tłuszcz - 4436 przepisów (strona:166/296)

Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 216

margaryną.  Dodać mleko, aromat.  Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia).  Po wystudzeniu przekroić na dwie warstwy Pianka: Żelatynę

głodny alergik
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 227

utartą margaryną.  Dodać mleko, wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto

głodny alergik
Bułki z siemieniem lnianym i orzechami (bez glutenu, mleka i jajek) 234

suszone śliwki). Dodać orzechy - w całości lub posiekane (oczywiście pomijamy je w przypadku podejrzenia uczulenia na orzechy). Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem bułek

głodny alergik
Gulasz grzybowy z kaszą gryczaną (bez glutenu, mleka i jajek) 149

słodka, pieprz, tymianek, majeranek, kolendra czosnek (niekoniecznie) Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Posiekać cebulę, grzyby pokroić na plasterki, podsmażyć razem na oleju. Odsączyć z tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojone na kawałki jabłka i przyprawy, gotować aż mięso będzie miękkie - najlepiej w szybkowarze. Skrobię (lub mąkę) rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dolać

głodny alergik
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 160

się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która  sprawdza się  całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów bakłażana. Polecam :) Składniki: bakłażan 1 szt sól pół

głodny alergik
Bezglutenowy chleb pumpernikiel z miodem i przyprawami (bez glutenu, mleka i jajek) 202

łyżeczka Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast.  Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik

głodny alergik
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

mikserem z końcówką do gęstych ciast. Dodać pestki dyni i słonecznika oraz sezam, wymieszać. Czarnego sezamu nie moczyć w wodzie razem z pestkami, bo farbuje ;) Przełożyć ciasto do nasmarowanych tłuszczem i oprószonych mąką (kukurydzianą, ryżową) foremek, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Nagrzać piekarnik do 180 stopni

głodny alergik
Chleb gryczano - ryżowy (bez glutenu, mleka i jajek) 170

szklanki Przygotowanie: Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (gryczaną lub ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.  Przed włożeniem chleba

głodny alergik
Kotlet schabowy dla alergika (bez glutenu, bułki, jajek) 351

jednego kotleta).  Osobiście nie dodaję do schabowych żadnych dodatkowych przypraw, aby nie przytłumiać naturalnego aromatu ;) Siemię lniane wymieszać z mąką, obtaczać kotlety mocno dociskając. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do przyrumienienia

głodny alergik
Sernik z musem z dyni 203

stopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki

Czerwień i błękit
Kotlety 160

trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy mięso z obu stron na złoty kolor a usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu

prawdziwe jedzenie
Sos boloński z makaronem 256

mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia, pieprz, sól papryka mielona, szczypta tymianku, rozmarynu żółty tarty ser Przygotowanie : Obraną, pokrojoną cebulę i czosnek przesmażamy na tłuszczu, dokładamy mięso- smażymy pod przykryciem, często mieszamy Przecier pomidorowy łączymy z taką ilością wody by go rozrzedzić, dodajemy do mięsa Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem, gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa

Proste Potrawy
Pasztet z zieloną soczewicą, kaszą gryczaną, dynią oraz suszoną morelą i orzechami włoskimi 228

połówek orzechów włoskich sól pieprz gałka muszkatołowa     Soczewicę i kaszę gryczaną gotujemy- osobno- w wodzie do miękkości. Dynię kroimy w kostkę i dusimy na patelni bez tłuszczu, najlepiej na łyżce wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Kaszę, dynię i soczewicę przekładamy do jednego garnka, doprawiamy obficie solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blenderujemy na taką konsystencję

Mango Papaja
Domowy chlebek zdrowia 151

składniki i wlej zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia Źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania