tarta - 42848 przepisów (strona:2113/2857)

Świderki a'la Carbonara made by Ewa. Pożywny obiad gotowy w 30 minut 234

wypróbowany podczas wyprawy wołomińskiej oczywiście. Pyszności. Do przygotowania w 30 minut. Sprawdźcie sami. Składniki (na 6-7 osób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany 30 % (rzadkiej) 20-30 dag tartego sera żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki) 1-2 cebule sól, świeżo mielony pieprz olej

Kuchnia po mojemu
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 154

opakowanie drożdży w proszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli szczypta ziół prowansalskich  letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie:  Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy

Kuchnia po mojemu
Piątkowe smarowidło do pieczywa. Domowa pasta szczypiorkowa z jajem 162

kanapek jednak nie ustaje i dlatego powstała ta prosta domowa pasta. Idealna do piątkowych kanapek. Składniki (na małą miseczkę): 2 jajka 2 łyżki siekanego szczypioru świeżego 1 łyżka tartego sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki ostrego chrzanu szczypta soli i pieprzu   Przygotowanie: Jaja gotujemy na twardo. Po wystudzeniu siekamy dość drobno. Dodajemy posiekany

Kuchnia po mojemu
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 164

drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju mąka pszenna do zagniecenia ciasta (szacunkowo 40 dag) dodatki: ok 40 dag tartego sera żółtego 1 kulka mozarelli kilkanaście plastrów sera wędzonego dobrego gatunku (najlepiej prosto od górala) konfitura z żurawiny 1-2 laski kabanosa (opcjonalnie) pasta pomidorowa sos czosnkowy Przygotowanie: Pokruszone drożdże

Kuchnia po mojemu
Oszczędnościowe placuszki obiadowe II. Zdrowsza wersja, bardziej light 166

kwestie zdrowotne i odchudziłam nieco procedurę. Walorów smakowych na szczęście to nie zmieniło. Po szczegóły produkcji zapraszam do przepisu źródłowego . Tu skupię się jedynie na poczynionych ulepszeniach. Zamiast bułki tartej użyj skruszonych na miałko płatków kukurydzianych i otrąb (owsianych, jęczmiennych lub razowych). Cebulę lekko zeszklij na odrobinie tłuszczu, a wędlinę podgrzej na suchej rozgrzanej patelni przez chwilę. Placuszki podaj

Kuchnia po mojemu
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 214

szczypt mielone papryki wędzonej  sól, pieprz przyprawa do żeberek (opcjonalnie) Przygotowanie: Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy z octem i oliwą, tartym czosnkiem oraz płatkami chili. Tak powstałą marynatą smarujemy dokładnie każdy kawałek. Na koniec oprószamy z każdej strony papryką wędzoną. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażamy lekko żeberka

Kuchnia po mojemu
Wędzona sałatka ziemniaczano - serowa typu "na-winie" 133

gotowanej na parze 1 ogórek kiszony plater sera żółtego krojony w kostkę 3-4 kawałki wędzonego kurczaka pokrojone w kostkę łyżka siekanego szczypioru 1/2 łyżki majonezu płaska łyżeczka chrzanu tartego Przygotowanie: Ugotowane warzywa kroimy wg uznania. Lekko solimy   (warzywa były gotowane bez soli) i pieprzymy. Dodajemy chrzan i majonez. Drugie śniadanie do pracy lub kolacja bez chleba

Kuchnia po mojemu
Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny 178

smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej żółtej papryki 1/2 kulki mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego szczypta ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej łyżka keczupu Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko keczupem. Paprykę i pomidory kroimy drobno. Ser ścieramy, a mozzarellę kruszymy na kawałki. Mieszamy z ziołami

Kuchnia po mojemu
Cytrynowo - imbirowa polędwica w orientalnym stylu 148

łyżka oleju 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz biały szczypta kurkumy szczypta chili w płatkach 1/2 mieszanki warzyw chińskich Przygotowanie: Miód i sok z cytryny mieszamy z imbirem, drobno tartym czosnkiem i chili. Dodajemy łyżkę oliwy i szczyptę soli. Nacieramy nią lekko stłuczone plastry polędwiczki. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie - trzy godzinki. Następnie nacieramy lekko mąką

Kuchnia po mojemu
Pasta koperkowa z łososia. Smarowidło do pieczywa na piątek i nie tylko. 220

koperek i łososia to możecie śmiało czytać dalej i zacierać ręce na pyszną kolację. Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego (100-150 gram) 2 jajka gotowane na twardo 3 łyżki tartego sera żółtego 1-2 łyżki drobno siekanej cebuli garść siekanego kopru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej lub stołowej 1-2 łyżki majonezu (można rozrobić 1:1 z gęstym jogurtem naturalnym

Kuchnia po mojemu
Pasta jajeczna z pieczarką. Klasyka do piątkowych kanapek - troszkę inaczej. 167

pastę na piątkowe śniadanie udziwinić. Czy warto było?: Składniki: 4 jaja gotowane na twardo 2 spore pieczarki 1 łyżeczka drobno siekanej czerwonej cebuli 1 łyżka siekanego szczypioru 2 łyżki tartego sera żółtego Przygotowanie: Ugotowane jaja kroimy w drobniutką kostkę. Pieczarki kroimy w plastry i przysmażamy na maśle. Doprawiamy dość intensywnie solą i pieprzem oraz zakrapiamy cytryną (lub sokiem

Kuchnia po mojemu
Zielona pasta jajeczna. Kanapka ze smakiem i szpinakiem 192

szpinaku(lub 2 kulki mrożonego w liściach)  1 ząbek czosnku masło do podgrzania szpinaku sól, pieprz  majonez Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Szpinak podsmażamy na maśle. Doprawiamy tartym czosnkiem, solą i pieprzem. tak przyrządzony szpinak blendujemy na gładką masę.Jajka siekamy drobno. Dodajemy szpinak. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majonez - do uzyskania kremowej konsystencji. Smarujemy pieczywko - najlepiej ciemne

Kuchnia po mojemu
Tatar z łososia. 206

dziś przygotowałam tatara, myślę, że to doskonała przystawka/przekąska. SKŁADNIKI: 200 g. łososia (najlepiej pacyficzny) 2 ogórki konserwowe 1/2 papryki konserwowej  grzybki marynowane drobno posiekany szczypiorek 1 łyżeczka tartego chrzanu 1-2 łyżki majonezu grubo mielony pieprz WYKONANIE: łososia, ogórki, grzybki, paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy chrzan, majonez, pieprz-mieszamy, wkładamy do porcelanowych łyżek, dekorujemy

Kuchnia Beaty
Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) 302

szczypcie każdej z przypraw. Wszystko łączymy z pokrojonymi paluszkami krabowymi i chwilę jeszcze podgrzewamy. Makaron przekładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.  Całość możemy oprószyć tartym parmezanem. Moje posty

Słodka Strona
Kopytka z dynią 134

roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu 2 szklanki musu dyniowego ½ szklanki tartego parmezanu 2 jajka ok 3 szklanki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa ok. 6 liści szałwii Dodatkowo: 2 łyżki masła orzechy włoskie Wykonanie: Uprażyć orzechy: orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania