tiramisu - 2015 przepisów (strona:95/135)

Puszkowana dynia jest zawszew sezonie... Czyli ciasto dyniowe latem... 151

bardzo poręczne, a sprawdza się zwłaszcza, kiedy świeża dynia jest niedostępna. Zawartość puszki można zużyć od razu, lub zamrozić w porcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim  tiramisu , aromatycznymi scones , albo miniaturowymi pampoen koekies . Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka

Lejdi of the house
Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia 450

ciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto

Poezja smaku
Przepisy na Dzień Dziecka 161

cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Domowy kisiel truskawkowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Naleśniki Tiramisu kokosowe Truskawkowe crumble Truskawkowa kasza manna

Moja smaczna kuchnia
Tiramisu kawowo - truskawkowe 177

Pierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :) Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami.    krem:  250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1  łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto  200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia

Kolorowa kuchnia Elki
Tiramisu amarula 146

Dzisiaj przepis na szybki deser tiramisu z dodatkiem likieru Amarula. Należy on do moich ulubionych dlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone  800 g śmietanki kremówki 30%  biszkopty 1 opakowanie  250 ml kawy świeżo

noteskulinarnyfiga
Łaciatek kawowy z pianką śmietanowo truskawkową 476

łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste  szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie :   Do garnka wlewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Placki niebanalnie. Wytrawne, słodkie, pyszne – recenzja 184

znajdziemy u Karoliny Polkowskiej. Osobiście wolę placki wytrawne, ale w książce “Placki niebanalnie” znajdziecie też ciekawe przepisy na torcik, gdzie placki pełnią funkcję blatów np. wersji black forest czy tiramisu, plackowe grzanki, ptysie, biskwity, “placki tatin” czy pudding, który pozwoli uratować nadmiar placków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na majówkę 133

mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo

Moja smaczna kuchnia
Tiramisu przepis klasyczny 151

Tiramisu - włoski deser wydaje się skomplikowany w wykonaniu, jednak to tylko pozory! Wszystkie jego składniki, dobrane w odpowiednich proporcjach, tworzą klasę i smak. Do rzeczy - aby sporządzić ten deser będą nam potrzebne przede wszystkim: mocna kawa oraz mocny trunek.  Mieszanka kawowa powinna być dobrej jakości, złożona przede wszystkim z ziaren gatunku Arabica, jednak z niewielką domieszką nieco bardziej gorzkawej

Tradycyjna Kuchnia
Śmietanowiec warstwowy z wafelkami i nutką kawy 176

proszku do pieczenia 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 300 ml przegotowanej wody 1 krem tiramisu kawowy Delecty 300 ml mleka 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka 1 paczka nie cała  wafelków chrups Cukry Nyskie około 1 szklanki mleka do namaczania wafelków około 1/2 szklanki lekko

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki jaglane z kremem kawowo-malinowym 153

kopiaste łyżki nutelli 1/2 szklanki oleju 50 g ugotowanej kaszy  jaglanej Cenos   150 ml zmiksowanych malin  150 ml mleka 1 krem do tortów o smaku tiramisu z nutką kawy Delekty jajeczka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki tiramisu 185

Zapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu, ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!! Składniki (12 sztuk): Babeczki: 90 g miekkiego masła 180 g cukru 2 jajka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  lub 1/2 laski wanili 1/2 szklanki mleka 160 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki

Malinowo w kuchni
Ciasta na Święta Wielkanocne 5047

Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką  25.  Ciasto Latte Macchiato 26.  Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami  27.  Ciasto a'la tiramisu 28.  Ciasto bakaliowe, kolorowe 29.  Ciasto na soku kubuś  30.  Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową  31.  Oczy Carycy 32.  Ciasto kakaowo - orzechowe

kruche babeczki
Wielkanoc - Świateczna propozycja słodkich wypieków 196

BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA   KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ     FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE   MIODOWNIK KRÓLEWSKI   KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY   SERNIK Z MALINAMI   SERNIK Z KASZĄ MANNĄ   SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI I JEŻYNAMI KAWOWA DELICJA PODUSZKOWIE- SERNIK NA MURZYNKU HERBATNIKOWIEC

Sama słodycz i szczypta chili
Kostka alpejska 152

razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę

W garach u Gosi