pychotka! A w połączeniu z octem balsamicznym to już niebo w gębie! Dzięki dziewczyny za nowe doświadczenie - sama bym w życiu nie wpadła na pomysł wykorzystania buraka do tarty :-)! W akcji biorą udział: Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html Edyta - http://www.pasjasmaku.com/ Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/ Wiosenka- http://eksplozjasmaku.blox.pl Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/ Małgośka- http://jedzismakuj.blogspot.com/ Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Mini
sierotka maRysia w kuchnibowiem znakomicie się przechowują, i można po nie sięgać nawet w środku zimy. Mniam! Tematem dzisiejszego pieczenia był klasyczny pumpkin pie . Jest to typowo amerykańskie ciasto, taka niby tarta, ale pieczona w nieco głębszym naczyniu, przez co cudownie kremowego nadzienia jest zdecydowanie więcej. Do tej pory ten wypiek jakoś mi umykał, z radością więc zabrałam się za szukanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche, maślano - serowe mini tarty. Z nadzieniem z rabarbaru i własną konfiturą truskawkową. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców: truskawek, śliwek, moreli, jabłek... Polecam również moje rożki maślano serowe z jabłkami. Składniki na ciasto: na około 20 talaretek o szerokości 15cm. 125 g sera śmietankowego 125 g masła 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru 150 g mąki
potrawyregionalnecukinia (mała) 500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski) 1 kulka mozzarelli 1 papryczka chili oregano (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy) Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty. Buraczki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do buraczków, doprawić solą , pieprzem, cukrem i octem, dodać mleko i mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić
Gotowanie jest łatwełyżka usiekanego koperku szczypta oregano 50 g mozzarelli z bloku Łososia pokroić na cieniutkie plastry, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić na kilka godzin. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Śmietanę wymieszać z jajkami , natką pietruszki i koperkiem, doprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć cieniutko pokrojone pieczarki, wylać masę jajeczno śmietanową, ułożyć łososia. Na wierzchu
Gotowanie jest łatweszkl maki nadzienie; 150 g sera pół szkl mleka 3 łyżki cukru 2 jajka truskawki Ciasto zagnieść z podanych składników, formę do tary posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Wylepić formę ciastem. Podpiec ok 12 min w temp 180 st Składniki nadzienia włożyć do miski i dokładnie zmiksować blenderem. Na podpieczone ciasto wylać masę serową i zapiec
Gotowanie jest łatwestaropolski ziołowy 200 ml śmietany 22% 200 ml śmietany 18% 2 jajka żółty ser szczypta oregano Z podanych składników zagnieść ciasto (będzie dość twarde) Wylepić formę do tarty i podciągnąć brzegi. Boczniaka i pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić przez chwilę posiekaną cebulkę dodać boczniaka i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem staropolskim. Śmietanę wymieszać
Gotowanie jest łatweczosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć
Gotowanie jest łatwechili w płatkach 50 g sera żółtego natka pietruszki świeże oregano (ja użyłam same kwiatostany z kwiatkami) Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty i nakłuć widelcem. Tak przygotowane ciasto można wstawić do lodówki. Udka umyć, oddzielić mięso od kości , pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobniutko posiekać , kurki opłukać
Gotowanie jest łatwemałe cukinie ok 800 g 1 szl cukru pół cytryny kilka kropel aromatu pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieśc ciasto. Wylepić formę do tarty i upiec w temp 180 st przez 14 min. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i aromat. Gotować na wolnym ogniu
Gotowanie jest łatweszkl mleka 1/3 szkl cukru 2 żółtka 3 figi Mąkę rozetrzeć z margaryną i cukrem, dodać żółtka i zagnieść dość twarde ciasto, wylepić nim formę do tarty. Podpiec ok 13 min w temp 180 st Serek z miksować z cukrem, mlekiem i żółtkami. Masę serową wylać na podpieczone ciasto i ułożyć plasterki fig. Piec
Gotowanie jest łatwemleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st. Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki
Gotowanie jest łatwemleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 400 g śliwek węgierek cukier brązowy do posypania szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej Ciasto zagnieść, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem, podpiec przez 12 min w temp 180 st. Serek zmiksować przy pomocy blendera z resztą produktów oprócz śliwek i brązowego cukru. Na podpieczone ciasto wylać i wyrównać
Gotowanie jest łatweporem aż odparują i odrobinę się przyrumienią. Wystudzić. Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min. Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem. Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz
Gotowanie jest łatweszkl mleka sól pieprz 1 jajko 4 szt cykorii 1 łyżka startego żółtego sera odrobina chili Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąb. Ciasto zagnieść i wylepić formę do tarty, Podpiec przez 12 min w temp 180 st Składniki masy mięsnej wymieszać z przyprawami i jajkiem, rozrzedzić wodą, dodać posiekany czosnek. Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku
Gotowanie jest łatwe