Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków Kto kocha kawę? A słodkości? Jak dla mnie od zawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu , po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną(...)włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Właściwie mogę Wam tu polecić wszystkie dostępne kawy marki Riposso Kawa, którą można pić każdego dnia P.s. Warto teraz zajrzeć na stronę czaskawy.pl bo znajdziecie tam świetną promocję DARMOWA DOSTAWA
Słodkie okruszkiMyślę, że poprzedni post dotyczący historii tiramisu pobudził Waszą kulinarną wyobraźnię, pora więc na obiecany przepis na tiramisu z jagodami. Jest to jedna w wielu wariacji na temat włoskiego deseru. Jeśli natomiast pominiemy dodatek owoców, otrzymamy tiramisu w klasycznej wersji. Tiramisu z jagodami Składniki (na 5-6 porcji): ok 20 podłużnych biszkoptów 3 jajka 400g sera mascarpone(...)łyżkę kremu, posypać kakao. Wyłożyć łyżkę owoców. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub okrągłą, tworząc "kropelki". Tiramisu przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować owocami. Z podanych składników wychodzi 5-6 porcji deseru. Smacznego
Obiad gotowyTiramisu bez jajek Tiramisu bez jajek Składniki : 250 g serka mascarpone 250 g śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru paczka podłużnych biszkoptów filiżanka mocnej przestudzonej kawy kakao czekolada Tiramisu bez jajek Wykonanie: Schłodzoną śmietanę 30 procentową ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Na spód pucharków układamy biszkopty namoczone w przestudzonej kawie. Na biszkopty nakładamy(...)pierwszą warstwę kremu. Krem posypujemy wiórkami z czekolady i kakao. Na krem nakładamy drugą warstwę biszkoptów i jeszcze jedną warstwę kremu. Tiramisu bez jajek Kremu wystarczy na 6 mniejszych pucharków lub 4 większe porcje. Artykuł Tiramisu bez jajek pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaOwsianka a’la tiramisu to ostatnio moje ulubione śniadanie. Tym daniem zabieram Was do Włoch, aby jeszcze lepiej poczuć klimat wakacji jeszcze zanim się rozpoczną. Przygotowanie pysznego śniadania inspirowanego krajem, do którego się wybieramy to dobry i smaczny pomysł na rozpoczęcie wakacji Brzmi skomplikowanie, ale Owsianka a’la tiramisu to śniadanie, które przygotujecie tak naprawdę w 10 minut(...)często szykuję swoje śniadanie wieczorem i uważam, że smakuje tak samo dobrze, jak to przygotowane rano Co do składników to polecam użyć do owsianki mascarpone, wtedy przypominam ona oryginalne tiramisu. Wersja z serkiem homogenizowanym będzie mniej kaloryczna, ale to już nie będzie ten oryginalny smak Owsianka a’la tiramisu porcja dla jednej osoby 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka
365 dni dookoła kuchniInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)święta" warto się pomęczyć, bo smakuje genialnie! I... uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyPora na nowy przepis- być może przyda Wam się w te Święta, a to już za tydzień – więc Kochani- ostatni dzwonek. A zaproponuję Wam tortową wersję tiramisu- bardzo bogato nasączoną, z sowitą dawką mocnego amaretto. Włoch obraziłby się za dodatek żelatyny w masie jajecznej- ale tak jest po prostu bezpieczniej.. Jeśli oczekujecie ciasta kremowego, nie nazbyt sycącego- a idealnego(...)proszkiem i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równe blaty. Z jednego blatu literatką wycinamy biszkopty Masa tiramisu I: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka
Domowe ciastaInna odsłona włoskiego deseru... Torcik ten to połączenie dwóch smaków: pomarańczy i tiramisu. I jak na włoskie tiramisu przystało jest to biszkopt nasączony ponczem z kawy i likieru amaretto, przełożony kremem z serka mascarpone oraz żółtek, z wierzchu obficie obsypany kakao. To co go wyróżnia od tradycyjnego tiramisu to nuta pomarańczy wyczuwalna w masie. Jest on trochę pracochłonny(...)święta" warto się pomęczyć, bo smakuje genialnie! I... uzależnia 😉 Można sobie trochę uprościć wykonanie, podając tiramisu w formie deseru w szklanych pucharkach - będzie równie smaczne. Zamiast pieczonego biszkoptu można wtedy użyć szampanek, podłużnych biszkoptów maczanych w kawowym ponczu. Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki pszennej 6 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżeczki octu 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyUpały nie odpuszczają więc dziś przepis na coś bardzo pysznego i bardzo zimnego :) Jestem wielka fanką kawy i deserów z jej dodatkiem. Tiramisu należy do jednych z moich ulubionych ciast, jednak nie jem go zbyt często, ponieważ nie należy ono do najlżejszych oraz zawiera nabiał, który ostatnio staram się ograniczać. Lodami czy deserami o smaku tiramisu dawniej bardzo się zajadałam(...)Smakowały mi zwłaszcza malutkie kawałki biszkoptów nasączone kawą. Troszkę zatęskniłam za tym smakiem, dlaego postanowiłam poeksperymentować i zrobić własny deser lodowy a'la tiramisu. Na upały sprawdzi się doskonale, a do tego nie zawiera żadnego nabiału oraz jest dużo lżejszy. Wykorzystałam do niego niezawodnego mrożonego banana, a biszkopt to nic innego jak pieczony omlet nasączony kawą, do tego kakao
Healthy food explorerMiałam dziś dla was przygotowany zupełnie inny wpis, ale tiramisu borówkowe przykuło na Instagramie waszą uwagę i sporo osób pytało o przepis, dlatego postanowiłam w ostatniej chwili zmienić plany Tym przepisem ameryki nie odkryłam, ponieważ przepis na klasyczne tiramisu większość z was zna, chociaż dodatek borówki zupełnie zmienił jego smak. Wiem, że nie wszyscy z was ufają przepisom, w których(...)występują surowe jajka. Wierzcie mi, miałam takie samo zdanie i bardzo długo, uparcie do kremu używałam ser mascarpone zmieszany z kremówką. Zmieniłam zdanie po moim pierwszym oryginalnym kremie do tiramisu. Smak jest naprawdę nieporównywalny Ale do dziś został mi nawyk zalewania jajek wrzątkiem i porządnego ich szorowania. Deser polecam zwłaszcza teraz, schłodzony i z dodatkiem owoców pasuje idealnie na wysokie
RelaxtimeMoje pierwsze tiramisu (ach, kiedy to było!) zrobiłam w misce. I dobrze, bo nie dało się ani pokroić w kawałki, ani zgrabnie nałożyć, żeby zachowało kształt. Wyjadaliśmy go łyżkami z miski, a wiadomo, nic tak nie zbliża ludzi, jak jedzenie z jednego naczynia;) Później było już tylko lepiej, a tiramisu za każdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało(...)pięknie. Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao. I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu. Składniki (na 3-4 porcje
Obiad gotowyOszukane tiramisu pewnie wzbudziłoby zachwyt wśród społeczności chińskich. Stereotypy powodują, że jak mówimy podróbka, to myślimy Chińczyk. Tymczasem nasz swojski, polski naród nikomu nie ustępuje w kombinowaniu. Żodyn nie jest w stanie dorównać Polakom, jeśli chodzi o poziom cwaniactwa. Żodyn! Podrabiamy skarpetki, dresy, samochody, kradniemy pomysły, udajemy, naginamy rzeczywistość. Ba! Są tacy, co imitują całe małżeństwa, związki i uczucia. Takie(...)niektórzy twierdzą, godności. Co jednak zrobić w sytuacji, kiedy pokusa nażarcia się czymś słodkim jest silniejsza? Podrabiać, zmieniać, oszukiwać i odchudzać klasyki. Mogą powstać całkiem fajne rzeczy. Dziś oszukane tiramisu. Bez jajek, cukru, hektolitrów bitej śmietany i – o zgrozo – bez alkoholu. Skandal! Może i skandal, ale całkiem dobry i niedewastujący wyrzutów sumienia, zdrowia psychicznego dietetyków i nieposzerzający
ladykitchenTarta o smaku tiramisu na malinowym dywaniku Dosłownie kilka dni temu trafiłam w sieci na ten przepis i wydał mi się on tak ciekawy i smaczny, że postanowiłam od razu go wykonać. W końcu są to też moje smaki: tiramisu, ciasto kruche i jeszcze ten malinowy dodatek ( w oryginale była czarna porzeczka, ale wiecie doskonale, że moje życie kręci się(...)wokół malin ). Zmieniłam też odrobinę krem, na identyczny jaki szykowałam do oryginalnego tiramisu (przepis znajdziecie tutaj ), na bazie żółtek i białek. Ciacho przed podaniem, należy potrzymać kilka godzin w lodówce, żeby krem dobrze stężał. Na moich zdjęciach widzicie lekki pośpiech: zdjęcia robiłam już po godzinie w lodówce, ale i tak nie było tak źle. A jeśli chodzi o smak: tarta
Relaxtimedeser tiramisu nie trzeba nikogo specjalnie namawiać. A drink? Dacie się skusić? Aromatyczny, słodki, pyszny, typowo kobiecy d rink tiramisu. Aksamitny w konsystencji, delikatny w smaku, drink na bazie likieru śmietankowego. Nutę smakową podkreślają dwa syropy barmańskie: tiramisu i waniliowy. Jak słodko grzeszyć, to tylko z tiramisu :) Składniki: 15 ml syropu barmańskiego tiramisu ( polecam syropy
Smak mojego domuKocham tiramisu i przygotowuję je niezwykle często, mój mąż mógłby od razu zjeść całą blaszkę. Czasami daję się namówić na eksperymenty i tiramisu powstaje w nowej odsłonie - na blogu jest już śliwkowe czy o smaku mango z kajmakiem. Dziś prezentuję tiramisu chałwowe, które bije na głowę wszystkie tiramisu jakie do tej pory przygotowałam. Smakuje bosko! Składniki: (tortownica(...)Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy do lodówki na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. *Białka możemy wsadzić do plastikowego pojemniczka i zamrozić, rozmrożone w temperaturze pokojowej idealnie nadadzą się na pianę do ciasta
Gotowanie i blogowanie