Świetny przepis na tarte buraczki w zalewie octowej do słoiczka. Przepis wypróbowały wcześniej moja mama i bratowa. Buraczki są pyszne, niezbyt kwaśne, doskonałe również dla dzieci. Składniki: buraki ok. 3 kg Zalewa: 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku ¾ szklanka octu 10% 3 szklanki wody 1 szklanka cukru 7 liści laurowych 7 zieli angielskich 7 ziaren pieprzu 1 łyżka soli
Mama Gotujerosół, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać. Naleśnik rozłożyć na talerzu, na środku naleśnika ułożyć farsz, brzegi naleśnika zagiąć a następnie zwinąć krokiety. Krokiety opanierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron
Mama Gotujeniebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g tartej bułki 150 ml mleka 360 g rodzynek (2 ½ szklanki) 135 g daktyli (1 szklanka po posiekaniu) 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu) 135 g kandyzowanej skórki
Mama Gotujepoczekać chwilę by ostygło. Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć krewetki, delikatnie wciskając w masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Po 30 min uzyskujemy taki efekt: Tarte podawać delikatnie ostygniętą SMACZNEGO
MarciochaKucharzygotowych już pieczarek i mięsa dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy -solą, pieprzem, przyprawą włoską, krojone oliwki. W celu wyparowania nadmiaru wody, gotujemy bez przykrywki. Podajemy z tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego
MarciochaKucharzymrożonego 3 ząbki czosnku ser gorgonzola ser feta 1oliwy z oliwek Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej (4 płaskie łyżki) 400 ml mleka 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu do dekoracji pomidorki koktajlowe, świeża bazylia i parmezan Włożyć szpinak do garnka i mieszając podgrzewać aż szpinak się odmrozi. Czosnek pora drobno posiekać
MarciochaKucharzyObiad marzenie... idealne na lato SKŁADNIKI: 1kg młodych ziemniaczków POLSKICH 1 młody kalafior pól kostki masła 2-3 łyżki bułki tartej koperek Nie będę pisać jak gotować ziemniaki:) ale ważne by młodych nie obierać, tylko skrobać. Młode ziemniaczki najlepiej smakuje z zsiadłym mlekiem:D Smacznego
MarciochaKucharzyNależy ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać posiekaną pietruszkę i suszone pomidory oraz 3 łyżki pasty truflowej. Wymieszać dodając oliwy czosnkowej według uznania. Podawać z tartym parmezanem !! Smacznego
MarciochaKucharzykolejne 2-3 minut , doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, dodać ser i śmietanę. Następnie doprowadzić do wrzenia i od razu wyłączyć. Wymieszać z makaronem i pietruszką. Podawać z tartym parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzyPiekarnik nastawić na 200 °C i wstawić pomidory do rozgrzewającego się piekarnika i zapiekać ok.15-25 minut. Są gotowe kiedy skórka pomidorów zaczyna się wyraźnie marszczyć. Na koniec posypać tartym parmezanem. Smacznego
MarciochaKucharzykrojony, te krojone mają za cienkie kromki) ser żółty pieczarki szynka masło sól, pieprz, ketchup Pokroić chleb na grube kromki. pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, wymieszać z tartym żółtym serem, delikatnie doprawić solą i pieprzem. By nie zrobić zbyt dużego bałaganu w misce pakujemy na kromkę górę farszu. Składamy kanapkę tostową kładąc na farsz plaster masła. Grillujemy
MarciochaKucharzywywarem. Dusić kolejne 10 minut. Doprawić solą pieprzem. Na koniec dołożyć garść posiekanej świeżej pietruszki. Dodać wcześniej ugotowany makaron i dobrze wymieszać, by sos dobrze pokrył makaron. Podawać z tartym parmezanem. Cudownie smaczny finał sobotniego spacerku :D Smacznego
MarciochaKucharzywraz z pistacjami i łyżką miodu. Gruszki powinny być mięciutkie. Na rukoli kładziemy gruszki, pistacje oraz kostki gorgonzoli. Całość polewamy oliwą z oliwek i prysnąć octem balsamicznym i posypać tartym parmezanem. Smacznego !!! var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion
MarciochaKucharzyokoło 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego parmezanu. Następnie dodać krewetki i smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać łyżkę masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści. Risotto wyłożyć
MarciochaKucharzysię ładnie zarumieni. W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu jego ścięcia. Pyszności na początek tygodnia
MarciochaKucharzy