font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem chałwowy a’la tiramisu z owocami Składniki – krem: Śmietana kremówka 30% - 600 ml Chałwa waniliowa – 300g Chałwa kakaowa – 300g Ser mascarpone – 500g Dodatkowo: Espresso – 1 filiżanka Podłużne biszkopty Owoce – maliny, borówki Wykonanie: Śmietanę kremówkę
Kuchnia Bon AppetitWeekend majowy w pełni, mam nadzieję, że miło spędzacie czas :-) ja dziś byłam na ognisku , na kiełbasce :-) Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym i prostym deserem w pucharkach-tiramisu Przygotowuje się go w kilka chwil, potem musi postać w lodówce około 2 godzinki i można pałaszować :-) SKŁADNIKI *z przepisu wychodzi 6 dużych pucharków (na prawdę dużych) -250g serka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuułatwić i do jogurtu dodać jeden smak galaretki. składniki: 4 dowolne galaretki ( dałam truskawkową, cytrynową, agrestową i pomarańczową) 900 g jogurtu naturalnego 12 podłużnych biszkoptów ( takich jak do tiramisu) ***ewentualnie cukier do smaku Na dno tortownicy ( o średnicy 26 cm ) wyłożyć biszkopty i wstawić do lodówki. Jogurt wystawić z lodówki aby się ogrzał i był w temperaturze pokojowej. Przygotować
Monia miesza i gotujeMoje pierwsze Tiramisu i już teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :) Składniki: - 500 g serka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100 ml śmietanki kremówki - 250 g podłużnych biszkoptów - 100 ml rumu - 5 łyżek cukru pudru - 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę mieszamy z rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem
Zainspirowana w kuchniprzepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoją wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku Nasączenie: 50 ml przegotowanej wody 50 ml Amaretto Krem: 200 ml śmietany
Na Ciasteczkowych PapierachTiramisu zna każdy ale ile kucharek tyle sposobów jego przygotowania. Ja też robiłam je już w różnej formie, najczęściej jako tort lub deser w pucharku a tym razem podałam w formie porcji biszkoptów przełożonych kremem. Dla każdego na osobnym talerzyku. Porcje wyszły dość duże ale można zrobić z mniejszej ilości biszkoptów lub tylko ich dwóch warstw. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczyli niezawodny jednogarnkowiec Krokiety z pikantnym farszem i parówką Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia
Cooking MonsterTiramisu jest deserem banalnie prostym, uwielbiam go jednak nigdy wcześniej sama go nie przygotowywałam. Nawet nie posiłkowałam się żadnym przepisem, tylko starałam się odtworzyć smak, który pamiętam. Jednak to nie byłabym Ja, żebym czegoś nie zmieniła, a do kawy najlepiej pasuje słodycz i alkohol hihi. Dlatego moją propozycją jest propozycja dla dorosłych. Składniki: 2 paczki podłużnych biszkoptów
Niezły Młynekjedynie tym, że jest mniej gorzka. Idealnie nadaje się do deserów, takich jak na przykład kawa mrożona. Z powodzeniem można ją również stosować do nasączania ciast, czy przygotowania deseru tiramisu. Osobiście jestem zachwycona, bo nie muszę rezygnować ze smaku kawy, nie ważne czy jestem w ciąży, czy na przeszkodzie stoją inne okoliczności. Po prostu Jura Decaffeinato nie zawiera kofeiny
Passions hobbies lifedlaczego nie zrobiłam go wówczas, od razu. I bardzo tego żałuję, teraz, kiedy już znam jego smak! Ciasto jest pyszne, delikatne, z lekkim, aksamitnym kremem, pachnące kawą. Z klasycznym tiramisu ma jednak niewiele wspólnego, choć pod taką nazwą miałam je zapisane; dlatego zmieniałam nieco nazwę i bardzo polecam, ja z pewnością zrobię je jeszcze nie raz! Jeśli będziemy potrzebować szybszej
6nieboKlasyczne tiramisu podane jako najlepsze ciasto. Przygotowujemy je w formie z wyjmowanym dnem, aby łatwiej kroić deser. Czekoladowy spód z ciasteczek znakomicie tutaj pasuje i podkreśla intensywny aromat kawy. Pamiętajcie, aby mascarpone i śmietana były mocno schłodzone, najlepiej całą noc - w innym przypadku masa się zważy. Do nasączenia biszkoptów można użyć dowolnego alkoholu np. likieru Bailey's, Sheridan
Chocolate Muffin Blogjesteście miłośnikami i fanami mrożonych kaw, o różnych smakach i aroamtach. Świadczą o tym Wasze liczne odwiedziny, przepisów na kawy mrożone tj. Malinowe frappe , Frappuccino jagodowe, Frappuccino Chocolate & Tiramisu jak ze Starbucksa, czy też przepis na Kawę mrożoną w nowoczesnym wydaniu . Jeśli, któryś z tych przepisó umknął Ci to szybko nadrób zaległości, bo taka dawka przyjemności nie może Cię
SMYKWKUCHNIPrzygotowałam pyszny deserek , coś w rodzaju tiramisu. Rodzinka stwierdziła że jest bardzo apetyczny i nie za słodki, ponieważ ja nie używam do tego cukru. Uważam że bita śmietana jest słodka i to wystarczy. Deser przygotowałam z herbatnikami biszkoptowymi od Cukry Nyskie. Deser sernikowy w pucharkach Składniki : Krem : ser biały tłusty - 250 g bita śmietana - 1 opak
Kuchnia Danusiokazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool przygotowałam prawdziwą, włoską babę idealną na tę okazję. Życzę całej Akademii mnóstwa pomysłów na warsztaty, włoskiego dolce far niente, chwil na tarasie z boskim tiramisu i kieliszków wypełnionych Lambrusco. Wszystkiego co włoskie, bo przecież kochacie te smaki :) Składniki: (2 baby, papierowa foremka o średnicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza
Gotowanie i blogowaniekulinarną samoocenę. Wiadomo, że raz na jakiś czas każdy z nas lubi się rozpieszczać, dlatego warto uwzględnić to, że lubimy np. desery i chcielibyśmy w danym miesiącu przyrządzić np. tiramisu lub inną wymyślną i droższą potrawę. No i nie można zapominać o tym, że jedzenie nie może zrujnować naszego domowego budżetu, więc menu warto przeplatać - raz przyrządzać coś tradycyjnego
Cooking Monster