tarta - 42848 przepisów (strona:2132/2857)

Jabłecznik----torta torta di mele 201

Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3  jaja 1 kostka masła ½ szklanki śmietany duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek Wykonanie Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto.  Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min.  Jabłka obrać

w mojej kuchni
Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym 152

garnek. Podsmażoną etapami cebulę, wrzucamy do gotowego wywaru i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką według uznania. Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi. Pyszna jest także posypana tartym żółtym serem. Smacznego

Humanistka w kuchni
Szisz kebaby 191

stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki: Składniki: 4 ogórki gruntowe, lub dwa zielone 400g jogurtu greckiego (gęstego), koperek, świeża mięta, sól, pieprz.  Ogórki gruntowe myjemy, obieramy, i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki zielone myjemy i trzemy wraz ze skórką na tarce. Odsączamy nadmiar soku. Dodajemy jogurt grecki, poszatkowany koperek i mięte wedle uznania. Doprawiamy solą i pieprzem

Pudełko rozmaitości
Gołąbki dla leniwych 204

chyba w smaku dużo wspólnego nie mają. Są pyszne. Idealne rozwiązanie gdy znudziły nam się klasyczne mielone. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1/4 główki kapusty 200 g bułki tartej 2 jajka 1 kostka rosołowa 1 cebula mały słoiczek koncentratu sól,pieprz majeranek mąka - do obtoczenia olej - opcjonalnie Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę

Garnkowe fanaberie
Rustykalna tarta z jabłkami 171

Dzisiaj przepis na ciasto, zaryzykuje stwierdzenie, że ciasto dietetyczne, bo z ciemnej mąki, niewielkiej ilości cukru i owoców. Dzisiaj jemy tartę :) Ciasto: szklanka mąki 100 g zimnego masła roślinnego 4 łyżki cukru szczypta soli duża szczypta cynamonu Jabłka: 2 jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu łyżka stopionego masła Wykonanie: Ciasto zagniatamy podobnie jak w przepisie(...)tartę Tatin , czyli wszystkie składniki energicznie zagniatamy bez zbędnego wyrabiania, zawijamy w folię i na godzinę odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, cynamon i stopione masło, a następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek

Taste Of My Day
Zupa Cebulowa z grzankami 168

papryką. Wlewamy do Garnka z bulionem i mieszamy do zagotowania. Przyprawiamy maggi i kurkumą( szafranem), gałką muszkatałową, dolewamy także wina. Do piekarnika wrzucamy na 10 min chleb posypany serem tartym. Podajemy z grzankami. Życzę Smacznego

pichciszto
Spaghetti 247

sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy na talerz polewamy sosem i posypujemy z tartym ser oraz natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Kotleciki z soczewicy 173

soczewicy z pietruszką: 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 1 cebulka czerwona ½ pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz cayenne do smaku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki kaszki kukurydzianej olej do smażenia Przygotowanie: Soczewicę miksujemy z czosnkiem na papkę. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju, mieszamy z soczewicą. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka ziemniaczana à la kebab 261

polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł

Świat Domowej Kuchni
Wegańskie karminadle czyli KOTLETY Z KASZY I SOCZEWICY 189

zero. Aż przyszedł DZIEŃ OLŚNIENIA! - PO CO??? Po co gotować coś, potem to siekać, mieszać z innym pomielonym czymś i górą przypraw, taplać to wszystko w jajku, toczyć w tartej bułce a potem jeszcze smażyć i niby takie to zdrowe wegetariańskie jeść??! Przecież taki brokuł czy inna pieczarka nie ma już żadnej wartości odżywczej!! Nie lepiej ugotować brokuła

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Orzechowa pierś z kurczaka 363

Bardzo lubię kurczaka, dlatego też ciągle poszukuję nowych pomysłów na to mięso. Bo ile razy można jeść kurczaka z warzywami, czy w zwykłej panierce z bułki tartej? No właśnie :) Dlatego też szukam nowych inspiracji i dochodzę do wniosku, że kurczak jest na tyle elastycznym mięsem, że można go przyrządzać właściwie ze wszystkim. Na słodko, na słono, na ostro

Mój Smak na Życie
5 łatwych i szybkich domowych sosów barbecue 188

szklanki majonezu ¼ szklanki wody ¼ szklanki białego octu winnego 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka musztardy kreolskiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soli 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki chrzanu tartego przygotowanie: W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż się ładnie połączą. Możemy do tego wykorzystać również mikser lub blender. Sos powinien odstać około 30 minut w temperaturze pokojowej przed

naRuszcie
ZAPIEKANKI Z PIEKARNIKA. SZYBKIE NA RAZ. 472

rodzin, które na luzie podeszłyby do wyrzucania takich "kamieni". Pojawia się wtedy w głowie pytanie "co mogę z tym zrobić" i w efekcie "przecież cholera, nie potrzebuję kilogramów bułki tartej". :) A zapiekanki... zapiekanki każdy chętnie zje i twarde pieczywo też się ucieszy z nowego życia. A jeśli ktoś nadal szuka bezglutenowego pieczywa idealnego to zapraszamy go tu: KLIKNIJ

Wypisz Wymaluj
Bułeczki z rukolą i serem 260

Polecam mój kolejny przepis na pełnoziarniste drożdżowe bułeczki tym razem z pesto z rukoli i tartym serem pleśniowym. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne drożdżowe bułeczki z ajwarem. Bułeczki z rukolą i serem również są rewelacyjne w smaku, śmiem nawet twierdzić, że są ciut smaczniejsze niż te z ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Staropolska zupa chrzanowa 2141

średnie marchewki 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała pietruszka 1 kawałek selera plasterek cytryny ze skórką kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe 4 łyżki tartego chrzanu 0,5 szkl. kwaśnej śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka

Konrad Gotuje

Proponowane wyszukiwania