łączymy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ważne aby nie było grudek. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy odrobinę oleju i smażymy naleśniki na złoto z obu stron. Na podsmażone naleśniki układamy szynkę, posypujemy tartym serem, dodajemy jajko ugotowane na twardo i zawijamy w rulonik, podsmażamy przez chwilę tak aby ser się roztopił. Podajemy na gorąco. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
NaleśnikiSkładniki: (na 6 babeczek) 3-4 kromki chleba razowego z pestkami dyni 2 jajka 1 ząbek czosnku 20-50 g tartego sera żółtego 10 g pora 3-4 plastry bakłażana- krojone w szerz 30 ml mleka szczypta soli szczypta pieprzu posiekana natka pietruszki odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: 1.Na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek smażymy bakłażana
KreatywnePinyjeszcze lekko ciepłe ,masło roztapia się i łatwo wchłania się w masę ziemniaczaną .Doprawiamy do smaku i tworzymy z masy niewielkie ruloniki ,które obtaczamy w mące , jajku i bułce tartej ,a następnie obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron .Podajemy na ciepło z sosem
Ladylaura.obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk) 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki) 2-3 pory (tylko białe części) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 1-2 łyżki octu jabłkowego 125 ml śmietany 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: biała kiełbasa parzona dobrej jakości dodatkowo: jajka ugotowane na (pół
Poezja smakuzarazem smaczna. składniki na 4 porcje 8-10 ugotowanych ziemniaków 250 g mięsa mielonego 20 dag pieczarek 2 cebule 1 papryka tymianek rozmaryn przyprawa do gyrosa 4 łyżki tartego żółtego sera sól i pieprz olej do smażenia przepis Ugotowane ziemniaki kroimy na plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego . Ziemniaki posypujemy
Smakowite Daniacebula 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 szklanki rosołu 1 szklanka kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta tartej gałki muszkatołowej sól i pieprz przepis Szpinak rozmrażamy . Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę całość wrzucamy do garnka i szklimy na maśle, dodajemy rozmrożony szpinak
Smakowite Daniaszklanka letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag cienkiej kiełbasy 15 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 2 małe cebule 4 łyżki margaryny do smażenia 10 dag tartego żółtego sera sól i pieprz przepis Mąkę mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i szczyptą soli , dolewamy szklankę letniej wody i oliwę z oliwek , zagniatamy ciasto i odstawiamy
Smakowite Daniamoże zabraknąć na stole wielkanocnym. Jest smaczny a do tego banalny w przygotowaniu, wystarczy wszystkie składniki posiekać a potem wymieszać. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 2 jajka ugotowane na twardo jabłko szklanka śmietany 18 % szczypta soli szczypta cukru przepis Ugotowane jajka na twardo siekamy, mieszamy ze śmietaną i chrzanem, dodajemy drobno
Smakowite Daniaborówek amerykańskich przepis Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Margarynę roztapiamy na małym ogniu. Herbatniki miksujemy tak aby miały konsystencję bułki tartej . Do herbatników wlewamy rozpuszczoną margarynę ( może być ciepła) i dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły. Na wyłożoną folia aluminiową formę do pieczenia wysypujemy rozkruszone herbatniki , dokładnie rozprowadzamy dociskając , możemy
Smakowite Daniastarte jabłko wymieszać ze śmietaną i chrzanem a następnie przygotowanym sosem polać ugotowane jajka. składniki na 4 porcje 4 jajka 1 duże jabłko 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka łyżka soku z cytryny gałązka natki pietruszki do ozdoby szczypta cukru szczypta soli przepis Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, po czym zalewamy zimną
Smakowite Daniaśmietanki kremówki 1/4 szklanki cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 5 dojrzałych brzoskwiń 1 łyżeczka cukru pudru przepis Orzechy włoskie drobno siekamy. Herbatniki miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Do miski wsypujemy zmiksowane herbatniki oraz posiekane orzechy włoskie, wlewamy ciepłą margarynę a także miód, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do wyłożonej folią aluminiową
Smakowite Daniatrochę czasu nam to zajmie. Efekt za to jest oszałamiający. Pieczone pierożki na góralską nutę (5 osób) Składniki farsz: 200 g serka twarogowego w typie bałkańskim 100 g tartego serka wędzonego a'la oscypek 1 serek wiejski (odcedzony) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, czarnuszka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ziemniaki
vegetaniestanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek dla całej rodziny :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje
SzczyptaSmaQryż na mleku z tartym jabłkiem*; z sosem karmelowo-orzechowym** *długo gotowany, z dodatkiem startego jabłka pod koniec i kawałków jabłka *dom. sos toffi + masło orzechowe + mleko Trochę inna wersja smaków z dzieciństwa (choć "standardowa" wersja chyba lepsza P ) jakoś tak mimo początku wiosny jesiennych smaków mi się zachciało ^^ Trochę pracowity weekend, także uciekam
More food, love and dreamsumieszczamy mięso, cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko oraz odciśniętą bułkę. Dodajemy posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy kuleczki (jeśli masa jest zbyt płynna można dodać odrobinę bułki tartej). Rozgrzewamy dużą patelnie z olejem. Smażymy pulpety na złoty kolor z każdej strony. W między czasie przygotowujemy sos. Puszkę pomidorów umieszczamy w garnuszku, dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy szczyptą cukru
Kolizje Smaków