tarta - 42848 przepisów (strona:1856/2857)

Smażone tofu w sosie z miso z warzywami 98

naturalnego  2 łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek młodych marchewek brokuł małe pieczarki olej do smażenia składniki sosu : 1 łyżka miso hatcho lub shiro miso 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki tartego imbiru sól so smaku płatki chili do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego

AZgotuj!
Ciasto makowe z polewą 119

ciasto makowe z polewą: (forma o średnicy 26 cm) 200 g mielonego suchego maku 100 g masła 200 g cukru 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka Polewa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Jak przygotować ciasto makowe z polewą? Mak zalać

Gotuj w domu
Wegetariańskie pulpety w sosie teriyaki 82

Sól Pieprz Domowy sos teriyaki 3 łyżki miodu lub cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: Krok 1 Zalej siemię 4 łyżkami wody. Odstaw. Przepłucz ryż w wodzie. Odcedź. Wsyp do garnka, zalej

Niedzielny kucharz
Papryki faszerowane 206

Składniki: 3 średnie kolorowe papryki 400 g mięsa drobiowego, u mnie filet z indyka 1 cebula 60-70 g kaszy jaglanej 1 garść bułki tartej sól, pieprz ulubiona mieszanka przypraw Przygotowanie: … Czytaj dalej Papryki faszerowane

czarrna od kuchni
Wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki 77

Sól Pieprz Domowy sos teryiaki 3 łyżki miodu lub cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: Krok 1 Zalej siemię 4 łyżkami wody. Odstaw. Przepłucz ryż w wodzie. Odcedź. Wsyp do garnka, zalej

Niedzielny kucharz
Enchilada z kurczakiem 70

enchilada z kurczakiem. Składniki dwa opakowania dużych tortilli 100 g ryżu 500 g filetu z piersi kurczaka cebula czerwona papryka puszka kukurydzy puszka białej fasoli z puszki 200 g tartej mozzarelli świeża kolendra lub zielona pietruszka papryczka chili Przyprawienie kurczaka 2 ząbki czosnku  łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu łyżeczka suszonego oregano łyżeczka posiekanej papryczki

Pomysłowa kuchnia
Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami 85

miski dodajemy ewentualnie ser starty na tarce, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy do skorupek. Tak przygotowane jajka można panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych  lub bułce tartej w tym celu należy jajka zanurzyć farszem do dołu w panierce i krótko obsmażyć na maśle.  Zaletą jest to że jajka można przygotować nawet dzień wcześniej wieczorem

Andzia Pichci
Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i sosem chrzanowym 100

szynki z pieca od Pieczone&Wędzone   2 ogórki korniszone około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżeczki tartego chrzanu sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W miseczce przygotowujemy nasz sos chrzanowy. Mieszamy 3 łyżki

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane po włosku 80

Placki ziemniaczane po włosku to pomysł na pyszny obiad lub kolację w śródziemnomorskim stylu. Usmażone na oliwie z oliwek placki z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, czosnku i oregano. Podane z warzywnym sosem na bazie pomidorów, cebuli, cukinii i czerwonego pesto oraz z podsmażonymi na oliwie pieczarkami. Naprawdę pyszne połączenie! Danie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu

Dorota Smakuje
warzywa duszone, czyli co w lodowce to do gara 96

sztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle

mojej kuchni
warzywa duszone, czyli co w lodowce to do gara 73

sztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle

w mojej kuchni
Gulasz z piersi kurczaka 85

propozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 nieduża cukinia 1 cebula 6 dużych pieczarki 2 ząbki czosnku

Zasmakuj Kuchni
Farfalle orzechowe z suszonymi pomidorami 67

miejsce w naszym „ Walentynkowym konkursie” .  Patrycja zajęła pierwsze miejsce i bardzo jej gratuluję, ale danie Seby , który zajął drugie miejsce, było bliżej moich smaków, Patrycja wybacz 😊, trzecie miejsce zajęła uczestniczka MasterChefa Joanna . Bardzo gratuluję zwycięzcą i wszystkim uczestnikom. Na zakończenie mojej wypowiedzi, zapraszam Cię na grupę „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” bo panuje(...)same się nie zrobią Po pierwsze posiekaj bazylię i włóż ja do soku z cytryny. Po drugie gotuj makaron we wrzątku osolonej wody na wczesny al dante. I po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego, dodaj masło orzechowe i kilka łyżek wody, ciągle mieszając rozpuść masło orzechowe, teraz dodaj posiekane pomidory suszone

RafalCook
Zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem – bezmięsna 61

rurki), 6 łyżek czerwonej soczewicy, 500g passaty pomidorowej, 2 papryki (u mnie czerwona i żółta), 2 pory, mała cebulka, 4 ząbki czosnku, łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka masła klarowanego, 100g tartego parmezanu, szczypta soli i pieprzy, łyżka ziół prowansalskich, pęczek posiekanej natki pietruszki do podania. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania. Następnie drobno posiekaj cebulkę oraz czosnek

Natka Pietruszki
Placki z cukinii i szpinaku 85

możesz też usmażyć na patelni, ale będą bardziej kaloryczne. Wybór należy do Ciebie :)  A może masz ochotę na wegetariański gulasz węgierski ? Placuszki cukiniowo - szpinakowe z serem feta lub tartym żółtym serem.   Placki z cukinii i szpinaku 2 średnie cukinie, 150-200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego, 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania