tarty - 13589 przepisów (strona:352/906)

Karkówka z ananasem 259

śląskie. Koniecznie spróbujcie, nie pożałujecie. Składniki: 1,2 kg niezbyt tłustej karkówki 1,5 puszki ananasów w puszce 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 nieduże pory 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej pieprz, sól Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Obwiązujemy nitką i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy(...)osączamy na sitku. 4 krążki zostawiamy do dekoracji, a resztę dzielimy na dwie równe części. Jedną porcję kroimy w grubą kostkę, a drugą miksujemy. Zmiksowane ananasy łączymy z bułką tartą, żółtkiem, natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy ananasowej, mieszamy. Podpieczone mięso smarujemy masą i pieczemy jeszcze 20 minut.  Pory

Salonik smaków
Kotleciki drobiowe smażone 318

mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy  w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i  dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle ze śliwkami 195

brzoskwiniami ... ale te ze śliwkami - NAJLEPSZE ! ;)Składniki:* 750 g ziemniaków * 2 jajka* około 300 g mąki pszennej* około 500 g śliwek* 3 łyżki cukru pudru* sól * 3 łyżki bułki tartej* 1 łyżka masła* 1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie - pozostawić do całkowitego wystygnięcia.Śliwki umyć, usunąć pestki w taki sposób, by połówki śliwek pozostawały nadal złączone(...)ciasto, formując kulę.Knedle wrzucać na wrzącą, lekko osoloną wodę - po kilka sztuk. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.Podawać ze zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem cynamonu. Można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ruskie krokiety 205

masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo bułka tarta Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, oprócz wody. Odstawiamy na 30 minut, po czym dodajemy do niego wodę w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję rzadkiej(...)łyżki tłuszczu wytopionego ze słoniny. Łyżkę farszu kładziemy na naleśniku, zwijamy wedle upodobania. Ja robię ruloniki zakładane po bokach. Krokiety panierujemy, najpierw obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Podajemy polane śmietaną

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z bezą i śliwkami 458

łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżki tartej bułki Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tarta bułką, kardamonem i cynamonem. Ja piekę w szklanej

Kulinarne przygody Gatity
Makowe z kremem "biała dama" 208

makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Salonik smaków
Babeczka jogurtowa do niedzielnej kawki 210

szklanki mąki (280gr) szklanka cukru (200gr) 2/3 szklanki oliwy (160gr) 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 - 180 ml jogurtu naturalnego łyżeczka kakao' Odrobina margaryny i bułki tartej Przygotowanie :Do większej misy dodaję kolejno mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam łyżką aby proszek do pieczenia był względnie dobrze wymieszany. Następnie dodaję "mokre" składniki czyli oliwę, jajka(...)gładkiej jednolitej masy. Z powstałej masy ubieram 4-5 łyżek do małej miseczki dodaję łyżeczkę kakao i łyżeczką dokładnie mieszam.Formę do pieczenia dokładnie nacieram margaryną i obsypuję bułką tartą.Samo wlewanie masy do formy i stworzenie wzoru z tych dwóch kolorów każdy zrobi sobie indywidualnie. Piekę w 180oC przez 40 minut.Smacznego

Mechanik w kuchni
Mielone roladki obiadowe 207

godzinka w piekarniku. Wygodny sposób zwłaszcza gdy potrzebujemy przygotować większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej1 średnia cebula1 jajko1 bułka kajzerka1 łyżka smalcumleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowanybułka tarta Do Nadziewania:np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowyKajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką(...)Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę

Praktyczna pl
Pierogi z pieczarkami 196

pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem .Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia Dodać do niej umyte(...)nadające sie do farszu to najlepiej zmielić je przez sitko z grubymi oczkami Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli farsz wyszedł nam trochę rzadki dodajmy łyżkę bułki tartej i dobrze mieszamy Na rozwałkowany i wykrojony np. szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę

Proste Potrawy
Mazurek orzechowy 241

składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie; Białka ubić na sztywno, dopiero wtedy dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec

Proste Potrawy
Krokiety z ryby morskiej 183

mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez 10 min. we wrzącym bulionie(...)składniki Z jaj oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła, a z białek ubij pianę Do ryby z grzybami dodaj utarte żółtka, posiekaną natkę i bułkę tartą , sól i pieprz do smaku- wymieszaj dokładnie Teraz dodaj pianę z białek i jeszcze raz starannie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku Formuj podłużne krokiety, obtaczaj w bułce

Proste Potrawy
Smażona pieczarka łąkowa 259

patelni  :)Składniki : 1 duża pieczarka jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie; Umytą pieczarkę pokroiłam na 4 części, zanurzyłam w roztrzepanym jajku, które połączyłam z łyżką bułki tartej i szczyptą pieprzu Smażyłam na gorącym tłuszczu z obydwu stron, posoliłam już po usmażeniu, pycha

Proste Potrawy
Gołąbki w papierze ryżowym 344

ryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy Przygotowanie: Pokrojoną drobno cebulę(...)utarty czosnek w moździerzu ( 2 ząbki ) przesmażamy na oleju Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy razem około 10 min. Jeśli sos nie odparuje dodajemy łyżkę bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat

Proste Potrawy
Kotlety mięsno- pieczarkowe 204

pieczarkami :)Składniki : około 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula  20-30 dag pieczarek sól, pieprz kawałek żółtego sera 1 duże jajko tłuszcz do smażenia, bułka tarta Przygotowanie : Pieczarki pokroić bardzo drobno i obsmażyć krótko(...)tłuszczu Do mięsa mielonego dodać jajko, sól, pieprz, przesmażoną i przestudzoną cebulę oraz pieczarki - wyrobić Podczas formowania kotletów włożyć w środek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy.  Myślę, że można byłoby dodać do kotletów

Proste Potrawy
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 398

później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram(...)długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy

OstryKęs