bardzo poręczne, a sprawdza się zwłaszcza, kiedy świeża dynia jest niedostępna. Zawartość puszki można zużyć od razu, lub zamrozić w porcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim tiramisu , aromatycznymi scones , albo miniaturowymi pampoen koekies . Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka
Lejdi of the houseciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto
Poezja smakucukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Domowy kisiel truskawkowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Naleśniki Tiramisu kokosowe Truskawkowe crumble Truskawkowa kasza manna
Moja smaczna kuchniaPierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :) Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami. krem: 250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia
Kolorowa kuchnia ElkiDzisiaj przepis na szybki deser tiramisu z dodatkiem likieru Amarula. Należy on do moich ulubionych dlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone 800 g śmietanki kremówki 30% biszkopty 1 opakowanie 250 ml kawy świeżo
noteskulinarnyfigałyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 kopiaste szklanki mąki tortowej 5 jajek 300 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 krem do tortów o smaku tiramisu z kawą Delecty 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 galaretki truskawkowe 2 szklanki przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki blaszka 24/38cm Wykonanie : Do garnka wlewamy
Sama słodycz i szczypta chiliznajdziemy u Karoliny Polkowskiej. Osobiście wolę placki wytrawne, ale w książce “Placki niebanalnie” znajdziecie też ciekawe przepisy na torcik, gdzie placki pełnią funkcję blatów np. wersji black forest czy tiramisu, plackowe grzanki, ptysie, biskwity, “placki tatin” czy pudding, który pozwoli uratować nadmiar placków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Jeśli szukamy bardziej egzotycznych inspiracji, to możemy wypróbować przepis na japońskie
Ugotowane pozamiatanemozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo
Moja smaczna kuchniaTiramisu - włoski deser wydaje się skomplikowany w wykonaniu, jednak to tylko pozory! Wszystkie jego składniki, dobrane w odpowiednich proporcjach, tworzą klasę i smak. Do rzeczy - aby sporządzić ten deser będą nam potrzebne przede wszystkim: mocna kawa oraz mocny trunek. Mieszanka kawowa powinna być dobrej jakości, złożona przede wszystkim z ziaren gatunku Arabica, jednak z niewielką domieszką nieco bardziej gorzkawej
Tradycyjna Kuchniaproszku do pieczenia 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 300 ml przegotowanej wody 1 krem tiramisu kawowy Delecty 300 ml mleka 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Milka 1 paczka nie cała wafelków chrups Cukry Nyskie około 1 szklanki mleka do namaczania wafelków około 1/2 szklanki lekko
Sama słodycz i szczypta chilikopiaste łyżki nutelli 1/2 szklanki oleju 50 g ugotowanej kaszy jaglanej Cenos 150 ml zmiksowanych malin 150 ml mleka 1 krem do tortów o smaku tiramisu z nutką kawy Delekty jajeczka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie ciągle mieszając dodajemy ugotowaną kaszę, nutellę i olej. Mąkę przesiewamy
Sama słodycz i szczypta chiliZapewne każdy zna pyszny włoski deser tiramisu, ale na pewno niewielu zna jego babeczkowy odpowiednik :D Dlatego fani babeczek - szybko do kuchni !!! Składniki (12 sztuk): Babeczki: 90 g miekkiego masła 180 g cukru 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1/2 laski wanili 1/2 szklanki mleka 160 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki
Malinowo w kuchniKruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe
kruche babeczkiBITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE MIODOWNIK KRÓLEWSKI KRETOWISKO TIRAMISU SERNIK PUSZYSTY SERNIK Z MALINAMI SERNIK Z KASZĄ MANNĄ SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI I JEŻYNAMI KAWOWA DELICJA PODUSZKOWIE- SERNIK NA MURZYNKU HERBATNIKOWIEC
Sama słodycz i szczypta chilirazie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej z puszki u mnie o smaku tiramisu 350g prawdziwego masła 3 łyżeczki naturalnej, mielonej kawy 300g małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę
W garach u Gosi