naturalnego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek młodych marchewek brokuł małe pieczarki olej do smażenia składniki sosu : 1 łyżka miso hatcho lub shiro miso 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki tartego imbiru sól so smaku płatki chili do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego
AZgotuj!ciasto makowe z polewą: (forma o średnicy 26 cm) 200 g mielonego suchego maku 100 g masła 200 g cukru 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka Polewa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Jak przygotować ciasto makowe z polewą? Mak zalać
Gotuj w domuSól Pieprz Domowy sos teriyaki 3 łyżki miodu lub cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: Krok 1 Zalej siemię 4 łyżkami wody. Odstaw. Przepłucz ryż w wodzie. Odcedź. Wsyp do garnka, zalej
Niedzielny kucharzSkładniki: 3 średnie kolorowe papryki 400 g mięsa drobiowego, u mnie filet z indyka 1 cebula 60-70 g kaszy jaglanej 1 garść bułki tartej sól, pieprz ulubiona mieszanka przypraw Przygotowanie: … Czytaj dalej Papryki faszerowane
czarrna od kuchniSól Pieprz Domowy sos teryiaki 3 łyżki miodu lub cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: Krok 1 Zalej siemię 4 łyżkami wody. Odstaw. Przepłucz ryż w wodzie. Odcedź. Wsyp do garnka, zalej
Niedzielny kucharzenchilada z kurczakiem. Składniki dwa opakowania dużych tortilli 100 g ryżu 500 g filetu z piersi kurczaka cebula czerwona papryka puszka kukurydzy puszka białej fasoli z puszki 200 g tartej mozzarelli świeża kolendra lub zielona pietruszka papryczka chili Przyprawienie kurczaka 2 ząbki czosnku łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu łyżeczka suszonego oregano łyżeczka posiekanej papryczki
Pomysłowa kuchniamiski dodajemy ewentualnie ser starty na tarce, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy do skorupek. Tak przygotowane jajka można panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej w tym celu należy jajka zanurzyć farszem do dołu w panierce i krótko obsmażyć na maśle. Zaletą jest to że jajka można przygotować nawet dzień wcześniej wieczorem
Andzia Pichciszynki z pieca od Pieczone&Wędzone 2 ogórki korniszone około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżeczki tartego chrzanu sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W miseczce przygotowujemy nasz sos chrzanowy. Mieszamy 3 łyżki
Słodkie okruszkiPlacki ziemniaczane po włosku to pomysł na pyszny obiad lub kolację w śródziemnomorskim stylu. Usmażone na oliwie z oliwek placki z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, czosnku i oregano. Podane z warzywnym sosem na bazie pomidorów, cebuli, cukinii i czerwonego pesto oraz z podsmażonymi na oliwie pieczarkami. Naprawdę pyszne połączenie! Danie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu
Dorota Smakujesztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle
mojej kuchnisztandarowych przypraw kuchni gruzińskiej. Jej nazwa wywodzi się od Swanetii – wysokogórskiego regionu Gruzji, znanego z gościnności, doskonałego wina oraz przepięknych krajobrazów. W tym regionie Kaukazu mieszanka bazująca na tartych ręcznie w moździerzu soli kamiennej z dodatkiem pikantnych przypraw i aromatycznych ziół, stanowi jeden z najczęściej stosowanych uniwersalnych dodatków do potraw, a każda gospodyni przygotowuje ją samodzielnie według własnego, ściśle
w mojej kuchnipropozycja na danie obiadowe. Możesz go podać z tłuczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnymi dodatkami będą warzywa takie jak brokuły, pieczone papryki, surówka colesław lub buraczki tarte. Danie obiadowe podaj z koperkiem lub natką. Gulasz z piersi kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 nieduża cukinia 1 cebula 6 dużych pieczarki 2 ząbki czosnku
Zasmakuj Kuchnimiejsce w naszym „ Walentynkowym konkursie” . Patrycja zajęła pierwsze miejsce i bardzo jej gratuluję, ale danie Seby , który zajął drugie miejsce, było bliżej moich smaków, Patrycja wybacz 😊, trzecie miejsce zajęła uczestniczka MasterChefa Joanna . Bardzo gratuluję zwycięzcą i wszystkim uczestnikom. Na zakończenie mojej wypowiedzi, zapraszam Cię na grupę „Facet w kuchni – gotowanie pod wpływem” bo panuje(...)same się nie zrobią Po pierwsze posiekaj bazylię i włóż ja do soku z cytryny. Po drugie gotuj makaron we wrzątku osolonej wody na wczesny al dante. I po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego, dodaj masło orzechowe i kilka łyżek wody, ciągle mieszając rozpuść masło orzechowe, teraz dodaj posiekane pomidory suszone
RafalCookrurki), 6 łyżek czerwonej soczewicy, 500g passaty pomidorowej, 2 papryki (u mnie czerwona i żółta), 2 pory, mała cebulka, 4 ząbki czosnku, łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka masła klarowanego, 100g tartego parmezanu, szczypta soli i pieprzy, łyżka ziół prowansalskich, pęczek posiekanej natki pietruszki do podania. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania. Następnie drobno posiekaj cebulkę oraz czosnek
Natka Pietruszkimożesz też usmażyć na patelni, ale będą bardziej kaloryczne. Wybór należy do Ciebie :) A może masz ochotę na wegetariański gulasz węgierski ? Placuszki cukiniowo - szpinakowe z serem feta lub tartym żółtym serem. Placki z cukinii i szpinaku 2 średnie cukinie, 150-200 g liści szpinaku świeżego lub mrożonego, 120 g twardego sera feta lub sera solankowego albo
Cztery Fajery