tarta - 34890 przepisów (strona:6/2326)

Tarta limonkowa (key lime pie) 63

lata… Niestety w tej chwili nie zanosi się, że lato do nas przyjdzie w tym roku…. ale co tam, będę udawać, że nie jest tak źle… Tarta limonkowa (key lime pie) – składniki: -100 g masła niesolonego -225 g herbatników digestive -5 limonek -3 żółtka -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 1. Herbatniki rozdrobnić(...)piec około 15-20 minut aż zrobi się masa gęsta ale na środku ciągle lekko trzęsąca – dojdzie w czasie studzenia. Smacznego źródło: Step-by-step-baking, C.Bretherton Post Tarta limonkowa (key lime pie) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z malinami 262

malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam Tarta z malinami Składniki: Spód: 150 g ciastek digestive 75 g masła Krem: 3 żółtka 50 g cukru 40 g mąki cukier waniliowy 250 ml mleka Dodatkowo: maliny(...)wrzenia ciągle mieszając – najlepiej trzepaczką. Gotować około 2 minut aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. 3.Na wierzch wyłożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Smacznego Post Tarta z malinami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1032

łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.  Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie(...)wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę

upichcic
Tarta ze szpinakiem i ricottą 65

dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona.  Tarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty(...)stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski

Kulinarne przygody Gatity
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 67

prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois , tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc temu z okazji moich urodzin, ale nie miałam okazji dotąd jej opublikować. Niech Was więc nie zdziwi dodatek brzoskwiń w moim wypieku. Tarta na urodziny? Wiecie, to cała ja. Od dziecka mam niewyjaśnioną awersje do bitej(...)śmietany. W życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka tarta z żurawiną 55

Zawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym(...)puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Tarta z jagodami 52

amerykańskie. Inspiracja   Pora coś zjeść . Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Tarta z jagodami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego(...)lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.  Pozostałe ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jabłkami 10

więc właściwe cały rok jest idealnym momentem na przygotowanie szybkiej tarty jabłkowej. Szarlotki w postaci tarty oraz mini tart wyglądają pięknie na talerzu, goście będą zachwycać się wyglądem i smakiem tarty jabłkowej . Tarta z jabłkami – Składniki Tarta z jabłkami – Składniki na ciasto kruche 200 gram mąki pszennej(...)odrobiną tłuszczu, np. margaryną, masłem bądź olejem. Do formy wkładamy cienką warstwę ciasta z większej części, jeśli mamy małą formę ciasta starczy jeszcze na kilka mniejszych tart, jeśli mamy większą formę przygotujemy jedną tartę z jabłkami. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy na około 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na gładką masę, następnie pod koniec ubijania dodajemy cukier

To Musisz Wiedzieć
Tarta migdałowa z amaretto do kawy 8

jest mniej więcej ten sam. Uwielbiam tartę migdałową z gruszkami . Taką tartę można również upiec bez owoców i w zamian podać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak właśnie zrobiłam dzisiaj. Jest to idealny deser do kawy z ekstra amaretto w kieliszku. Jak pieczecie tartę? Ja zawsze chłodzę w lodówce spód do tarty, po czym lekko go podpiekam(...)zanim pokryję go nadzieniem. W ten sposób spód do tarty jest delikatnie kruchy po upieczeniu z nadzieniem. Piekę tartę w foremce z ruchomym dnem. Łatwo ją wtedy wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Tarta migdałowa Składniki: na foremkę o średnicy 26 cm Spód do tarty 180 g mąki pszennej 50 g cukru

codojedzenia
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 43

lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut.  Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem(...)maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciasto wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki wylepiamy formę smażymy kurki na maśle tarta z kozim serem i kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z boczkiem i cebulą 52

jakoś nie goszczą na moim stole. Ale mam nadzieję, że to się zmieni. Jest to moja chyba druga wytrawna tarta czyli bardzo skromny dorobek. Ta tarta jest chyba najprostszą wersją ale za to pyszną. Zjedliśmy ją na kolację. Nie mając doświadczenia w pieczeniu tart zastanawiałam się czy spód z dodatkiem proszku podpiec

Ewa w kuchni
Tarta z mascarpone z migdałami 75

następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto:  200 g maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180 ° C.  Studzimy. Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser  mascarpone, mąkę

Moniki Smakołyki
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 74

jedną z przygotowanych przez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany(...)foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut i wyciągamy (nie wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy

My Culinary Art
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 1816

DODATKOWO: 50 g białej c zekolady  WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie. Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty. PANNA COTTA(...)pozostaw do przestudzenia. Gdy masa panna cotta stężeje całkowicie, a mus truskawkowy ostygnie, wylej go na nią ostrożnie. Wsadź ponownie do lodówki do stężenia (min.2 h) . Gotową tartę ozdób kleksami z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady i ozdób truskawkami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zimowa tarta z jabłkami 114

mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta. Nastawiamy piekarnik(...)przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę. Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. Zimowa tarta

Ciastkozercy
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 79

łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy(...)tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut. Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali. insertCookd("a7b4a5b3395b9d53bc32852a6a1579e4

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 250

naokoło to trzeba było je wykorzystać. Poza tym chodziło za mną ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki(...)podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone

Fabryka pomysłów