Składniki: (na 3-4 porcje) 500 g makaronu spaghetti 3 buraki- średnie bądź duże 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych 1/4 szklanki tartego sera sok 1/2 cytryny oliwa z oliwek 1-4 łyżki- w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać, nie należy wlewać dużej ilości oliwy od razu. sól i pieprz do smaku śmietana
KreatywnePinySkładniki: 0,5 kubka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka tartych goździków 0,5 kubka oleju rzepakowego 4 średniej wielkości marchewki krem 1 op serka mascarpone sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny Polewa: 2 kubki soku marchewkowego 1 budyń śmietankowy
Luźna KuchniaFormujemy z ciasta walec i wykrajamy kopytka. Pocięte kluski wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 2 minuty po wypłynięciu. Odlewamy. Podsmarzamy na patelni same lub z dodadkiem bułki tartej
Lubczyk i Waniliazrobienie "zalewy" i chyba nie wymaga żadnego komentarza. Ja do zapiekanek zawsze dodaje szczyptę gałki muszkatołowej ale w zasadzie panuje tu pełna dowolność. Składniki: pół szklanki mleka jajko troszkę tartego sera sól , pieprz, gałka muszkatołowa plaster sera na wierzch łyżka mąki Wykonanie: Mleko, jajko, mąkę i żółty ser mieszamy razem w kubeczku. Dodajemy przyprawy. Brokuł gotujemy 4 minuty
Lubczyk i Waniliasię żółtkiem. Dodatkowo postanowiłam wzmocnić smak suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem a ricotta nadała całości idealnej struktury i smaku. Nic dodać, nic ująć. A dziś... planuję zrobić na obiad tarte. Ze szparagami, bo kupiłam ich cały kilogram! :) Składniki: około 20 cienkich szparagów (16 grubszych), gotujemy w osolonej wodzie przez 5-6 minut, nie mocząc w wodzie główek
Mango Papajasolą, pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie zabarwiam kurkumą i gotuję wszystko razem przez kilka minut. Szczypiorek myję, kroję i posypuję po wierzchu zupę. Dodatkowo przed podaniem, można posypać wierzch tartym parmezanem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenzmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchendługości Tłuszcz rozgrzewam, wrzucam pokrojone parówki i smażę kilka minut, aż końce się odwiną na boki. Ser ścieram na tarce. Na talerz nakładam porcję parówek, gorące posypuję tartym żółtym serem, by się lekko rozpuścił i od razu polewam ketchupem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenbardzo pisać Cóż, ale posta Wam dziś zapodam , tylko zaległego i to baaaardzooooo :) Składniki: 40 dag ryżu 1 puszka groszku konserwowego 1 mała cebula 10 dag masła 10 dag tartego żółtego sera 3-4 szklanki rosołu ( może być z kostki) 1 łyżeczka kurkumy koperek sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Na patelni roztapiam masło
Bea(u)ty kitchenkońcowy efekt. Mnie, osobiście, bardzo przypadły do gustu :) Składniki: 1 kg matiasów Marynata: 1/2 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyża koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Matiasy moczę w wodzie z octem (1,5 litra wody -1/4 szklanki octu) kilka godzin, wyjmuję
Bea(u)ty kitchenprzekroić na dwie części. Rolada- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, posypać cukrem waniliowym i wyłożyć tarte jabłka. Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórwszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej czekolady i gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem jabłek. Polecam! Składniki: 20 dag masła 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki cynamonu 5 jajek
Ciasteczkowy Potwórst.C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich lub laskowych; 5 białek; 2 łyżki tartej bułki; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: 75 g orzechów zmielić, pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal
In my kitchenjestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Każdą część posmarować cienką
In my kitchenst.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika
In my kitchen