odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyKurczak w kukurydzianych płatkach corn flakes to alternatywna dla panierki z tradycyjnej bułki tartej lub mąki. Soczyste mięso i chrupiąca panierka, do tego świeża sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula i jajko, a wszystko to w towarzystwie przepysznej pomidorowej salsy i sosu czosnkowego! Sałatka ta podana na ciepło smakuje naprawdę wspaniale, a pikantna salsa nadaje jej wyrazu. Koniecznie wypróbujcie, bardzo
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki mąki 600 ml mleka 3/2 % 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki soli DODATKOWO: 15 płatów lasagne 150-200 g startego sera (parmezanu albo innego ulubionego) 150 g tartej mozzarelli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli woda WYKONANIE: SOS BOLOŃSKI: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę
Słodko-Słony Świat Ilonytartego sera żółtego 4 piersi z kurczaka przyprawa Gyros kukurydza w puszczce olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki Tym razem chciałam znaleźć jakieś danie z kurczaka, ale które nie wymaga żadnej dostawki w postaci ziemniaków. Dzięki temu wyszperałam doskonałe danie
Świat Domowej Kuchniktóra może stanowić zarówno obiad - jak i nietuzinkową kolację. Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką, to nic innego jak kilka kiełbasek zapiekanych z cebulką, ziemniaczkami i posypanych z wierzchu tartym, żółtym serem. Ponacinać kiełbaski z obu stron. Obsmażyć na patelni, a następnie zdjąć z ognia i każdą z nich posmarować lekko musztardą. Cebulę pokroić w półplastry i przesmażyć
Świat Domowej Kuchnicukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa: 50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki 1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo: 2 białka margaryna do smarowania lukier To jest wyśmienity przepis na makowiec, który znalazłam na blogu magoldie . Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać trochę śmietany, 2 łyżki mąki
Świat Ciastazwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem; z dodatkiem pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Schemat
upichcicSmażone lody W kuchni tureckiej zwane pod nazwą KIZARMIŞ DONDURMA . Przyrządza się je w chrupiącej panierce z dodatkiem nie tylko płatków , kokosu , ale i bułki tartej i orzechów . Ja mam dziś dla Was troszkę inną wersję z przepisu znalezionego na stronie www.cincin.cc. Mama złapała się za głowę w pierwszej chwili … potem już tylko wzdychała z zachwytu! Lody wyszły
Ostra na SłodkoNacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac . Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki. Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „. Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek. Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie
Ostra na Słodkociasto. Przekładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie oczyszczamy i usuwamy pestki ze śliwek. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną tartej bułki. Wykładamy na nią ciasto. Pokrywamy śliwkami ( środkiem do góry ). Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. KRUSZONKA : Składniki rozcieramy palcami dokładnie , tworząc kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką
Ostra na Słodkokoniec pozostałą mąkę i jogurt. Powstałe ciasto przelewamy do silikonowej formy na babkę wysmarowanej masłem. Jeśli używamy klasycznej metalowej formy oprócz wysmarowania masłem , posypmy jeszcze odrobiną tartej bułki. Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50-60 minut. Odstawiamy do ostudzenia! Polewamy roztopioną mleczną czekoladą i posypujemy orzechami arachidowymi! UWAGA! Czas pieczenia zależy również od jakości i mocy
Ostra na Słodkopieczenia i żółtka dokładnie razem siekamy i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do mrożenia. Resztę rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy po całości odrobiną bułki tartej i układamy obrane i pokrojone w ósemkę jabłka ( lub w cienkie plasterki ). PIANA KISIELOWA : Białka ubijamy na sztywno , pod koniec powoli dodając cukier i kisiel. Delikatnie wylewamy na jabłka
Ostra na Słodkosoli na sztywno. Dodajemy do ciasta kokosowo – makowego i dokładnie , ale bardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę! Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ). Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkostół wkroczyły zupy. Niesamowicie gorące i pachnące! Krem cebulowy bardzo delikatny … gęsty … kremowy … o lekkim , ale wyczuwalnym smaku … ze świeżymi, bardzo chrupiącymi grzankami i świeżo tartym parmezanem, który po roztopieniu dodał zupie jeszcze bardziej niezwykłego smaku! Nic dodać nic ująć : PYCHA! ( dodam , że koszt takiej zupy to tylko 8 zł! ) Krem grzybowy niesamowicie pachnący grzybami
Ostra na Słodkomnie Dijon) pomidorki koktajlowe oliwa z oliwek sos octowy owocowy (u mnie figowy) Składniki na posypkę: 1 łyżka drobno posiekanej bazylii 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżka bułki tartej 1/2 łyżki drobno posiekanego tymianku 1 łyżka drobno posiekanych pistacji odrobina oliwy sól, pieprz Składniki na puree: 3 ziemniaki 1/2 selera 1 łyżka masła 2 łyżki mleka szczypta
My Culinary Art