tłuszcz - 4436 przepisów (strona:202/296)

Młoda kapusta z koperkiem 173

gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca.W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem. Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła nie dodawać do kapusty, ale na patelnię po boczku. Gdy się stopi wymieszać z mąką, chwilę przesmażyć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z malinami 185

zwinąć w rulon razem ze ścierką. Zostawić do ostygnięcia. Zimną roladę ostrożnie rozwinąć, posmarować dżemem malinowym i zwinąć ponownie. Ciasto ucierane: Formę keksową o długości 35 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem lub sokiem z cytryny. Dodawać po jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko

Moje domowe kucharzenie
Cannelloni :) 227

jakoś można sobie w miarę szybko poradzić ;) Generalnie z podanych składników wyszło tego naprawdę sporo - zużyłam całe opakowanie makaronu :O Po dokonaniu faszerowania, wyciągamy naczynie żaroodporne, które smarujemy tłuszczem i układamy obok siebie rurki napełnione farszem, a  następnie obficie oblewamy beszamelem (u mnie robiłam to na dwa razy). Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy pod przykryciem ok 15 minut

Emcia Pichci
Serowe bułeczki z mikrofalówki 162

Niemożliwe? A jednak! Pysznie, mega szybko, mega łatwo! Na jedną bułkę potrzebujemy: 1 łyżka (spora) mąki sojowej 3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej 3% tłuszczu) 1 jajko 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia (lub 1/3 łyżeczki sody dobrej jakości) 1 łyżka jogurtu 0% 2 łyżeczki czubate błonnika owsianego 2 łyżeczki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego Przepis: Składniki

Emcia Pichci
Papirusowe burgery 190

dwie części. Bułkę do burgera smarujemy połączonym majonezem z ketchupem nakładamy liść sałaty, kurczaka, ser, cebulkę, pomidora, ogórka i ponownie nakładamy nasz sos majonezowo-ketchupowy. Zdrowsza wersja bez ociekających tłuszczem kotletów i do tego ekspresowe wykonanie, mniam

Emcia Pichci
Placuszki warzywne w Papirusie 193

warzyw mąkę, mleko, proszek do pieczenia i mieszamy. Na papirus nakładamy dwa placuszki (po jednej łyżce) i smażymy ok. 5 minut z każdej strony. Placuszki są pyszne, nie ociekają tłuszczem i mają smakowity zapach :) Spróbujcie

Emcia Pichci
Chałka z kruszonką 169

warkocz, a jego końce zawijamy pod spód naszej chałki. Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone masło wraz z cukrem i mąką mieszamy łyżką, do połączenia

Emcia Pichci
Smalec z mięsem 133

Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy majeranek i sól wraz z pieprzem

Emcia Pichci
Smażona panierowana mozzarella 289

cebulka konserwowa Mozzarellę pokroić w plastry. Następnie dobrze ją zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać od razu w towarzystwie ulubionych warzyw. Ja podałam z mizuną, pomidorem, suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką

Monia miesza i gotuje
Placuszki z cukinii 344

przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i chwilę czekamy. Zdejmujemy z papieru i polewamy sosem. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Letnie ciasto z jeżynami 303

mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić króciutko i na końcu dodać mleko, nadal miksując. Do zmiksowanej, puszystej masy dodać kaszę mannę i wlać ocet. Tortownicę ok.25 cm średnicy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na to wyłożyć ubitą masę i położyć gęsto jeżyny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec ok.40-45 minut. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem

Gorący kąsek
Smaki Turcji: papryka faszerowana 259

dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić ryż i dokładnie zamieszać, aby ziarno pokryło się tłuszczem, następnie wlać wrzątek i trochę posolić. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę

Gorący kąsek
Jabłka w cieście 322

Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni. Każdy krążek jabłka maczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone krążki jabłek osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy jabłka cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Jabłka w cieście podajemy na ciepło jako deser lub na podwieczorek, dla dzieci będą doskonałym daniem obiadowym. The post Jabłka w cieście appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z cukini 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dietetyczne i zdrowe placki z cukinii, które wykonywałam już wielokrotnie ale smażone w tłuszczu na patelni. Postanowiłam więc przygotować zdrowszą wersję tych placków i upiekłam je w piekarnik. Okazało się ze są o wiele lepsze niż te smażone na patelni. Jednym słowem przeepyszne! Gorąco polecam Post

Marta Gotuje
Sajgonki 303

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu. W daniu wykorzystałam gotową mieszankę chińskich warzyw dzięki czemu nie musiałam osobno kupować np. chińskich grzybów mun, pędów bambusa czy marchewki. Danie jest proste w wykonaniu a dodatki można zmieniać

Marta Gotuje