tarta - 42848 przepisów (strona:2141/2857)

Grillowane zielone szparagi z oliwą, cytryną i parmezanem 182

talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny, i polać oliwą (3x więcej oliwy niż soku). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym parmezanem

Stare Gary
Super grzanka czyli grzybowe Croque Monsieur 187

sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera.  Piec, aż ser w środku kanapki się stopi a sos i ser na wierzchu ładnie się zapieką - około 10 minut . Przybrać estragonem i podawać

Stare Gary
Pasta z bobu 176

przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki ok 250 g ugotowanego, obranego bobu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 łyzka tartego parmezanu garść listków mięty sól, pieprz sok z cytryny do doprawienia, trochę startej skórki cytrynowej przygotowanie Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić bób, dodać starty czosnek, podgrzewać mieszając. Zdjąć

Stare Gary
Pieczarki faszerowane ricottą i suszonymi pomidorami 202

odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy.  oliwa z oliwek 250g  ricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji sól i pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.  Połączyć ricottę

Stare Gary
sałatka z fasolki w azjatyckim stylu 266

świetna jako zimna sałatka - polecam. Inspiracją był przepis z  tej  strony. składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżeczki nasion sezamu 3 ząbki czosnku, starte 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego 1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego 1-  2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować

Stare Gary
Ciepła kanapka na śniadanie 200

szynki,  ser. Przykryć drugą kromką. Przekroić tak aby powstały 2 trójkąty. Włożyć do prostokątnego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać jajka, mleko, szczypiorek, sól, pieprz - zalać kanapkę.Posypać tartym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 25 minut, wierzch ładnie się zrumieni. Smacznego

Stare Gary
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 330

Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju. Smacznego

Stare Gary
Krokiety z kapustą 235

posiekaną kapustę, przesmażyć na większym ogniu doprawiając jednocześnie pieprzem i jeśli trzeba solą. Zwinięte krokiety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. A jak w Waszych domach wyglądało poszczenie przed wigilijną kolacją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 213

Delikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji

Kraina Miodem Płynąca
Wariacja na temat tymianku, czyli tymiankowe pulpety z marchewką posypaną tymiankiem i ziemniaczki 139

Mięso mielone przekładamy do miski, następnie doprawiamy dość intensywnie tymianek, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody. Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Formujemy małe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze

Kredowe Menu
Najlepsze pierogi na Wigilię 405

pyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz ciasto: 425 g mąki pszennej 115 g creme fraiche (18%) 125 g zimnego masła 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko Pieczarki oczyścić, pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zielone szparagi z jajkiem sadzonym i grzanką 154

pocierajac szparag o szparag,tez mozemy byc pewni ich swiezosci. Skladniki na 2 porcje: 1 peczek zielonych szparagow 3 jajka sol,pieprz szczypiorek 3 lyzki masla ghee 2 lyzki tartego parmezanu Szparagi myjemy,odlamujemy zdrewniale konce.Wode solimy,dodajemy odrobine cukru i kawaleczek masla.Gotujemy szparagi okolo 4 minut ,w malej ilosci wody tak by glowki nie byly zanurzone w wodzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 197

trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam. Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego 1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki 1 lyzeczka roztopionego masla ghee 2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszki Skladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow. Na wczesniej skropiona cytryna i posolona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 198

zrobienie rantu dookola tortownicy.Placek wylozyc na spod tortownicy,a z uformowanego rulonika przykleic rant dookola.Podziurkowc widelcem.Na przygotowany spod wylozyc owoce,wyrownac.Spod ciasta mozna podsypac 2-ma lyzkami bulki tartej lub lepiej,bo smaczniej zmielonami migdalami. Na wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi. Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze knedle z truskawkami 156

cynamon Do polania: 3-4 lyzki masla 2-3 lyzki bulki tartej  Wykonanie: Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac  troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania