tarta - 35571 przepisów (strona:6/2372)

Przecieram oczy ... Kurki, groszek, cukinia czyli trzy razy tarta 55

. Jak talerz, okrągła i gotowa przyjąć cokolwiek mamy ochotę na nią położyć. Pieczenie tart jest cudowną zabawą. Najpierw trochę rzemiosła, praca rąk, które wyrównują brzegi i wylepiają dno. Potem już czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego koloru i smaku. Doskonałe na ciepło(...)idealne na zimno. Będą Wam smakować na pikniku i na letnim przyjęciu. Tarty upiekłam dla magazynu Spring Plate , którego cały piękny i smaczny nowy numer możecie obejrzeć tutaj - klik . TARTA Z KOLOROWĄ CUKINIĄ /składniki na formę o średnicy 27 cm/ Na spód 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody

KUCHARNIA
Tarta z jogurtem greckim i owocami 52

pudru (lub więcej, do smaku) 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu  na wierzch ok 400g owoców  - malin, jagód, borówek cukier puder do posypania przygotowanie spód Formę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem.  Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i  sól.  Rozcierać palcami masło z mąką(...)nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki. Posypać owocami i cukrem pudrem

Stare Gary
Tarta z szynką i cebulą 78

Prosta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z  tego  przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar  - starty  sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego(...)pomidor opcjonalnie można też dołożyć trochę grzybów przygotowanie przygotować ciasto i spód tarty wg np  tego  przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20  - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać

Stare Gary
Tarta pieczona w ogniu czyli Flammkuchen 58

tarty   na bazie  ciasta chlebowego ,  cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i   ś mietany . Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty  emmentaler ,  biały ser  , ś limaki , czy inne, bardziej egzotyczne dodatki .(....) Nazwa flammekueche (lub flammenkueche, a także flammenkuche i flamm'kueche) oznacza "pieczona w ogniu"; jest(...)związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je." Składniki  na trzy placki:                                   ciasto 250 g maki pszennej

Stare Gary
Kolorowa serowa tarta z kurkami i papryką. 68

ciasto do piekarnika na 5 minut. Robimy sos do tarty. Jajka rozkłócamy, dodajemy śmietankę, starty ser i przyprawiamy. Na gotowy spód wykładamy kurki, następnie masę serową. Górę tarty dekorujemy papryką posiekaną w paski.  Tartę wkładamy ponownie na ok 20 -25 minut do piekarnika aby  sos się ściął

QuchniaKaroli
Tarta z łososiem 31

trochu dolewam wody aby ciasto się połączyło i było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto wykładam papier do pieczenia i wysypuję kulki ceramiczne(można użyć suchego grochu) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut(...)upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę i jajka roztrzepuję po czym wylewam delikatnie na tartę. Zapiekam 30-40 minut. Smacznego   Przepis bierze udział w akcji: Post Tarta z łososiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 71

idealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru(...)minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.  Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z chorizo, ziemniakami i cebulą 76

ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto rozwłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym(...)popieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości

Gospodyni Miejska
Tarta limonkowa (key lime pie) 65

lata… Niestety w tej chwili nie zanosi się, że lato do nas przyjdzie w tym roku…. ale co tam, będę udawać, że nie jest tak źle… Tarta limonkowa (key lime pie) – składniki: -100 g masła niesolonego -225 g herbatników digestive -5 limonek -3 żółtka -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 1. Herbatniki rozdrobnić(...)piec około 15-20 minut aż zrobi się masa gęsta ale na środku ciągle lekko trzęsąca – dojdzie w czasie studzenia. Smacznego źródło: Step-by-step-baking, C.Bretherton Post Tarta limonkowa (key lime pie) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z malinami 265

malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam Tarta z malinami Składniki: Spód: 150 g ciastek digestive 75 g masła Krem: 3 żółtka 50 g cukru 40 g mąki cukier waniliowy 250 ml mleka Dodatkowo: maliny(...)wrzenia ciągle mieszając – najlepiej trzepaczką. Gotować około 2 minut aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. 3.Na wierzch wyłożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Smacznego Post Tarta z malinami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1046

łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.  Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie(...)wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę

upichcic
Tarta ze szpinakiem i ricottą 69

dosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona.  Tarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty(...)stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski

Kulinarne przygody Gatity
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 73

prosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois , tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc temu z okazji moich urodzin, ale nie miałam okazji dotąd jej opublikować. Niech Was więc nie zdziwi dodatek brzoskwiń w moim wypieku. Tarta na urodziny? Wiecie, to cała ja. Od dziecka mam niewyjaśnioną awersje do bitej(...)śmietany. W życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka tarta z żurawiną 60

Zawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI: cukier waniliowy-1 opak mąka -20 dag cukier -15 dag masło miękkie -20 dag proszek do pieczenia -1 łyżeczka jajka -4 szt soda -0,5 łyżeczki polewa czekoladowa żurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym(...)puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Tarta z jagodami 55

amerykańskie. Inspiracja   Pora coś zjeść . Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Tarta z jagodami Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki Na ciasto: 250 g mąki pszennej 550 100 g zimnego masła 40 g brązowego(...)lodówki i odcinamy z niego 1/3 cześć, którą ponownie chowamy do lodówki. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż tortownica. Tortownicę natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, układamy  w niej ciasto, wywijając delikatnie jego brzegi do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na nim masę migdałową, a następnie jagody.  Pozostałe ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z jabłkami 15

więc właściwe cały rok jest idealnym momentem na przygotowanie szybkiej tarty jabłkowej. Szarlotki w postaci tarty oraz mini tart wyglądają pięknie na talerzu, goście będą zachwycać się wyglądem i smakiem tarty jabłkowej . Tarta z jabłkami – Składniki Tarta z jabłkami – Składniki na ciasto kruche 200 gram mąki pszennej(...)odrobiną tłuszczu, np. margaryną, masłem bądź olejem. Do formy wkładamy cienką warstwę ciasta z większej części, jeśli mamy małą formę ciasta starczy jeszcze na kilka mniejszych tart, jeśli mamy większą formę przygotujemy jedną tartę z jabłkami. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy na około 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na gładką masę, następnie pod koniec ubijania dodajemy cukier

To Musisz Wiedzieć
Tarta migdałowa z amaretto do kawy 12

jest mniej więcej ten sam. Uwielbiam tartę migdałową z gruszkami . Taką tartę można również upiec bez owoców i w zamian podać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Tak właśnie zrobiłam dzisiaj. Jest to idealny deser do kawy z ekstra amaretto w kieliszku. Jak pieczecie tartę? Ja zawsze chłodzę w lodówce spód do tarty, po czym lekko go podpiekam(...)zanim pokryję go nadzieniem. W ten sposób spód do tarty jest delikatnie kruchy po upieczeniu z nadzieniem. Piekę tartę w foremce z ruchomym dnem. Łatwo ją wtedy wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Tarta migdałowa Składniki: na foremkę o średnicy 26 cm Spód do tarty 180 g mąki pszennej 50 g cukru

codojedzenia
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 51

lodówki. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut.  Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem(...)maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą. składniki na kruche ciasto wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki wylepiamy formę smażymy kurki na maśle tarta z kozim serem i kurkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z boczkiem i cebulą 56

jakoś nie goszczą na moim stole. Ale mam nadzieję, że to się zmieni. Jest to moja chyba druga wytrawna tarta czyli bardzo skromny dorobek. Ta tarta jest chyba najprostszą wersją ale za to pyszną. Zjedliśmy ją na kolację. Nie mając doświadczenia w pieczeniu tart zastanawiałam się czy spód z dodatkiem proszku podpiec

Ewa w kuchni
Tarta z mascarpone z migdałami 81

następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto:  200 g maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180 ° C.  Studzimy. Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser  mascarpone, mąkę

Moniki Smakołyki
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 79

jedną z przygotowanych przez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany(...)foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut i wyciągamy (nie wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy

My Culinary Art