plastrow schabu 8 duzych ziemniakow 6 listkow salaty ( do dekoracji) sol pieprz panier ( maka, jajaka, bulka tarta) Schab myjemy, osuszamy i klepiemy tluczkiem Doprawiamy przyprawami mieso(...)odstawiamy aby mieso naszlo przyprawami Obieramy ziemniaki i kroimy je na plasterki Obtaczamy mieso w panier ( wpierw obtaczamy w mace, potem w jajku a na koniec w bulce tartej) Na rozgrzana patelnie kladziemy kotlety posmarzajac je z obu stron, potem wszystkie dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu co jakis czas obracajac W tym samym czasie smarzymy
Klaudynkowa kuchniaosmarzamy z dwoch stron Krokiety farsz nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej Podsmarzamy na patelni Gotowe krokiety podajemy do jedzenia
Klaudynkowa kuchnianiemal z maniakalnym uporem staram się go wyróżnić od poprzedników, taka próba indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet(...)np.tymianek) i wkładam do lodówki m.in. na godzinę (najlepiej zostawić na całą noc). Następnie wyjmuję z zalewy, standardowo panieruję w jajku (doprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej, smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na dodatkowej patelni duszę pokrojone w plastry pieczarki z pokrojonym drobno czosnkiem (wykorzystuję ten z zalewy). Na gotowe kotlety wykładam pieczarki i kawałki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Farsz:Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą, następnie zagotować pod przykryciem (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnych smaków, możemy odlać wodę z pierwszego gotowania i zalać nową) i gotować(...)równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.Najlepiej smakują z czerwonym barszczem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki:600 g piersi z kurczaka100 g fety2 łyżki majeranku1 jajko700 g marchewki100 g margaryny2 łyżki mąki pszennejdo panierowania bułka tarta i/lub sezamolej rzepakowy(...)smażeniakuskusPierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę , dusić ok 10-15 minut
Monia miesza i gotujemałego pojemniczka 3 czubate łyżeczki chrzanu 2 łyżki mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego Liść laurowy 1 cebula 2 kajzerki namoczone w mleku lub wodzie 1 jajko Bułka tarta Sól Pieprz(...)Przygotowanie: Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kajzerki, sól, pieprz. Wszystko wyrobić do połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Z mięsa formować kulki. Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie
Fabryka pomysłówmięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta Mąka 2 jajka Ok. szklanka mleka Sól Pieprz ½ sałaty lodowej 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sarepskiej Olej do smażenia 8 bułek do hamburgerów Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Sos: w proporcji 1:1 wymieszać majonez i musztardę za pomocą trzepaczki. Bułki
Fabryka pomysłówjajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby usmażyć na odrobinie oleju. W trakcie smażenia posolić. Wystudzić. Następnie do miski dodać mięso, jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, posiekany czosnek i cebulę, przesmażone grzyby. Posolić i popieprzyć
Fabryka pomysłówszara reneta) 0,25 kg śliwek 0,5 łyżeczki cynamonu szklanka mleka na kruszonkę : 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki 0,5 szklanki mleka2 łyżki bułki tartej Kruszonka przygotowana z połowy porcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło(...)pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje ryzyko powstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu
Fabryka pomysłówzdjęcie, jak to wyglądało po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam do zrobienia!:) Składniki: 1-1,5kg udźca z indyka czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty masło(...)lodówki.Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.Udziec układamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Zawijamy w roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć
Czerwona PorzeczkaCamember 1 jajko bułka tarta olej do smażenia borówka/ żurawina do podania Ser przekrawamy w pół aby powstały dwa krążki, maczamy w roztrzepanym jajku następnie w bułce tartej robimy to bardo dokładnie, aby ser nie wylewał się na patelnie. W razie konieczności należy powtórzyć czynność w celu osiągnięcia grubszej panierki. Krążki kładziemy na rozgrzany olej i smażymy
Pudełko rozmaitościzwał..no i schaboszczak z jajkiem sadzonym to świetny pomysł.. 60 dag mięsa z szynki, schabu 4 jajka do smażenia 2-3 jajka do panierowania bułka tarta, mąka 3 łyżki masła do smażenia Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.Obtoczyć w mące, zanurzyć w miseczce z jajkiem a potem obtoczyć w bułce
Moje domowe kucharzeniemąkę, proszek, kakao oraz przyprawę do piernika. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią
Monia miesza i gotujekandyzowana skórka pomarańczowa Ponadto: Do dekoracji 50 g marcepanu szczypta barwniku spożywczego w kol. zielonym,pomarańczowym i kakao suszona żurawina orzechy laskowe Wykonanie : 1.Formę do tarty(u mnie 28cm) wysmarować tłuszczem i lekko obsypać mąką. 2. Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło koniecznie zimne !!!, Całość najlepiej jest posiekać nożem
vaniliowoczekoladowa