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 181

spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :(   Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście

Brzuszki Łakomczuszki
Pierwszy wiosenny obiad w tym roku. 162

olej. Ziemniaczki pewnie już są gotowe do odlania, więc odlewamy, następnie trochę osuszamy na gazie - możemy w tym czasie dodać już posiekany koperek (ja dałam cały pęczek) i podlać tłuszczem z smażenia kotletów

Brzuszki Łakomczuszki
Idzie jesień - czas na placki. 153

może być ani zbyt gorący aby nam od razu nie spalił placka, ami zbyt chłodny aby masa nim nasiąknęła. Powinien pyrkać wokół uformowanego placucha. Po usmażeniu odsączamy placki z tłuszczu kładąc na papierowym ręczniku. Następnie układamy na talerzu, dodajemy śmietanę, na niej układamy łososia i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Szwedzkie klopsiki. 192

przerzucania klopsików, a po prostu podrzucać klopsiki przy pomocy szybkich ruchów patelnią (no wiecie o co chodzi :)). Gdy usmażymy klopsiki, przekładamy je do miski, z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu (o ile został). Wyciskamy sok z cytryny, dolewamy trochę bulionu i dodajemy mąkę, śmietanę, czubatą łyżkę dżemu oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy cały czas stopniowo dodając bulion, aż zużyję

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pyszne kanapeczki 205

wykorzystałam pieczywo pełnoziarniste) pasta 1: 100g sera białego chudego ( w oryginalnym przepisie 100 g gęstego kremowego twarożku no i tutaj pojawił się problem, wszystkie tego typu twarożki miały dużo tłuszczu więc postanowiłam zrobić swój twarożek) 2-3 łyżki chudego jogurtu naturalnego skórka z jednej cytryny 1 gałązka tymianku sól, pieprz pasta 2: makrela wędzona sok z 1/4 cytryny dymka pieprz

Brzuszki Łakomczuszki
Ditetycznie: hamburger na diecie? oczywiście! 201

rozdrabniamy widelcem i łączymy z mięsem. Dodajemy sól, pieprz, listki tymianku, startą skórkę z cytryny i musztardę. Wyrabiamy masę. Formujemy 4 płaskie kotleciki i smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Rozkrawamy bułkę i ładujemy do niej: sałatę, ketchup, pomidora, kiełki i mięsko. Pyszne!!! I 225 kcal. :) Warto do hamburgera wykorzystać ten przepis na ketchup, pasuje idealnie. SKŁADNIKI NA DOMOWY KETCHUP

Brzuszki Łakomczuszki
Bakłażan w panierce z pomidorową salsą 204

Każdy plasterek bakłażana obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce z sezamem. Smażymy z obu stron na rumiano. Odkładamy na ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Plasterki układamy na blasze i na każdy z nich układamy po plasterku mozzarelli (można też użyć zwykłego sera żółtego). Pieczemy w 180 stopniach około 5-10 minut, aż mozzarella się

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka curry z brzoskwiniami 310

smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Następnie doprawić curry i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie.  Po kilku minutach (jeśli brzoskwinie są z puszki to trzeba podsmażyć je krócej) dodać jogurt i doprawić do smaku. Na koniec dodać kurczaka

Pasja Smaku
Placki z cukinii z łososiem i tzatziki 209

smażymy placki o grubości 0,5-1 cm po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Każdy usmażony placek przekładamy na ręcznik papierowy by osuszyć go z nadmiaru tłuszczu. I tak do wykorzystania całej masy z cukinii. Gotowe placki układamy na talerzu a na każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach

Mango Papaja
Spaghetti alla carbonara 232

ugotowaniu przecedzamy makaron (nie przelewamy zimną wodą!!!) i odstawiamy. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty aby wytopił się nadmiar tłuszczu. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Do miseczki wbijamy jaja i roztrzepujemy je ze śmietaną. Dodajemy połowę startego sera. Doprawiamy również odrobiną soli oraz pieprzu

Mango Papaja
Pierś kaczki smażona z grzybami 358

będzie rumiana, przekręcamy piersi na drugą stronę i smażymy aż kaczka będzie rumiana z obu stron. Zdejmujemy mięso z woka i pozwalamy mu odpocząć pod folią aluminiową. Odlewamy nadmiar tłuszczu z woka. Wrzucamy cebulę pokrojoną w łódeczki, grzyby mun pocięte w cienkie paski, shitake (kapelusze poprzecinane na pół), chilli pokrojoną w plasterki. Smażymy, aż cebula trochę zmięknie. Na koniec smażenia

OstryKęs
Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 265

polewamy warzywa miodem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem na 15-20 minut. W międzyczasie bardzo mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy na niej kotleciki jagnięce nie dodając już dodatkowego tłuszczu. Przekręcamy je na drugą stronę po ok. 5- 8 minutach gdy będą rumiane. Z drugiej strony również grillujemy na rumiano. Przekręcamy jeszcze raz na każdą ze stron – jeśli będzie

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 326

ponownie powstanie gładka masa. Dzielimy ciasto na 30 równych części. Formujemy kulki (mniejsze niż piłki tenisowe). Każdą kulkę wałkujemy na cienki placek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki

OstryKęs
Smażone jalapeno nadziewane mozzarelą 336

Panierowane i smażone w głębokim tłuszczu papryczki jalapeno nadziewane mozzarellą to chyba jedna z najlepszych z pikantnych, konkretnych przekąsek do piwa. Uwielbienie do niej zaczęło się bardzo dawno temu w jednej z sieciowych restauracji z meksykańskim jedzeniem. Średnie jedzenie, ale papryczki zawsze niezawodne. Bo co tu może nie smakować, jeśli ktoś uwielbia ostre smaki i ma ochotę na tłustą przekąskę

OstryKęs