talerze, solidnie skropić sokiem z cytryny, i polać oliwą (3x więcej oliwy niż soku). Doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku, a następnie posypać świeżo tartym parmezanem
Stare Garysera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera. Piec, aż ser w środku kanapki się stopi a sos i ser na wierzchu ładnie się zapieką - około 10 minut . Przybrać estragonem i podawać
Stare Garyprzyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 250 g ugotowanego, obranego bobu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 łyzka tartego parmezanu garść listków mięty sól, pieprz sok z cytryny do doprawienia, trochę startej skórki cytrynowej przygotowanie Na patelni rozgrzać trochę oliwy, wrzucić bób, dodać starty czosnek, podgrzewać mieszając. Zdjąć
Stare Garyodmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. oliwa z oliwek 250g ricotty 50g suszonych pomidorów, drobno posiekanych 12 czarnych greckie oliwki, pokrojonych w małe kawałki 40 g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do dekoracji sól i pieprz 1 jajko, lekko roztrzepane przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Połączyć ricottę
Stare Garyświetna jako zimna sałatka - polecam. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżeczki nasion sezamu 3 ząbki czosnku, starte 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego 1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego 1- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować
Stare Garyszynki, ser. Przykryć drugą kromką. Przekroić tak aby powstały 2 trójkąty. Włożyć do prostokątnego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać jajka, mleko, szczypiorek, sól, pieprz - zalać kanapkę.Posypać tartym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 25 minut, wierzch ładnie się zrumieni. Smacznego
Stare GaryDodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć aby odparować jak najwięcej soków. Przestudzić. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki, kapustę z dodatkami, jajko, dymkę, mąkę i przyprawy. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości oleju. Smacznego
Stare Garyposiekaną kapustę, przesmażyć na większym ogniu doprawiając jednocześnie pieprzem i jeśli trzeba solą. Zwinięte krokiety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. A jak w Waszych domach wyglądało poszczenie przed wigilijną kolacją
Codzienna kuchnia niecodziennaDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji
Kraina Miodem PłynącaMięso mielone przekładamy do miski, następnie doprawiamy dość intensywnie tymianek, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko i odrobinę zimnej wody. Całość dopieszczamy porządnym ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Formujemy małe pulpety. Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze
Kredowe Menupyszne. Pieczone pierogi z pieczarkami Babci Leny Składniki: (na 35-40 sztuk) farsz: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki bułki tartej sól pieprz ciasto: 425 g mąki pszennej 115 g creme fraiche (18%) 125 g zimnego masła 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko Pieczarki oczyścić, pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepocierajac szparag o szparag,tez mozemy byc pewni ich swiezosci. Skladniki na 2 porcje: 1 peczek zielonych szparagow 3 jajka sol,pieprz szczypiorek 3 lyzki masla ghee 2 lyzki tartego parmezanu Szparagi myjemy,odlamujemy zdrewniale konce.Wode solimy,dodajemy odrobine cukru i kawaleczek masla.Gotujemy szparagi okolo 4 minut ,w malej ilosci wody tak by glowki nie byly zanurzone w wodzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!trakcie pieczenia ryby jest po prostu niesamowity i zapowiada niezla uczte.Wyprobujcie koniecznie,bardzo polecam. Skladniki na panierka chrzanowa :porcja na 1 kawalek fileta rybnego 1 lyzka chrzanu 2 lyzeczki tartej bulki 1 lyzeczka roztopionego masla ghee 2 lyzeczki posiekanej zieklonej pietruszki Skladniki wymieszac na jednolita paste.W zaleznosci od ilosci porcji zwiekszyc ilosc skladnikow. Na wczesniej skropiona cytryna i posolona
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zrobienie rantu dookola tortownicy.Placek wylozyc na spod tortownicy,a z uformowanego rulonika przykleic rant dookola.Podziurkowc widelcem.Na przygotowany spod wylozyc owoce,wyrownac.Spod ciasta mozna podsypac 2-ma lyzkami bulki tartej lub lepiej,bo smaczniej zmielonami migdalami. Na wierzch wylozyc ubita piane z bialek.Nie wyrownywalam,tylko lopatka piane troche pofalowalam.Na koniec posypalam platkami migdalowymi. Wstawic do nagrzanego piekarnika i w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cynamon Do polania: 3-4 lyzki masla 2-3 lyzki bulki tartej Wykonanie: Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske.Dodac make i jajko , wyrobic na gladkie ciasto.Przy knedlach nalezy pamietac o zasadzie,ze maka stanowi 1/3 objetosci ziemniakow.Jesli to bedziemy wiedziec,zawsze dobierzemy prawidlowa jej ilosc do kazdej ilosci ziemniakow.Mlode ziemniaki moga jej pochlonac troche wiecej.Ciasto na knedle jest delikatne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!