tarta - 42848 przepisów (strona:2124/2857)

Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 179

obranych  krewetek ,   1 łyżka masła  klarowanego ,   10 listków szałwii,     2  łyżki   mleka   zagęszczonego ,   1 łyżka tartego parmezanu,   szczypta kurkumy,   sól i  pieprz do smaku ,   Do podania:    2  cząstki cytryny,   dowolna sałatka.   Przygotowanie: Kalafior  podzielić na różyczki, ugotować do miękkości

SzczyptaSmaQ
Kilimandżaro Siostry Anastazji 215

oczkach dodać 1/2 szklanki cukru , cukier waniliowy , 1 łyżkę  cynamonu , jabłka smażyć aż zmiękną. Dodać suchą galaretkę , wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Jeśli macie w swojej domowej spiżarni tarte jabłka w słoikach to możecie takich użyć ja dałam 1 słoik litrowy i jeden mały taki 250 ml. Budyń ugotować w 0,5 litra mleka , połowę odlać do rozpuszczenia

Sama słodycz i szczypta chili
Drobiowe hamburgery w wersji dziecięcej z sosem majonezowo - ketchupowym. 210

bułki -sos, czyli majonez i ketchup zmieszany razem w proporcji 1:1  Filecik delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Białko roztrzepujemy z łyżeczką śmietany. Mięso obtaczamy w tartym pieczywie, w białku ze śmietaną i znowu w pieczywie. Smażymy z każdej stronie bez tłuszczu (na patelni nieceramicznej z tłuszczem), po 2-3 minuty z każdej strony. Bułkę przekrawamy

BaRepas
Pizza i sos czosnkowy 227

czasie możemy pokroić składniki. Ciasto dzielimy na części i formujemy koła (lub inny kształt w zależności od blachy i upodobania).  Smarujemy sosem pomidorowym.  Układamy składniki. Posypujemy tartym serem i przyprawami np. papryką chili, oregano, przyprawą do pizzy.   Wkładamy do gazowego piekarnika nagrzanego do ok. 280 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min . UWAGA! W piekarniku elektrycznym

W kuchni bez szafek
Pieczone buraczki z sosem chrzanowym 163

Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych.    Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody    Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez

Maminek kulinarny
Pieczarki faszerowane serami i pomidorami 121

sera pleśniowego 2 plastry sera żółtego łyżka kwaśnej śmietany 1 nieduży pomidor garść świeżej bazylii kilka gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku pół niedużej czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej sól i pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Przygotowanie: Pieczarki obrałam ze skórki( nie myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam

Gosia gotuje
Pierogi z mięsem 128

Pierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio   po rosole z kluseczkami  zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam

Gosia gotuje
Kotlet schabowy inaczej 162

nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego sól i pieprz ząbek czosnku sok z jednej dużej pomarańczy olej do smażenia

Gosia gotuje
Makaron z beszamelem i szpinakiem 172

dente w osolonej wodzie  z łyżeczką oliwy, odcedzić. Szpinak rozmrozić, wrzucić do garnka. Dodać masło, roztrzepane jajka i sól. Jeśli szpinak jest zbyt rzadki można dodać szczyptę bułki tartej lub mąki. Doprawić czosnkiem i odstawić.  BESZAMEL...Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę... połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa

Gosia gotuje
Placki ziemniaczano-pieczarkowe 153

śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 nieduży jasny por garść tartego żółtego sera dobry ketchup Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić

Gosia gotuje
Faszerowana papryka 176

tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Salsa: 5 pomidorów 1/2 żółtej papryki  1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz

Gosia gotuje
Bób z bułką tartą i ziołami 146

wegan, gdyż zawiera  dużo niezbędnego białka i potasu.Uwaga...reguluje poziom ciśnienia krwi... i jak tu nie jeść :) Składniki : 0,5 kg bobu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 2 gałązki tymianku kilka listków mięty sól do smaku Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić do garnka, dodać sól i tymianek. Gotować około 25 minut, od momentu zagotowania. Na patelnię

Gosia gotuje
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 202

sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety sojowe w serowym cieście 172

Kotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia

Kto ugości moich gości?
Zupa chrzanowa 257

Jeśli lubicie chrzan to polecam Wam ją zrobić. Składniki: 1 litr bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 50 g szynki schwarzwaldzkiej 3-4 łyżki chrzanu tartego (u mnie ze słoika) 4 ziemniaki 1 mała marchewka 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majeranek  sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na maśle lekko zrumienić pokrojoną

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania