tarty - 13589 przepisów (strona:371/906)

Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 222

pstrąga tęczowego (łososiowego) ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak łączymy z olejem(...)rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu upieczonych filetów raz jeszcze delikatnie oprószamy je tartym parmezanem

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą 197

kurczakiem i kukurydzą to idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi, ale przepis świetnie sprawdzi się również jako obiad dla najbliższych. Możecie zamiast przygotowywać kilku tartaletek przygotować jedną dużą tartę z kurczakiem i kukurydzą. Wybór należy do Was. Poniższy przepis będzie na ok. 6 tartaletek. Tartaletki z kurczakiem i kukurydzą – składniki ciasto francuskie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki zielonego groszku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA CHRZANOWA 167

sera żółtego tartego  2 jajka 3 ogórki kiszone  1 łyżka natki pietruszki  Sos: 3 łyżki majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  1 łyżka tartego chrzanu  sól i pieprz do smaku  Dodatkowo:  PIECZYWO CHRUPKIE  WASA WIELOZIARNISTE NA ZAKWASIE  PRZYGOTOWANIE: Polędwicę, ogórki, jajka drobno kroję. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Składniki

Gotowanie Patki
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 382

żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem i ułożyć je na kratce. Włożyć do piekarnika i piec około

Passions hobbies life
Grysik z kaszy manny (semoliny) z tartym jabłkiem 213

Smaczna, gęsta kasza manna na mleku z tartym jabłkiem z dodatkiem cynamonu i cukru(...)waniliowego Dzisiejsze śniadanie to powrót do smaków dzieciństwa mojego męża. Któregoś dnia zaczął mi opowiadać, jak to zawsze kiedy jeździł do babci prosił ją, żeby zrobiła mu grysik z tartym jabłkiem.  Bardzo smaczny i sycący grysik, przez jednych uwielbiany, przez innych troszkę mniej. Idealny dla dzieci, na śniadanie, deser czy też kolacje.  Do grysiku dodałam cukier

Mój pomysł na
Grzybobranie 155

białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę, czosnek i seler kroimy w drobną kostkę- polecam mikser 'żyrafę', który skróci ten etap znacząco a i kostka będzie drobniejsza. Grzyby oczyszczamy, krótko(...)stopniowo po chochelce, za każdym razem mieszając i czekając aż płyn się wchłonie. Jeśli rosół się skończy, a risotto będzie wciąż zbyt suche, dolewamy gorącej wody. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i połowę pietruszki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy i przykrywamy na dwie minuty. Powszechnie znanym faktem jest, że najlepiej risotto zjeść od razu- wtedy konsystencja jest najlepsza, lekko klejąca

les mirabelles
Zupa bryndzowa 315

zupy. Dodajemy wciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. Z solą ostrożnie, bo bryndza już jest słona. Smacznego! A jak macie ochotę spróbować bryndzy w tarcie, to zapraszam na tartę z gruszką, grzybami i bryndzą .   Post Zupa bryndzowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie - wrześniowa piekarnia 233

Chleby z przepisów Dany piekłam nie raz. Zawsze były pyszne. Chleby z tartym jabłkiem według Jej przepisów też już piekłam. Zawsze znakomite. Więc tym bardziej ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam, że wrześniowa piekarnia  Amber  to chleb od Dany (  bolg Leśny Zakątek .) Chleb jest pyszny, wspaniały, wilgotny! Wymaga nieco czasu, ale nie pracy - jest jednym z tych chlebów(...)Dana na swoim blogu pisze, że jabłka są nie tylko dekoracją, ale że dzięki nim chleb dłużej zachowuje świeżość. Radzi też użyć jabłek twardych i kwaśnych.  Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720  150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych

Stare Gary
Czas na piknik! Burgery z łososia z grillowanym ananasem i lemoniadą miętowo-truskawkową 169

gotujemy i ruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego(...)pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Możesz również upiec je na grillu. W tym celu

Food Square
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 174

Kiedy naoglądam się tych wszystkich masterchefów, top chefów itp. programów, to potem nie potrafię z czystym sumieniem wyrzucić do kosza resztek, które zawsze tam wcześniej trafiały. Przygotowując bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę

Moja Delicja
Lasagna 196

szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól(...)nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej obficie sosem beszamel i posyp tartym serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 min. Gotową lasagne możemy udekorować małymi kawałkami pomidora oraz świeżymi listkami bazylii

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pomidorowa zupa krem z batatem i kluseczkami z quinoą i parmezanem 204

których użyłam w postaci klasycznej passaty, przełamane są słodkością batata i delikatną białą quinoą. Krem świetnie komponuje się z gęstym jogurtem, kaparami i kładzionymi kluseczkami z czarną quinoą i tartym parmezanem ;) Składniki: 1/2 szklanki ziarna białej quinoy 1 duży batat 2 szklanki wywaru warzywnego 1 butelka pomidorowej passaty Łowicz kilka łyżek gęstego naturalnego jogurtu 2 łyżki kaparów 1 jajko(...)łyżki ugotowanej czarnej quinoy  30 gram tartego parmezanu 1/4 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej lubczyk pieprz sól Wykonanie: Batata obieramy, kroimy w gruba kostkę i gotujemy w wywarze warzywnym z dodatkiem lubczyku i białą quinoą, która należy wcześniej starannie wypłukać.Gdy batat będzie miękki dolewamy passatę, dodajemy pieprz i gotujemy 5 minut, w razie

Quinoa Raz!
Kotlety mielone drobiowo - rybne 252

800g. czystego mięsa. 800g.  świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka      2 średnie cebule      2 jajka      2 łyżki bułki tartej  + bułka do panierowania      1 łyżeczka soku z cytryny        szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę(...)mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką).  Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor.  Z takiej porcji mięsa wyszło mi 8 dorodnych kotletów

Lubię to gotuję
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 494

łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego 2 małe jajka około pół szkl. bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie aż składniki się połączą(...)szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ketchupem czy innym ulubionym sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.