poobiedniej kawy będzie więc pyszny sernik , makowiec i jakieś inne świąteczne ciasto . Jeśli jednak chcesz czymś zaskoczyć gości , postaw na coś zupełnie innego, a jednocześnie prostego w wykonaniu – np. tiramisu bez jajek z adwokatem podane w szklankach albo Deser ombre czy Mini Pavlova The post Świąteczny obiad na Boże Narodzenie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięregionów, skrapiano ją wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. Dzisiejsze bożonarodzeniowe bûches czyli rolady są przygotowywane z nadzieniami o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, a dziś także tiramisu i wiele, wiele innych. Kiedyś podałam na blogu przepis na roladę z kremem kasztanowym SMAKI FRANCJI współczesna kuchnia francuska: BIAŁA BÛCHE Z KREMEM KASZTANOWYM , a tym razem proponuję Wam dla odmiany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ SERNIK WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE
Ostra na Słodkoczyli ptasie mleczko po węgiersku, Piskota Tekercs czyli biszkoptowa rolada. To tylko niektóre propozycje a smakowitości jest jeszcze więcej. Kolejna podróż to Włochy i tutaj mamy to wyboru Amaretti, Tiramisu tradizionale, panna cotta, semifrdo itd. Teraz przenosimy się do Hiszpanii i zaczynamy flanem czyli pieczonym budyniem, jest też tarta di Santiago, magdalenas, churros, USA to cherry pie, double chocolate brownies
kruche babeczkiwłaśnie możemy opisać słodkości, które Włosi uwielbiają jeść po głównym posiłku. Żaden posiłek we Włoszech nie jest kompletny, dopóki nie zostanie uwieńczony “il dolce”. Od tiramisu, panettone, panna cotty po zabaglione (zabajone), amaretti, cantuccini. Włochom nie brakuje kreatywności, więc nie jest łatwo sporządzić pełnej listy wszystkich włoskich słodyczy. Dlatego dzisiaj przedstawię Wam najbardziej popularne słodkości Toskanii. Toskania
Tajemnice SmakuMalakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny
Wanilia i Kardamonjuż, że piekarnik mi się zacina? Niestety, nadal nie miałam okazji zahaczyć o warsztat z odpowiednim fachowcem na posterunku. Więc moje truskawki zostały wykorzystane do ciasta przypominającego w strukturze tiramisu, czego niezaprzeczalnym świadectwem jest zamieszczone zdjęcie. Jeśli lubicie szybkie uproszczone wersje, to przepis idealny. Jeśli macie więcej czasu i sprawny piekarnik - zróbcie wersję na blacie upieczonym i zalejcie górę galaretką
Kronika PiekarnikaSprawdźcie, czy macie w piekarniku tortownicę. Jeśli jest gdzie powinna, do dzieła. W przypadku braku motywacji, zerknijcie w kalendarz. Inspirowałam się przepisem zamieszczonym w "Domowych wypiekach", na tort tiramisu. Podziwiam autorkę wspomnianego bloga. Profesjonalizm w każdym zakresie. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 60 gram cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 140 gram mąki tortowej
Kronika Piekarnikatracący swe chrupiące właściwości. Dlatego polecam biszkopty. Przekrojone na pół, układamy półokrągłym końcem do góry. Tego typu obramowanie prezentuję na zdjęciu obok - dzieło koleżanki - wnętrze to tort tiramisu. Proponuję przeprowadzić operację ich przykładania do boków foremki w duecie z kimś pomocnym i zręcznym. Powierzcie mu rolę przytrzymywacza ciasteczek przy brzegach tortownicy. Przepis natomiast wart wykorzystania, przez przepyszną masę
Kronika Piekarnikadodatkiem kawy. Herbatniki pokryła słodka, budyniowa masa oraz kawowa pianka. Niesamowitego uroku dodają mini biszkopciki również odrobinę nasączone kawą i posypane kakao. Ciacho wyglądem przypomina tak lubiane przez wielu tiramisu – smakiem również mu dorównuje! Gorąco polecam! Ps. od jakiego czasu mam w domu ekspres przelewowy MELITTA model AROMA FRESH THERM. To nie pierwszy mój ekspres przelewowy ( ale pierwszy
Ostra na SłodkoNutura . Nie tylko nam, ponieważ zdecydowana większość uczestników naszych cukierniczych warsztatów oszalała na punkcie tego kremu 😄 Postanowiłyśmy go wykorzystać do torcika kawowego... i nie to nie jest jeszcze tiramisu! Na to ciacho również przyjdzie czas w jeszcze innym wydaniu 💜 Składniki: Biszkopt (śr: 18cm) -3 duże jajka -30g mąki gryczanej -50g mąki ryżowej
Candy Pandasprzypominający gęsty kogel mogel z samych żółtek. Nie jest to jednak kogel mogel odpowiedni dla dzieci, gdyż zawiera dodatek alkoholu w postaci likieru Amaretto. Jeśli jesteś dorosłym miłośnikiem słodkiego tiramisu, jajeczne zabaione z pewnością również urzeknie Cię swoją słodkością. Włosi mają swój autorski sposób na przygotowanie perfekcyjnego zabajone. Odmierzają potrzebne proporcje za pomocą skorupki jajka. Według tradycyjnej receptury
ProstePesto.plzdjęcia jest z nadzieniem do pierogów ruskich (!). Jadłam też wegetariańską (hurrra!!! w końcu wegetariana bez groszku i kukurydzy!!!) Jak dla mnie rewelacyjne połączenie kuchni włoskiej i polskiej. Pyszne tiramisu. Kiedyś był w tym miejscu bar, bardzo zaniedbany, serwował średniej jakości jedzenie. Nowi właściciele przerobili ten lokal nie do poznania -> teraz jest bardzo klimatycznie, przytulnie, pośród drzew (coś
Qlinarnie i Qlinarnieczekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Polecam również “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “, do którego wykorzystałam właśnie Lemon Curd z tego przepisu. Składniki na Lemon Curd: 85 g miękkiego masła (w temperaturze
Moja DelicjaPumpkin Pie Spice ) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach z dynią. Ja używam jej do wyjątkowego Dyniowego Tiramisu , które to gorąco Wam polecam! Składniki przyprawy do dyni: 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki
Moja Delicja