tarta - 35571 przepisów (strona:10/2372)

Tarta na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą. 55

masła,  4 łyżki cukru brązowego,  łyżeczka mielonego cynamonu. Przygotowanie:  Mieszamy mąkę z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy ciasto Wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24cm.  Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy przez 10-12 minut. Upieczony spód posypujemy kawałkami czekolady, czekamy(...)kroimy w plasterki. Smażymy na maśle na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy a gdy cukier zacznie się karmelizować odstawiamy do przestygnięcia. Wykładamy nadzienie na upieczony spód tarty, posypujemy startą czekoladą

QuchniaKaroli
Tarta z zakręconą cukinią 49

sypię ciasto startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą. Najdłuższa część roboty - z pokrojonej na cienkie plaserki obieraczką do warzyw cukinii ułożyłam ciasno różyczki na całej powierzchni tarty. Polałam zalewą: jajka, śmietana, ser lazur zielony, sól, pieprz czosnek. Oczywiście z lazura można zrezygnować, śmietanę dać chudą itd itd. Włożyłam do pieca ustawionego na 180-190 stopni

Z butelką mleczka w tle
Tarta miętowo-czekoladowa 250

Tarta miętowo-czekoladowa Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g gorzkiej czekolady 180 g landrynek miętowych lub mocno miętowych 2 szklanki wody 1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody 0,5 litra śmietanki 30 % Sposób przygotowania Landrynki przełożyć do garneczka, zalać wodą i podgrzewać cały(...)czas mieszając do momentu rozpuszczenia się landrynek. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego ściągnięcia. Ciasto francuskie rozłożyć równo w formie od tarty. Odciąć wystające kawałki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w 180 st C. Ostudzić. Śmietankę ubić. Dodać do niej lekko ściągniętą galaretkę landrynkową. Dokładnie razem wymieszać

slodkababeczkaks
Tarta serowa z brokułem 151

bardzo serowo! Okazało się, że powrocie z zakupów większość miejsca w lodówce zajmują sery hehe i trzeba coś z nimi zrobić. Długo zastanawiałam się co? Urodził się pomysł tarty serowej i wyszła obłędnie, jest bardzo sycąca mimo, że nie zawiera mięsa.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej(...)sera gorgonzola 100 g parmezanu 1 jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam trochę większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy

Niezły Młynek
Tarta z kajmakiem i płatkami migdałowymi 75

Tarty to niewyczerpane źródło inspiracji, mogą być słodkie, pikantne, warzywne :), wszystko jest dozwolone!. U mnie w słodkiej kajmakowej wersji(...)płatkami migdałowymi, którymi obdarował mnie sklep Skworcu.pl .  Ciasto na tarte : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru łyżka śmietany 10 dag margaryny Nadzienie: 1/2 puszki kajmaku 2-3 garści  migdałów w płatkach Zagniatamy ciasto, smarujemy tłuszczem foremkę, ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Tartę pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach ok 15 minut. Kiedy jest już

Apetyczna babeczka
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 75

ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r. Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine Składniki na ciasto: 250-260 g maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka(...)posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko  w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiegio zbrązowienia ciasta. W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy

Kulinarne przygody Gatity
Tarta Rafaello 233

czekolady. Wafle miksujemy w blenderze, dodajemy do nich roztopione masło i wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia wszystkich składników. Przygotowaną masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 24 cm i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zaczynając od niskiej temperatury. Pamiętajmy, że biała czekolada rozpuszcza się w niższej(...)się składników, na koniec dodajemy wiórki. Przekładamy do formy wyłożonej wafelkami. Posypujemy wiórkami i kakao. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny lub na całą noc. Przed jedzeniem tartę należy wyjąć z lodówki i pozwolić się jej ocieplić przez 15 minut. Najlepiej kroić ją nożem maczanym w gorącej wodzie. insertCookd("40cadb53a90013bbb8f6c51c51fe62c3

Kulinarne przygody Gatity
Szybka tarta z figami 73

Dzisiejszy przepis powstał pod wpływem impulsu. Zobaczyłam w sklepie piękne figi i nie mogłam im się oprzeć. Oczywiście chodzi mi owoce :-). Chwyciłam jeszcze z

Kulinarne przygody Gatity
Tarta twarogowo-rzodkiewkowa ze szczypiorkiem i rzeżuchą 53

starta rzodkiewka i czescia posiekanego szczypiorku male foremki do tarty wyscielic folia spozywcza i wypelnic ,masa twarozkowa.Wstawic na 1-2 godziny do lodowki,by masa stezala tarte wylozyc na talerzyk,uwolnic z foli, przybrac rzodkiewkami pokrojonymi w talarki,rzezucha i czerwonym pieprzem.Mozna polac odrobina oliwy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TARTA ZE SZPINAKIEM 64

Kamis Wykonanie: Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić. Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek(...)doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut

Z Majeczką w kuchni
Tarta z burakami, serem feta i miętą 57

Uwielbiam buraki. Tak przygotowaną tartę widziałam wielokrotnie. Dopiero jesienny, ciepły i słoneczny dzień zmotywował mnie do wysmyczenia tego cuda! Tarta z burakami, serem feta i miętą potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - ugotowane buraki - ser feta - liście mięty - sól, pieprz - oliwa z oliwek Ciasto francuskie wyjąć z lodówki lub zamrażarki ok 1h przed przygotowaniem dania(...)Musi być miękkie w przeciwnym razie połamie się albo czekają nas inne katastrofy! Buraki ugotować, można dzień wcześniej do prawie miękkości. Pokroić na cienkie plastry, którymi należy przykryć spód tarty. Na wierzch pokruszyć ser i posypać listkami mięty. Całość skroić oliwą z oliwek i doprawić do smaku. Piec ok 20 minut w 200 stopniach celcjusza. ps. o mięcie

Szybko Tanio Smacznie
Tarta z jabłkami. 64

Przepis na tą pyszną tartę dostałem od cioci jakich 3 lata temu. Nigdy nie miałem go zapisanego do zeszytu, a jako, że nie robiłam tej tarty(...)dość długi czas, to musiałem wszystko wspominać i układać na nowo. Ale fajnie, że wszystko się udało, ciasto smakowało jak tamte co jadłem raniej. Także chcę dodać że ta tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jej przygotowanie (bez pieczenia) zajmuje ok. 20 min, co jest bardzo przydatne w dni kiedy chcemy czegoś słodkiego, a nie mamy dużo

Kuchnia Łukasza
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 72

zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g  pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa(...)Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę i ser pleśniowy, następnie pokrojoną w plastry dynię, którą delikatnie smarujemy oliwą. Na koniec układamy listki szałwii i wszystko posypujemy przyprawami. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut.  insertCookd("b447f023872355f519c621b840e7e19c

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 54

zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza !  Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek   pieczonych pomidorów 15 dag startego żółtego sera suszone oregano suszona bazylia suszone płatki chili sól oliwa(...)pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy straty żółty ser a na nim upieczone pomidory. Wszystko posypujemy przyprawami i delikatnie skrapiamy oliwą. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut.  insertCookd("ae554cb3ae11abbf697b306bc2a5c69d

Kulinarne przygody Gatity
Najprostsza tarta z zielonymi szparagami 68

szybko... ? W lodówce miałam ciasto francuskie, więc powstał pomysł na prostą, ekspresowa tartę.W prostocie siła ! Jest doskonała  zarówno na ciepło jak i na zimno. Najprostsza tarta z zielonymi szparagami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 ml śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szparagami i pomidorami 55

więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów !  Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania