tłuszcz - 4436 przepisów (strona:209/296)

Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem 211

Dzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki

Ze smakiem i z pasją
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 181

swojej kuchni używać zdrowych i wartościowych składników. Myślę, że krokiety zasmakowałyby również tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować i łączyć różne smaki. Panierka jest chrupiąca, krokiety nie nasiąkają tłuszczem i są naprawdę bardzo smaczne. Do smażenia polecam olej rzepakowy, który dodałam także do naleśników żeby nie łamały się podczas zawijania. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego

Ze smakiem i z pasją
Chipsy błonnikowe Sonko 152

Jedna porcja - paczuszka zawiera 35 g chipsów i dostarczy średnio 145 kcal, 3 g białka, 21,5 g węglowodanów (w tym 0,7 g cukrów) i 4,4 g tłuszczów (*wartości podane dla chipsów o smaku pizzy). Dzięki małemu opakowaniu chipsy będą idealne nie tylko do chrupania w domu przed telewizorem, ale także do zabrania ze sobą do szkoły, pracy

Ze smakiem i z pasją
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2438

będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone pączki polukrować.  Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty. Smacznego! Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 256

pianę, cały czas miksując na niskich obrotach dodać żółtka i ksylitol. Zmielone migdały i orzechy laskowe delikatnie wymieszać z masą za pomocą szpatułki. Spód tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami. Przelać masę do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić ciasto na 5 minut

Ze smakiem i z pasją
JAJECZNICA PO GOSPODARSKU 172

łyżki mąki średnia cebula ghee lub masło sól mleko (dałam trochę mniej niż pół szklanki) szczypiorek Wykonanie: 1. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. 2. Jajka połącz z mąką i mlekiem. Masa musi mieć dość wodnistą konsystencję. Posól. 3. Połącz masę jajeczną z cebulą i smaż do ścięcia. 4. Podawaj jajecznicę na gorąco i posypaną

Przepisy Aleksandry
BAKALIOWE NADZIENIE DO BABECZEK -MINCEMEAT 141

łączenia mięsa z cukrem. Mince pies zaczęły przypominać te współczesne, chociaż w dalszym ciągu do masy dodawano wołowy lub barani łój. Obecnie nie dodaje się do Mince Pies zwierzęcego tłuszczu, co pewnie jest pociechą dla wegetarian. Babeczki można kupić niemal w każdym sklepie w Wielkiej Brytanii. Zapraszam do upieczenia własnych Mince Pies. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu

Przepisy Aleksandry
Co to jest: PANKO? 154

Panko ( パン粉)  to japoński odpowiednik naszej bułki tartej. Płatki suszonego chleba (bez skórki) nadają smażonej potrawie lekkości, ponieważ nie nasiąkają tłuszczem tak szybko, jak nasza panierka.  Cieszy mnie, że panko jest coraz łatwiej dostępne w Europie. Ostatnio oglądałam kilka brytyjskich programów kulinarnych, gdzie każdy kucharz (np. G. Ramsay) używał panko do przyrządzania swoich dań.  Muszę powiedzieć

Przepisy Aleksandry
TRUFLE PISTACJOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 186

domowe trufle. Pistacjowe, udekorowane białą czekoladą, pistacjami i różą są, nie tylko eleganckim, ale też smacznym dodatkiem do romantycznej kolacji. Pistacje należą do afrodyzjaków . Zawierają w sobie bardzo dużo tłuszczu, co wpływa korzystnie na naszą witalność i sprawność. W czasie robienia trufli dobrze, żeby w domu było zimno - łatwiej wtedy pracuje się z masą. Jeżeli przygotowałaś/eś danie

Przepisy Aleksandry
Ciasto kruche z truskawkami 615

jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy dla aromatu około 350g truskawek mąka ziemniaczana do oprószenia ciasta Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym tłuszczem, dodać cukry oraz jajko, zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić 30 minut w lodówce - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć około 4/5 ciasta (ciasto jest dość mocno klejące, dlatego

Smakołyki Bereniki
Drożdżowy wieniec z owocami 439

suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko, żółtko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem około 8-10 minut, po tym czasie wyrobione ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej tłuszczem (masłem, olejem), przykryć czystą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości, na 1 - 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie rosło przygotować masło cynamonowe oraz owoce. W miseczce wymieszać miękkie masło, cukier

Zabawa smakiem
Patelnia za punkciki 145

tego dołączona była gruba rękawica kuchenna . Skorzystałam szybciutko z okazji i zamówiłam za zgromadzone punkty. Jest to pół wok pokryty ceramiczną powłoką Thermolon. Można na niej smażyć bez tłuszczu. Nadaje się do używania na kuchenkach indukcyjnych. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kulki ryżowe 2297

dosyć głębokim oleju ( zależy też od wielkości kuleczek), tak aby olej sięgał do połowy kulek. Gdy się zarumienią, zdejmujemy z patelni i układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 167

środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką. O Orzechach Macadamia mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały ciasteczkom delikatnego, wręcz maślanego smaku .  Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić... Kolcowój pospolity, zwany też

Grunt to przepis!
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 384

smażyć dość cienkie naleśniki. Nie może być jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy

Ratunku obiad