tiramisu - 2015 przepisów (strona:96/135)

Tiramisu na biszkopcie 221

Jedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt

Opowieści z piekarnika
Sałatka z brokułem, Ristorante Sicilia 179

zdjęciach: roladki z bakłażana nadziewane szpinakiem i gnocci w sosie pomidorowym.  Dania przygotowuje dyplomowany szef kuchni z Sycylii.   Jeszcze wrócę tu na pizzę, danie z makaronem i tiramisu. Ponoć tą restauracją zachwycała się Magda Gessler... Broccoli salad Ingredients for 1 big bowl: 1 glass boiled chickpeas 2-3 grated carrots 3-4 tomatoes, cut into quarters

Qlinarnie i Qlinarnie
Nowe jesienne menu - Stekówka - steki i burgery 140

boczku oraz pozostałe dodatki tylko dodają temu burgerowi charakteru. Pycha! 😍 W menu znajdziecie także klasyczne grzybowe consomme, krewetki czy sałatkę ze strusia. Na uwagę zasługują także desery tj. klasyczne tiramisu, panna cotta czy crème brûlée. W restauracji pojawiła się także gablotka starannie wyselekcjonowanych win, które współgrają z propozycjami z karty. Zapytajcie o nie personel, a na pewno będziecie mogli cieszyć

Cooking Monster
Tiramisu z figami | bez cukru i glutenu | 138

delikatnie mieszkamy szpatułką. Biszkopty moczymy w kawie i układamy do pucharów. Przekładamy masą, nakładamy kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę masy. Figę kroimy w plastry i dekorujemy nią tiramisu. Całość możemy posypać kakao

Czarnawisienka
Szybkie ciasto bananowe 198

Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zimne cannelloni z mozarellą, ricottą, bakaliami i szynką parmeńską 153

zależności od regionu a jedzenie dla Włochów jest bardzo ważne,   potrafią godzinami przebywać w kuchni , rozkoszując się każdym daniem i winem. Najlepsze makarony, najlepsza pizza, bruschetta, obłędne tiramisu, długo by wymieniać-kocham tą śródziemnomorską kuchnię. Z chęcią mogłabym mieszkać w tym bogatym kulinarnie i nie tylko kraju. Z wszystkich włoskich dań na szczególną uwagę zasługują anipasti, czyli przystawki, dlatego

Wanilia i Kardamon
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 151

zabraknąć włoskiego wina, albo jak ktoś woli orzeźwiającego drinka w postaci Aperol Spritz. Deser… Nie zapomnieliśmy również o deserze. Skosztowaliśmy słodkie, zrobione na bazie jajek i serka mascarpone Tiramisu. Podane było w szklance. Słodki smak kremu współgrał z nasączonymi kawą biszkoptami. A całość dopełniło aromatyczne espresso i cappuccino z mleczną pianką. Podsumowanie Tutti Colori miejsce niezwykle klimatyczne, sprawiające wrażenie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 296

szklanki prosecco, świeże maliny (mogą też być truskawki), kakao do posypania Dla osób, które nie lubią czekolady (są takie?! nie wiem czemu ich zaprosiłam ;)) warto przygotować obłędne owocowe tiramisu w wersji truskawkowej lub malinowej. Wystarczy połączyć kawę z prosecco i odstawić do przestudzenia. W drugiej misce miksujemy żółtka z cukrem (jak nie macie dostępu do sprawdzonych jaj, to warto

Poezja smaku
Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 205

mój ulubiony mus, który właśnie do malin miał pasować. W szafce prawie cała butelka amaretto, przywieziona kiedyś z Czech i czekająca na taką właśnie okazję w lecie, a na tiramisu jesienią. Wspomnę tylko, że na podobną okazję czekał również ekstrakt migdałowy, albo kupiony przeze mnie przez pomyłkę w sklepie internetowym, albo pomyłkowo wysłany, bo jak dobrze kojarzę, to chciałam kupić

bistro mama
Puszkowana dynia jest zawszew sezonie... Czyli ciasto dyniowe latem... 122

bardzo poręczne, a sprawdza się zwłaszcza, kiedy świeża dynia jest niedostępna. Zawartość puszki można zużyć od razu, lub zamrozić w porcjach. I w kilka chwil cieszyć się żółciutkim  tiramisu , aromatycznymi scones , albo miniaturowymi pampoen koekies . Lub dodać kilka łyżek do ulubionej zupy-kremu, najlepiej soczewicowej... A dzisiejsze ciasto wyszło pyszne. Puchate, cynamonowe, zjadliwe. Miałam nadzieję ocalić i zamrozić kilka

Lejdi of the house
Charlotte z truskawkami – ciasto bez pieczenia 414

ciast bez pieczenia, dlatego część zapasów wykorzystałam na Charlotte z truskawkami – deser efektowny, a jak bardzo prosty! Najlepiej użyć do niej biszkoptów, które są proste (takich jak do tiramisu) – znajdziecie je w większości supermarketów. Wierzch minimalistycznie ozdobiłam truskawkami, ale gdyby tak dodać jeszcze jagód, malin i jadalnych kwiatów, prezentowałaby się jeszcze piękniej. Charlotte z truskawkami – ciasto

Poezja smaku
Przepisy na Dzień Dziecka 132

cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Domowy kisiel truskawkowy Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone Naleśniki Tiramisu kokosowe Truskawkowe crumble Truskawkowa kasza manna

Moja smaczna kuchnia
Tiramisu kawowo - truskawkowe 148

Pierwsze truskawki z ogródka zerwane,tym samym tegoroczny sezon truskawkowy uważam za otwarty :) Tiramisu,klasyczny włoski deser połączony z truskawkami.    krem:  250g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1  łyżka amaretto ponadto: 1/2 szkl. mocnej kawy 8 podłużnych biszkoptów 2 łyżki amaretto  200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao do oprószenia

Kolorowa kuchnia Elki
Tiramisu amarula 120

Dzisiaj przepis na szybki deser tiramisu z dodatkiem likieru Amarula. Należy on do moich ulubionych dlatego często wykorzystuję go do deserów. Jest to likier pochodzący z RPA , produkowany z owoców maruli. Bez problemu kupicie go w supermarketach. składniki na 6- 7 porcji 250 g mascarpone  800 g śmietanki kremówki 30%  biszkopty 1 opakowanie  250 ml kawy świeżo

noteskulinarnyfiga