tarta - 42848 przepisów (strona:1476/2857)

Ciasto potrójnie czekoladowe. 167

Wymieszać mikserem na najniższych obrotach, tylko chwilkę do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dodatkowo posmarowałam ją jeszcze margaryną i posypałam bułką tartą. Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 50-60 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Ciasto z powidłami 191

mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję trochę mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne

Zasmakuj Kuchni
Czekoladowa babka na oleju 171

proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Teraz wlewamy olej i wodę i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Przeczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy ustawionym grzaniu góra dół. Wyjmujemy po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, jesli suchy baba jest gotowa

Życie zaczyna się w kuchni
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 158

Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na cztery części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko. Na połowie ułożyć porcję szpinaku, na wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około

Zielona Kuchnia
Świąteczne jajka w skorupce 189

świąteczny stół. Nasze babcie zawsze dawały jajka w skorupkach, bo były święcone. Składniki: Jajka ugotowane 4 szt. Papryka czerwona świeża ¼ szt. Jogurt  naturalny ½ małego kubka Chrzan tarty 2 łyżki Natka pietruszki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Dwa jajka dokładnie przeciąć w skorupce na pół, wyjąć żółtka i odłożyć. Zaś kolejne dwa jajka obrać i pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Przekąska na stół Wielkanocny 285

Super szybka przekąska na stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 2 szt. Majonez 2 łyżki  Papryka słodka mielona 1 łyżeczka Ogórek korniszon 2 szt. Chrzan tarty 2 łyżki(może być ze słoiczka) Jogurt naturalny ½ małego kubka Szynka konserwowa 2 plasterki Ser biały chudy 15 dag Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka, ogórki drobno posiekać, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowy mazurek z chili 182

uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli mimo mieszania dalej będą widoczne nierozpuszczone grudki czekolady masę można zblendować). Ganache odstawiamy pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godz. Na spód tarty wysypujemy ulubione bakalie, u mnie maliny i płatki migdałowe. Zalewamy przestudzonym nadzieniem czekoladowym. Całość odstawiamy do schłodzenia do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po stężeniu

Ciastkozercy
Sernik jagoodowy bezglutenowy 206

zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Całość będzie dosyć rzadka i nie będzie się nadawała do wałkowania. Dużą tortownicę wysmarować margaryną, wysypać bułką tartą i wykleić cienką warstwą ciasta. Wykleić również boki do ok. 3/4 wysokości tortownicy. Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu - używam gotowych twarogów mielonych dobrej jakości ok 250 g mrożonych

Ze smakiem bez glutenu
Kotlet drobiowy na szpinaku, z jajkiem sadzonym 204

opakowania szpinaku 4 jajka Kawałeczek  sera pleśniowego (dobrego-z niebieską pleśnią np.Dor Blue lub Gorgonzola) 2-3 ząbki czosnku Śmietanka Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Mąka, jajko, bułka tarta-do panierowania Olej Masło PRZYGOTOWANIE: Szpinak dokładnie płuczemy i zostawiamy do wyschnięcia. Filety oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na odrobinie masła przesmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy kilka łyżek

Kopystką po garach
Tort, Torty, Torciki 188

Czekoladowo-Owocowy Tort z Frużeliną Wiśniową Tort Orzechowy Brzoskwiniowy Puch Truskawkowa Bomba w Lustrzanej Glazurze Tort Mocno Truskawkowy Tort Truskawkowy z Lemon Curd Tort Brzoskwiniowy Kwiat Owocowe "Tiramisu" Tarta z Owocami Sernik z Wiśniową Niespodzianką Sernik z Borówkami Wiśniowy sero jabłecznik Tort na 30-lecie Ślubu Naked Tort Torcik Serduszko Tort dla Mężczyzny Tort Naked 2 Tort miętowo

Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowa tarta z malinami 196

lodówki na ok 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 190 stopni, wyjmujemy ciasto z lodówki i rozprowadzamy je na formie do tarty. Ja formę z tatrą na czas nagrzania się piekarnika jeszcze włożyłam na chwile do lodówki. Przed włożeniem ciasta do piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem

Pora na pora
SZARLOTKA!!! 204

łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni  w celu uzyskania musu. Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka.  Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BezglutenowaIzabela
Wielkanocne jajka w szynce 8835

Przepyszna i prosta w wykonaniu przekąska na stół Wielkanocny. Składniki: Jajka na twardo 4 szt. Majonez 4 łyżki Ogórek kiszony 2 szt. Szynka konserwowa 4 plasterki Chrzan tarty(może być ze słoiczka) 2 łyżki Natka pietruszki 1 pęczek Jogurt naturalny 1 mały kubek Serek śmietankowy 1 kubek Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jaka i ogórki pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Babeczki z czerwonej fasoli 185

pieczenia, wsypujemy do zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble ;) środki wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;) Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się

Różne smaki w kuchni
Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej 197

mojej kuchni króluje buraczek. Zakochałam się w tym warzywie, a raczej w jego nowej odsłonie, ponieważ do tej pory oprócz barszczu, buraczki znałam, tylko jako tarty dodatek do kaczki i pyz. Dziś będzie carpaccio, zapewne wielu z Was zna to danie, jednak ja postanowiłam je przygotować trochę inaczej. I tak to dodanie

Jadło i czytadło