tarta - 42848 przepisów (strona:2139/2857)

Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 173

wypłyną na powierzchnię. Podajemy z pesto. Pesto: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ucieramy w moździerzu albo w blenderze.  G nocchi polewamy pesto i posypujemy tartym parmezanem i ziarnami słonecznika jeśli chcemy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z pokrzywą i czosnkiem dziwnym 147

pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por) 1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach listki z 4 młodych pokrzyw 1 pęczek czosnku dziwnego śmietanka do zabielenia zupy 1 łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez

Bon Appetit Małgorzaty
Tortilla z serem i salami 409

placki tortilli 4 plasterki salami 10 dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Tortillę kładziemy na suchej patelni i delikatnie podgrzewamy. Szybko rozkładamy na niej 2 plasterki salami i połowę tartego żółtego sera. Przykładamy drugim plackiem tortilli. Smażymy ok 30 sekund, przekładamy na drugą stronę i smażymy znów 30 sekund. Przekładamy na talerz i kroimy na 4 części

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 212

przez 5 minut w osolonym wrzątku. 3. Ugotowane jajka pokroić na plasterki. 4. Naczynie do zapiekania posmarować margaryną, ukł adać na przemian warstwy ziemni aków, ryby i jajek. Posypać tartym żółtym serem. 5. Śmietanę posolić delikatnie i polać nią zapiekankę. 6. Całość zapiekać w 200 st. C przez ok . 1 godzinę. Gdyby zapiekanka się za bardzo rumieniła, należy przykryć

Kuchnia domowa Ani
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 216

farszem mięsnym, układamy jednowarstwowo w naczyniu ż aroodpornym wysmarowanym olejem. Całość polewamy sosem beszamelowym. Przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 15 minut w 200 st. C. Nastę pnie całość posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy już bez przykrycia przez 20-25 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa z zielonej soczewicy 150

sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Wszystkie warzy wa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy. 3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę. Dorzucamy też liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości. 4. Makaron gotujemy

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 400

Mieszamy razem płatki, mięso, warzywa, ser i jajka, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy też posiekaną zieleninę. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodajemy 1 łyżkę mąki lub bułki tartej. 5. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z botwinką 230

Gotujemy do miękkości. 2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Kiedy wa rzywa będą miękkie dorzucamy tarte buraki i pokrojoną botwinę. Chwilkę gotujemy. (Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). 4. W osob nym naczyniu mieszamy śmietanę

Kuchnia domowa Ani
Omlet z pieczarkami 208

Kolejn a propozycja dla miło śników pieczarek. Polecam gorąco! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz kilka pieczarek 1 cebulka 3 łyżki tartego sera żółtego szczypiorek lub zielona cebulka ewentualnie ketchup Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. 2. Cebulę siekamy w kosteczkę, obsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Dusimy, aż pieczarki zmiękną

Kuchnia domowa Ani
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 183

smakuje też z mięsem drobiowym! Składniki: 4 kotlety schabowe lub z piersi kurczaka/indyka sól, pieprz olej do smażenia jajko + mleko mąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 279

ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy. 5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Buraczki w zalewie octowej 186

wierzch układamy kilka plastrów cebuli. 4. Zagotowujemy zalewę i gorącą lub ciepłą zalewamy słoiki z burakami. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15-20 minut od zagotowania wody. Zapraszam na tarte buraczki z chrzanem ( klik ) i z dodatkiem papryki ( klik ). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pizza familijna 295

formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem. 6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut. Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym ! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z porem pod beszamelem 292

łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem i jabłkami 277

dużych oczkach Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku. 3. Farszem smarujemy naleśniki, składamy na koperty.  4. Przed podaniem naleśniki odsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania