tarty - 13589 przepisów (strona:369/906)

Tarta z gruszką i kozim serem 209

Kozi ser jak dla mnie ma zbyt intensywny zapach. Jednak połączony z słodką gruszką, na kruchym spodzie smakuje genialnie. Do tego świeży tymianek i całą tartę mogłabym zjeść sama. Przepisem podzielił się LAS , który miałam okazję odwiedzić jakiś czas temu. Dla niewtajemniczonych cóż to za miejsce, relację przedstawiam  tu   :) Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko(...)świeży tymianek Sposób przygotowania Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.  Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków  i widelcem podziurawić dno ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut.  Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem

pink envelope
Szarlotka sypana 242

ktoś lubi) Mąkę wymieszać z kaszą manną, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno wysypać 1/3 wymieszanych składników suchych. Następnie rozłożyć w miarę równomiernie połowę startych jabłek, nie dociskać ich ani nie ubijać łyżką. Jabłka posypać cukrem waniliowym, ilość wedle

Monia miesza i gotuje
Tarta ze szpinakiem 329

Pyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego

Ditecz
Mini tarty z ciasta francuskiego i kurek 298

Zapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g  kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g

Gosia gotuje
Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną 405

kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia. Przygotować krem budyniowy

Monia miesza i gotuje
Tarta z sosem a'la bolognese 261

pierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krucha tarta z jagodami i jabłkami! 167

lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wyłóż formę do tarty, wyłóż jabłka i jagody. Piecz w temp. 200 stopni C przez 50- 60 min. na złoty kolor. Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni! Pięknego dnia! Z uśmiechem

SMYKWKUCHNI
Tarta z piaNką Bezową 240

zimnej wody.   Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia   Kiedy podpieczony spód jest

Luźna Kuchnia
Tarta czekoladowa 205

Idealna tarta dla miłośników gorzkiej czekolady. Kruche ciasto i delikatna masa czekoladowa. Składniki:     250g mąki     50g gorzkiego kakao     200g masła     100g cukru pudru      0,5 łyżeczki proszku do pieczenia     jajko     2 tabliczki gorzkiej czekolady

Amatorka kuchenna
Tarletki z borówkami 164

dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami

Lawendowe Niebo
Tarta z kremem waniliowym i borówką amerykańską 132

Dawno nie jadłam borówki amerykańskiej.Nie będę ukrywać, że wolę je na śniadanie z jogurtem niż w cieście. Ale własny blog zobowiązuje :)) więc jest tarta z kremem waniliowym i rzeczonymi owocami!Czytaj więcej

bistro mama
Tarta z zielonymi szparagami i zieloną czubricą 156

koktajlowe, to na miejsce w tytule zasłużyła sobie przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. Zakochałam się w zapachu na zabój. Dodała tarcie zupełnie nowego smaku, idealnie skomponowała się z delikatnym smakiem szparagów. I od kilku dni na stałe zagościła w mojej kuchni.Czytaj więcej

bistro mama
Tarta z wędzonym łososiem i czarnymi oliwkami 151

Tarta lekko przypalona z wędzonym łososiem - tak powinie brzmieć tytuł ;)W smaku jednak to niczego nie zmieniło, a że zdjęcia zrobiłam - to zapraszam :)Czytaj więcej

bistro mama
Letnia tarta z cukinią 165

jajka4 plasterki sera żółtegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichsól i pieprzfolia aluminiowafasola/groch lub ciężarki do obciążania ciasta Sposób przygotowania:Ciasto kroimy w kwadrat troszkę większy niż spód formy na tartę. Pozostały kawałek zachowujemy. Formę na tartę wykładamy wyciętym ciastem francuskim, tak by pokrywała spód i boki. Możemy zawinąć wystające rogi ciasta do środka, nie trzeba ich ucinać (szkoda ciasta). Na ciasto kładziemy(...)patelnię z ognia, dodajemy zioła, sól i pieprz i mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą śmietanę, jajka i pokrojne w kostkę plasterki sera. Doprawiamy solą i pieprzem.Wyjmujemy tartę z piekarnika. Jeśli się nam gdzieś wybrzuszyła, łyżką przygniatamy. Na podpieczony lekko spód wkładamy pokrojoną w kostkę wędlinę i cukinię z dodatkami z patelni. Zalewamy wszystko mieszanką śmietany, jajek

W kuchni wieczorem
Tarta limonkowa z przepisu Nigelli Lawson 999

poprzednim tygodniu, miałam w kuchni dwie lewe ręce, tak w ten weekend czuję, że moc jest ze mną ;) Koniecznie spróbujcie zrobić tę limonkową tartę. Krem, który ją wypełnia jest obłędny!! O wszystkich nieudanych próbach robienia francuskiego kremu na żółtkach mogę zapomnieć, znalazłam nadzienie doskonałe. Masa tłustej śmietany, puszka słodzonego mleka skondensowanego i dodatki - tu już pełna dowolność, ale kwaśny smak(...)skondensowanego (ponad 400g)sok z 4 limonekdekoracjaskórka z limonekstarta czekoladaSposób przygotowaniaW malakserze mielimy wszystkie składniki na piasek. Czekoladę można troszkę podgrzać przed wrzuceniem, żeby była miękka. Wylepiamy formę na tartę i wstawiamy do lodówki.Masę przygotowujemy ubijając śmietanę z mlekiem, a podczas ubijania dolewamy po kolei sok z limonek.Masę przekładamy na tartę i schładzamy w lodówce minimum 4 godziny

W kuchni wieczorem