tłuszcz - 4436 przepisów (strona:158/296)

ZUPA KREM Z BOBU. 201

ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję do całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję

W kuchni Karmel-itki
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 217

rekomendacja ciesząca serducho – warto było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól morska, świeżo mielony

Poezja smaku
Domowy marcepan 98

Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Z początku masa będzie miała konsystencję mokrego piasku, ale po około 5 minutach zrobi się zwarta (migdały mają w sobie dość sporo tłuszczu, który pod wpływem ciepła zacznie się wydzielać).  Zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce

My Culinary Art
Ł... Łazanki! 237

patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy pokrojoną kiełbasę. Odcedzony makaron ląduje znowu w garnku, dodajemy do niego kiełbasę i cebulę z patelni (wraz z tłuszczem!). Garnek zostawiamy na malutkim ogniu, by wszystko było ciepłe. Kapustę wyjęłam z opakowania i lekko poszatkowałam. Dodałam do garnka i wymieszałam. Kapusta ma tak pyszny smak i zapach, że postanowiłam dodać

Kitchens Alphabet
W orzechowym raju- wegańskie muffiny bananowe nadziewane masłem orzechowym 193

zdecydowanie nie sprzyja cierpliwemu oczekiwaniu.  Z podanej ilości składników możemy przygotować 6 babeczek. Jedna(u mnie ok. 55g) to zaledwie 107kcal w tym 4,3g białka , 4,2g tłuszczu , 11,9g węglowodanów oraz 3,5g błonnika .  SKŁADNIKI: 60g komosy ryżowej- przed ugotowaniem 90g banana obranego ze skróki 75ml napoju sojowego bez cukru 30g otrębów żytnich 30g masła orzechowego

peanutbuttermonster
Pomysł na obiad 198

sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Umyte i osuszone, doprawione solą nóżki podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. Gdy się lekko zrumienią przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulkę do chwili gdy się lekko przyrumieni. Wlewamy na patelnię cydr i bulion, a gdy się zagotują cały płyn wraz z cebulą przelewamy do naczynia

Przysmaki Karolki
Naleśniki gryczane z musem mango - banan 191

przy kryła kaszę  i zmiksować jak najdokładniej. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste dolać wody. Dodać odrobinę kurkumy. Na ceramicznej patelni można smażyć bez użycia tłuszczu, ja tylko do pierwszego użyłam masła klarowanego, następne smażyłam już bez. Mus mango - banan: 2 mango banan Podane składniki miksujemy na gładką masę

chwile dla mnie
Po prostu granola :D 103

Jest dobrą alternatywą dla obklejonych cukrem i tłuszczem utwardzonym, sklepowych granoli typu crunchy. Skłądniki: 500g płatków owsianych górskich 200g płatków żytnich 100g siemienia lnianego 100g sezamu 100g pestek dyni 100g pestek słonecznika ~6 łyżek płynnego miodu (można dodać jakieś przyprawy np. cynamon) Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenny Skrawek Nieba
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

wykwintne, aromatyczne... Dynią zajęła się moja brytfanna Toscana od Florina. O niej dowiecie się TUTAJ RZUCIĆ OKIEM  .Brytfanna wspaniale wydobywa smak duszonych, pieczonych i smażonych na niewielkiej ilości tłuszczu potraw. Ale po kolei... Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko i na smak -dynia -masło -cebula -czosnek -seler naciowy -mleko sojowe Alpro Orginal -oliwa

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka ryżowe z kokosem 306

waniliowy  Z podanych składników ucieramy ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można

chwile dla mnie
Styropian 911

pieczenia 1 łyżeczka wiórki kokosowe 100 g białka jaj 6 szt cukier 3/4 szkl Przygotowanie: Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki. Masa Z białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń i wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany

Kuchnia Danusi
Sajgonki z kurczakiem, papryką i dynią (bez glutenu, mleka i jajek) 433

wrzątkiem, pozostawić na kilka minut, odcedzić.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami i usmażyć na gorącym oleju. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojoną w paski paprykę. Odcedzić z tłuszczu. Makaron pokroić na kawałki około 3 cm. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku. Arkusz papieru ryżowego moczyć w wodzie, gdy zmięknie nałożyć farsz, zawinąć boki do środka i dociskając

głodny alergik
Smaczny rosół z gęsi 176

ząbki czosnku. A im spokojniej będziemy go gotować, tym bardziej będzie klarowny. Taki rosół ma właściwości rozgrzewające, a o tej porze roku o to nam chodzi . Wywar ma sporo tłuszczu, ale mnie on nie przeraża, bo akurat z gęsi bardzo mi smakuje :D Można podawać go z uszkami z mięsem. Mięso pochodzi oczywiście z rosołu. Smacznego

Proste Potrawy
Kurczak w sosie pomarańczowym- Orange chicken 321

Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam w trzech częściach). Kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach kuchennych. Składniki na sos: 250 ml soku pomarańczowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki winnego octu pół łyżeczki oleju sezamowego sól, pieprz 2 ząbki czosnku

Smaki Edyty
Makaron z podgrzybkami i śmietaną 249

pieprz 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki grzyby. Smażyć przez kilka minut, doprawić do smaku i połączyć ze śmietaną. Na koniec dodać makaron i tymianek - wymieszać i podawać

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania