tarta - 42848 przepisów (strona:1480/2857)

BABKA DWUKOLOROWA 143

jednym całym jajku. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. 3/4 ciasta wylać do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z kakao, wylać na wierzch babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około 40-50 minut. Schłodzoną babkę posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Panierowane roladki rybne z ryżem 204

roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż 400 g ugotowanego ryżu, ostygniętego 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 g fasolki

codojedzenia
Aromatyczna herbata na zimę, Glonojad (Kraków) 225

wiem, jak w weekendy). Na zdjęciach: kotlety warzywne z ryżem i zestawem surówek, zapiekanka z bakłażana z zestawem surówek, szarlotka, curry warzywne z ryżem i zestawem surówek, tarta cytrynowa, samosy z surówką z selera naciowego.  Aromatic tea for the winter This tea will certainly warm you up in such weather. Ingredients: a few slices of lemon, orange

Qlinarnie i Qlinarnie
Śledziowe jajeczka 156

Filet śledziowy matiasy  3 szt. Mleko ½ szklanki Twaróg tłusty 40 dag Śmietana gęsta ½ szklanki Masło 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Cukier do smaku Chrzan  tarty 2 łyżki Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Pomidor 4 szt. Wykonanie: Śledzie zalać mlekiem, odstawić na godzinę, wyjąć, osuszyć i drobno pokroić. Następnie utrzeć z masłem dodając stopniowo twaróg

Tradycyjna Kuchnia
Marchewkowe szaleństwo po francusku, z szczyptą pikanterii 174

składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych ( sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli, kto jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam

Moniki Smakołyki
Muffinki pomarańczowe z rodzynkami 173

Dziś kolejny prosty przepis na małe babeczki – mufiinki. Tym razem padło na akcent pomarańczy i rodzynek. Muffinki z dżemem pomarańczowym, tartą skórką z pomarańczy i rodzynkami – może być coś lepszego na deser w ciągu dnia w taką pogodę?! Kształtne, aromatyczne, pulchniutkie i delikatne w smaku muffinki. Podałam je z lukrem i płatkami migdałów. Można posypać

Zasmakuj Kuchni
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 427

jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz     *** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy *** *** Filety

Blog z Apetytem
Ribollita – wykwintna włoska zupa z czerstwym chlebem 270

kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 200 g jarmużu Czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba Sól do smaku Tarty parmezan (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obierz i posiekaj w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę. Pokrój cebulę (również w kostkę) i dodaj

Niedzielny kucharz
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 222

starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia  gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml  parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne  Przygotowanie:  1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy

Symfonia Smaków
3 przepisy na słodkie wypieki i kilka słów o pięknej paterze od Tarka i Miarka 243

polewą. Coś wspaniałego Proste tartaletki z konfiturą jagodową i kremem (zamiast kremu możecie je np. nadziać budyniem waniliowym) Korzenne ciasto pomarańczowe Proste, pyszne, idealne na każdą okazję. Prosta tarta z serem Możecie również użyć innego sera, a na wierzch wyłożyć inne owoce np. borówki S macznego

Słodkie okruszki
Szarlotka 172

łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i podzieliłam na części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyłam posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty

Receptura smaku
SERNIK MANDARYNKOWY 168

masę. Następnie dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać.  Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą zetrzeć 3/4 schłodzonego ciasta kakaowego na tarce do jarzyn o grubych oczkach, następnie dłonią lekko ciasto dociskam, aby ładnie się skleiło. Na ciasto wyłożyć pól masy serowej i równo

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 307

połączenia składników. 4. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. 5. Przekładamy ciasto do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem. Krem

W kuchni Katie
Flaki z parmezanem 263

podgotowanych flaków 1 marchewka 1 pietruszka 1 ząbek czosnku 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz majeranek tarty parmezan - opcjonalnie 2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie przygotowanie Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według  tego  przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam w wolnowarze. Kości i warzywa opiekłam

Stare Gary
Karpatka 190

jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia

Fabryka pomysłów