mnie nieciekawe. Drążąc dalej wyczytałam w słowniku, żę ścierwo ma aż trzy znaczenia: pierwsze to: rozkładające się ciało zwierzęcia , drugie: nieapetyczny lub nieświeży kawałek mięsa, no i trzecie: c złowiek bezwartościowy moralnie. Chyba to trzecie najbardziej utkwiło mi w pamięci. Jak zwał, tak zwał. Moje pieczyste to na pewno mięsko, pieczeń i nie ma nic wspólnego
W kuchennym oknie Ewypatelni podsmażyłam grzyby, po czym dorzuciłam je do bulionu. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam jeszcze przez 5 minut. Pierś rozszarpałam na drobne kawałki. Każdą porcję zupy posypałam odrobiną tartego parmezanu
Zapiski Młodej Żonysalsą i kuleczkami mięska mielonego, dodatkowo parmezan! A dorośli dostali penne z salsą, grilowany schab z glassą sojową Ponti. Dodatkowo sałatka chrupiąca i aromatyczna. Nie zapomnijmy o parmezanie tartym na nasz makaron! Buon appetito a tutti
Z Kuchni Do KuchniCarpaccio z polędwicy wołowej Carpaccio z polędwicy wołowej Składniki na carpaccio z polędwicy wołowej dla 4 osób: 40 dkg polędwicy wołowej 2 duże cebule 10 dkg parmezanu tartego sok z 1 i 1/2 cytryny ok. 80 ml przyprawy w płynie oliwa z oliwek pieprz sałata rukola (1 opakowanie) Wykonanie: Polędwicę wołową zamrozić. Wyjąć 10 min przed robieniem carpaccio. Lekko
Anielskie Smakiczasu do czasu. Placek orzechowy 5 jaj 150 g orzechów – pół na pół- siekane i mielone 5 łyżek cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czubate bułki tartej lub pokruszonych herbatników szkolnych Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe suche składniki wymieszane ze soba . Upiec kontrolując piekarnik. Krem 1 szklanka cukru 2 jaja 1,5 kostki masła
Z Kuchni Do Kuchniczerwonych, nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 4 łyżki cukru 750 ml mleka Cukier puder do posypania Tłuszcz do smarowania blachy Łyżka bułki tartej Sposób wykonania: Mąkę połączyć z jednym jajkiem, 2 żółtkami, cukrem pudrem, margaryną , 2 łyżkami śmietany i zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części i owinąć w folię. Jedną
Na słodko lub wytrawniemasła lub margaryny 3 żółtka 1 całe jajko Dodatkowo 3 - 4 łyżki cukru pudru do posypania szarlotki 1 łyżka masła lub margaryny do natłuszczenia blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek ( dałam papierówki) 1 cukier waniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek ( ja dałam żurawinę ) 1 łyżeczka cynamonu Składniki na pianę
Na słodko lub wytrawniepłaskiej łyżeczki soli 570 g mąki pszennej 3 łyżki cukru Nadzienie: 300 g jagód ( jeżeli mamy mrożone to należy je wcześniej rozmrozić) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka bułki tartej Do posmarowania: Jedno rozmącone jajko łyżka mleka Składniki na lukier 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Sposób wykonania: Masło roztopić na małym ogniu, gdy się rozpuści
Na słodko lub wytrawniecukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
Na słodko lub wytrawniepiersi z kurczaka 4-5 pieczarek 4-5 pomidorów suszonych ½ zielonej części cebulki dymki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g sera żółtego startego na tarce 20 g parmezanu tartego 2 mniejsze jajka bazylia, oregano, czosnek granulowany sól, pieprz Przygotowanie : Piersi z kurczaka kroimy w około 1 centymetrową kostkę. Pieczarki obieramy. Pomidory suszone, pieczarki, dymkę siekamy bardzo drobno. Pieczarki
Mania Gotowaniapostanowiłam od razu przejść do etapu testowania. Na pierwszy ogień poszedł makaron z bazylią, pomidorami i mozzarellą. SKŁADNIKI: około 5 porcji 40 dag krótkiego makaronu 25 dag mozzarelli (użyłam tartej) kilkanaście pomidorków koktajlowych albo kilka większych, twardych świeża bazylia i oregano kilka łyżek oliwy sól, pieprz A ja to zrobić: Makaron ugotować al dente, po czym od razu wymieszać
Kuchnia w opałachcukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą
Kuchnia w opałachbardzo ciekawe w smaku, z każdym kęsem pozwala na odkrycie kolejnego aromatu. Nie udało mi się jednak uzyskać pięknego buraczkowego koloru wewnątrz, ale i tak polecam. SKŁADNIKI: 1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę) 1 szklanka mąki 3/4 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym) 2 jajka 1/3 szklanki oleju pół
Kuchnia w opałachwszystkich :) A dzięki naszym sponsorom, mogliśmy przygotować konkursy z nagrodami, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Za zdjęcia dziękuję Amelii Olszewskiej i Arkowi Kornackiemu. No i czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie(...)stopni. Na ciasto wyłożyć gruszkowe nadzienie. W misce ubić białka ze szczyptą soli, aż powstanie gęsta piana, następnie dodać cukier nadal miksując. Pod koniec ubijania dodać mąkę i ocet. Tartę przykryć ubitą pianą. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 50 minut. Podawać po przestudzeniu
Kuchnia w opałachprzepuścić przez maszynkę na grubym sitku. Ułatwi nam to zawijanie krokietów, farsz będzie bardziej zwarty. Na przygotowane wcześniej naleśniki, nakładamy nadzienie, zwijamy i obtaczamy w mleku i bułce tartej. Obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia w opałach