tarty - 13589 przepisów (strona:365/906)

Tarta cebulowa 154

plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić

Camilla w kuchni
Mini tarty francuskie z cukinią i bakłażanem 197

kawałek ciasta smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy na wierzch warzywa, kapary i posypujemy startym serem (1/4 zostawiamy).   Pieczemy ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Gorące tarty posypujemy  pozostały serem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tarta z antonówkami i bezą 271

owoców.  Jabłka prażymy około 10 minut. 4. Białka ubijamy na gęstą pianę. Gdy już są dobrze ubite, powoli dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. 5. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (łatwiej wyjąć). Ciasto wałkujemy, umieszczamy w formie, dociskając palcami do brzegów. Następnie nakłuwamy widelcem.  Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Perfect home life
Morelowo mi! 221

zatopiłam je w masie sernikowej o delikatnej ziołowej nucie. Całość otulona kruchym ciastem, również za sprawą rozmarynu spersonalizowanym, smakowała po prostu bajecznie. Z tym, że mi, zamiast tarty, wyszedł bardziej sernik - bo to właśnie masa serowa jest tym, co lubię najbardziej... Połączenie moreli z rozmarynem polecam Wam ogromnie - sprawdzi się też w dżemie czy na przykład w lodach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TARTA ZE ŚLIWKAMI I SERKIEM MASCARPONE 269

Ulegam szaleństwu zbieractwa. Dopada mnie dziecięca radość, gdy mogę zrywać, zbierać, upychać w koszu. Zwłaszcza w cudzych ogrodach. I oczywiście za zgodą właściciela. Ten atawistyczny odruch

Mam To Na Widelcu
Quiche szpiankowy / ciasto ze szpinakiem / tarta ze szpinakiem 222

szpinak. Przynajmniej nie pamiętam takich historii. Quiche szpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha

Życie zamknięte w smaku
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 206

Wakacyjne lenistwo mnie dopadło... Nie mogę się zebrać, żeby coś sensownego napisać, ale za to mam dla Was przepis na proste i pyszne ciasto. ;) Ta tarta była u nas numerem jeden zeszłych wakacji, znika błyskawicznie (dlatego mam tylko zdjęcie ostatnich ocalałych kawałków (; ). Gorąco polecam! Składniki: Spód: 100 g drobno mielonej mąki pszennej z pełnego przemiału 100 g mąki

Pełny talerz
Tarta Jabłkowa 191

Tarta Jabłkowa   Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g masła 1 żółtko 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg jabłek cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu Mąkę wymieszaną

Słodka Kraina Wypieków
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 201

nagietka przyniesie odprężenie, poprawi nastrój oraz nawilży skórę i doda jej blasku. Pomarańczowe płatki można dodawać do sałatek i deserów, wykorzystać do dekoracji potraw lub jako barwnik spożywczy. Tarta z morelami pięknie się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z ciasta filo i szpinaku 177

seler naciowy w plasterkach. Trzymać tak 2,3 minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak. Dokładnie wymieszać poddusić chwilę, dodać fetę i przyprawić. Np. formę do tarty posmarować olejem położyć 3 połówki gotowego ciasta filo na sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu i przykryć kolejnymi trzema

Corner With Recipes
Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim 191

miesiąc skończył się dla mnie pomyślnie. Poniżej fajny przepis na szybki obiad, ale ostatnio to nawet na zrobienie takiego nie mam czasu. Pozdrowienia i oby do lutego! :) Tarta z wędzonym kurczakiem na cieście francuskim Składniki (forma o śr. 30 cm): - opakowanie ciasta francuskiego 275 g - 10 pieczarek - 1 wędzony filet z kurczaka (większy) - pomidory krojone

Corner With Recipes
Tarta czekoladowa z lesnymi owocami 133

nigdy ich albo nie wykonałam ponownie albo wykonałam, ale nie zrobiłam innego zdjęcia. A szkoda. Dlatego nie zdziwcie się inną jakością tych zdjęć. Liczą się pyszne przepisy. Dzisiaj tarta z sierpniowego wydania "Sól i pieprz" z 2010r. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta jabłkowa z kolendrą w karmelu 162

Tartę tą szczególnie polecam miłośnikom wyrazistych smaków i kolendry. Ciasto francuskie można przygotować samemu, jednak jest to bardzo pracochłonne więc wykorzystałam gotowe ciasto francuskie. Składniki: 500 g surowego ciasta francuskiego 500 g jabłek 2 łyżki ziaren kolendry 50 g masła 100 g cukru masło do posmarowania formy Wykonanie: Na patelnię lub do garnka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać(...)karmel stwardnieje połamać go na mniejsze kawałki i zmielić na drobny proszek. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić na cienkie plastry. Formą na tartę wysmarować masłem.Formę wyłożyć ciastem francuskim dobrze dociskając go do formy, szczególnie na brzegach. Formę wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury  180 o C. Na cieście

Mama Gotuje
Quiche z kurczakiem i pomidorami 332

sól, pieprz, gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Pyry na Gaz
Tarletki z budyniem czekoladowym i owocami 190

dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)  Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.  Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem. Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami

Lawendowe Niebo