tarta - 42848 przepisów (strona:11/2857)

Tarta truskawkowa z bezą 170

uczuciach, ponieważ w ten właśnie sposób zakochuję się ostatnio co tydzień :) ). W tym tygodniu wypatrzyłam przepis na tartę na blogu kwestiasmaku .   Najpierw przygotujemy spód. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować dobrze masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i posiekać, tak aż powstaną drobne okruszki ciasta(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje.   linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Tarta z papryką na otrębach 109

pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne(...)Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rustykalna tarta z jabłkami 125

muszą  się   pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek(...)Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek

Food Square
Tarta jagodowo-serowa 180

lodówki na 30 min Oczywiście możemy ciasto zagnieść tradycyjnie na stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone(...)śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą

pieprzny smaczek
Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie 8079

małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez(...)białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę    Crispearls mleczne  . Smacznego! PATISERKA.PL wyposaża Niezły Młynek w wyroby cukiernicze

Niezły Młynek
Tarta jabłkowa 127

ciasto było dobrze wyrobione. Następnie owijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy(...)cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka

Aga w kuchni
Szybka tarta z warzywami 169

tego co się nam nawinie pod rękę jak otworzymy lodówkę ! Ja otworzyłam i ujrzałam resztę szpinaku, który został mi po tarcie i 2 samotne cukinie :-).   Szybka tarta z warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 małe okrągłe cukinie 2 ząbki czosnku 300 g świeżego szpinaku 2 jajka 200 ml śmietany 18 % sól świeżo zmielony pieprz(...)lekko przestudzony szpinak. Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim ciasto. Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-szpinakową i dokładnie ją rozprowadzamy. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i delikatnie skrapiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta na słodko z cukinią 199

zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kule owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem

Monia miesza i gotuje
Tarta z zielonym groszkiem 206

kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut. Następnie wlać oliwę i dodać groszek. Podsmażać, ciągle mieszając przez około 3 minuty. Teraz należy przełożyć nadzienie na spód tarty. Jajka, śmietanę, mleko, ser żółty oraz przyprawy dokładnie wymieszać i polać na tartę. Tak przygotowane ciasto wstawić do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piec przez 30 minut(...)Następnie ustawić grzanie piekarnika „na dół”, i zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić tartę do ostygnięcia. Jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.   Źródło: alba.blox.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Tarta szpinakowa z czerwoną fasolą i granatem aromatyzowana truflą 151

schłodzonego masła w kawałkach, szczypta soli, zimna woda, oliwa do posmarowania formy. Nadzienie: 200 g liści szpinaku, 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli, 250 g kremowej gorgonzoli, 4 łyżki tartego parmezanu, 3 jaja, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, Sól i pieprz do saku, Granat, Oliwa truflowa.     Przygotowanie: W malakserze zmiksować „na okruchy” mąkę, sól i masło(...)Dodać szpinak i odsączoną fasolę, wymieszać. Wyjąć ciasto z piekarnika, usunąć papier i fasolę, na ciasto wylać farsz. Piec w piekarniku nagrzanym do 195 stopni ok. 20 minut, aż tarta się przyrumieni. Przed podaniem posypać obficie pestkami granatu i skropić oliwą truflową

SzczyptaSmaQ
Keto tarta Yin Yang (Paleo, LowCarb) 101

Keto tarta Yin Yang – wyważona słodkość na bazie warzyw Co powiecie dzisiaj na deser ? 😛 Ja jestem zawsze na TAK! 😀 Dzisiaj w tej roli tarta Yin Yang, czyli bardzo zdrowa i nad wyraz odżywcza tarta na słodko. A to za sprawą składników, które trafiły do nadzienia – dwóch warzyw, które są na tyle uniwersalne(...)tutaj mamy pełnię smaku i wartości odżywczych w jednym! Nie spełnia ono nawet zwyczajowych wymogów cheat meal’a – nie trzeba się zatem jakoś specjalnie ograniczać z jego konsumpcją! Keto tarta Yin Yang – składniki No ale do rzeczy… Jak wyczarować takie cudo? Ano trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki: Ciasto kruche Spód to ciasto kruche na bazie mąki

Modern Cave Girl
Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem 209

szczęście się nie skończyły :) Poniżej kolejny z nich. Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka) : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na idealne ciasto na tartę TU 350g piersi z kurczaka (1 cała mała) - lub więcej, zależy jak bardzo sycąca potrawę chcemy mieć 200g sera feta - pokrojony/pokruszony w grubą kostkę 125g sera(...)zarumienienia się serów.   Wyszedł mocno syty, zapychający i przepyszny obiad. Ale raczej dla tych niezbyt dokładnie liczących kalorie, bo serów ci w tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka   Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami

Grunt to przepis!
Tarta z jarmużem i pieczarkami 172

Tarta, która powstała trochę z przypadku, jarmuż i pieczarki były w lodówce, trzeba było je szybko zużyć.  I tak powstało to danie. Bardzo treściwe i sycące.  składniki na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej(...)masą jajeczną, przybrać pomidorkami koktajlowymi. Piec w temperaturze 180 st C przez ok 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Smacznego! Uwagi : ponieważ moja tarta powstała w wyniku czyszczenia lodówki, trafiły do niej resztki pieczonej wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam

Stare Gary
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 144

Bardzo sycąca i prosta do zrobienia tarta. Dla miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą(...)składniki  ciasto na tartę (  zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) nadzienie 150 g szpinaku baby 200 - 250 g  mozzarelli 2 łyżki tartego sera typu parmezan

Stare Gary
Tarta z zakręconą cukinią 151

sypię ciasto startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą. Najdłuższa część roboty - z pokrojonej na cienkie plaserki obieraczką do warzyw cukinii ułożyłam ciasno różyczki na całej powierzchni tarty. Polałam zalewą: jajka, śmietana, ser lazur zielony, sól, pieprz czosnek. Oczywiście z lazura można zrezygnować, śmietanę dać chudą itd itd. Włożyłam do pieca ustawionego na 180-190 stopni

Z butelką mleczka w tle