tarta - 42848 przepisów (strona:2114/2857)

Tarte buraki 167

Świetny przepis na tarte buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa. Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci. Składniki: buraki ok. 3 kg Zalewa: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku ¾ szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 7 liści laurowych 7 zieli angielskich 7 ziaren pieprzu 1 łyżka soli

Mama Gotuje
Krokiety z mięsem 134

rosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron

Mama Gotuje
Angielski pudding 136

niebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g tartej bułki 150 ml mleka 360 g rodzynek (2 ½ szklanki) 135 g daktyli (1 szklanka po posiekaniu) 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu)   135 g kandyzowanej skórki

Mama Gotuje
Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 108

poczekać chwilę by ostygło.  Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć krewetki, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po 30 min uzyskujemy taki efekt: Tarte podawać delikatnie ostygniętą SMACZNEGO

MarciochaKucharzy
Bucatini z mięsem i pieczarkami (spaghetti z dziurką) 183

gotowych już pieczarek i mięsa dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy -solą,  pieprzem, przyprawą włoską, krojone oliwki. W celu wyparowania nadmiaru wody, gotujemy bez przykrywki.  Podajemy z tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego

MarciochaKucharzy
Lasagne ze szpinakiem i gorgonzollą 161

mrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła  50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać

MarciochaKucharzy
Młode ziemniaczki, młody kalafiorek z masełkiem i bułką tartą a do popicie zsiadłe mleko 168

Obiad marzenie... idealne na lato SKŁADNIKI: 1kg młodych ziemniaczków POLSKICH 1 młody kalafior pól kostki masła 2-3 łyżki bułki tartej koperek Nie będę pisać jak gotować ziemniaki:) ale ważne by młodych nie obierać, tylko skrobać. Młode ziemniaczki najlepiej smakuje z zsiadłym mlekiem:D Smacznego

MarciochaKucharzy
Viva Italia ! Makaron z pastą truflową i suszonymi pomidorami 138

Należy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać posiekaną pietruszkę i suszone pomidory oraz 3 łyżki pasty truflowej.  Wymieszać dodając oliwy czosnkowej według uznania. Podawać z tartym parmezanem !! Smacznego

MarciochaKucharzy
Szybki makaron z krewetkami i serem pleśniowym 180

kolejne 2-3 minut , doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać ser i śmietanę. Następnie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć. Wymieszać z makaronem i pietruszką. Podawać z tartym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem 130

Piekarnik nastawić na 200 °C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć. Na koniec posypać tartym parmezanem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tosty jak U Witka 255

krojony, te krojone mają za cienkie kromki) ser żółty pieczarki szynka masło sól, pieprz, ketchup Pokroić chleb na grube kromki. pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, wymieszać z tartym żółtym serem, delikatnie doprawić solą i pieprzem. By nie zrobić zbyt dużego bałaganu w misce pakujemy na kromkę górę farszu. Składamy kanapkę tostową kładąc na farsz plaster masła.  Grillujemy

MarciochaKucharzy
Makaron w sosie grzybowo-winnym 143

wywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D  Smacznego

MarciochaKucharzy
Sałatka z rukolą, gruszką i gorgonzolą 141

wraz z pistacjami i łyżką miodu. Gruszki powinny być mięciutkie. Na rukoli kładziemy gruszki, pistacje oraz kostki gorgonzoli. Całość polewamy oliwą z oliwek i prysnąć octem balsamicznym i posypać tartym parmezanem.   Smacznego !!! var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion

MarciochaKucharzy
Risotto z krewetkami i chilli 134

około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.  Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać  łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści. Risotto wyłożyć

MarciochaKucharzy
Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 133

się ładnie zarumieni.      W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności na początek tygodnia

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania