tarta - 32160 przepisów (strona:6/2144)

Tarta z boczkiem i cebulą 44

jakoś nie goszczą na moim stole. Ale mam nadzieję, że to się zmieni. Jest to moja chyba druga wytrawna tarta czyli bardzo skromny dorobek. Ta tarta jest chyba najprostszą wersją ale za to pyszną. Zjedliśmy ją na kolację. Nie mając doświadczenia w pieczeniu tart zastanawiałam się czy spód z dodatkiem proszku podpiec

Ewa w kuchni
Tarta z mascarpone z migdałami 65

następnego dnia, ale u mnie nie było to możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania. Składniki na tartę o średnicy 25 cm: ciasto:  200 g maki pszennej,  2- 3 łyżki cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze 180 ° C.  Studzimy. Całe jajka ubijamy, dodajemy syrop z agawy i nadal ubijamy. Do masy dodajemy ser  mascarpone, mąkę

Moniki Smakołyki
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 68

jedną z przygotowanych przez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany(...)foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy z zamrażarki, odstawiamy na 5 minut i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut i wyciągamy (nie wyłączamy piekarnika). Dynię zdejmujemy z ognia i odstawiamy

My Culinary Art
TARTA PANNA COTTA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 1696

DODATKOWO: 50 g białej c zekolady  WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie. Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze doklepując dno i brzegi formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania i chłodzenia panna cotty. PANNA COTTA(...)pozostaw do przestudzenia. Gdy masa panna cotta stężeje całkowicie, a mus truskawkowy ostygnie, wylej go na nią ostrożnie. Wsadź ponownie do lodówki do stężenia (min.2 h) . Gotową tartę ozdób kleksami z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady i ozdób truskawkami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zimowa tarta z jabłkami 105

mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta. Nastawiamy piekarnik(...)przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę. Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 min. Zimowa tarta

Ciastkozercy
Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem 73

łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy(...)tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut. Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali. insertCookd("a7b4a5b3395b9d53bc32852a6a1579e4

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 245

naokoło to trzeba było je wykorzystać. Poza tym chodziło za mną ciacho z tymi owocami, a taki kawałeczek z pewnością umili czas nauki i uzupełni brakujące cukry. Padło na tarte, gdyż wybraliście ją w akcji gotowanie za głosowanie, więc nastała pora zrealizować Wasze pragnienia. Ps. też robicie już zapasy truskawek na zimę? Składniki na ciasto: 250g mąki(...)podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone

Fabryka pomysłów
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 39

śmietanką oraz z kozim serem. Dodajemy posiekany tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na ciasto. Układamy podgotowane szparagi, pokrojone w paseczki papryki oraz paseczki suszonych pomidorów. Wierzch tarty posypujemy   parmezanem albo mozarellą. Całość możemy jeszcze doprawić pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w 190 stopniach C około 15-20 minut. Aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie. Dekorujemy tymiankiem(...)albo bazylią. tarta ze szparagami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z farszem ziemniaczanym 49

zobaczycie jak się fantastycznie bawiłyśmy :) A tymczasem mam dla Was  kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza(...)przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 - 200 stopni. Zapiekać przez kilkanaście minut aż wierzch tarty lekko się zarumieni. Podawać na gorąco ze świeżymi pomidorami.... .....lub zapiekanym filetem z ryby :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta Snickers 1136

Tarta Snickers... Kruche, maślane ciasto. Słodki krem kajmakowy ze słonymi orzeszkami. A całość oblana gorzką czekoladą. Proste, szybkie i pyszne. Komu kawałek? Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 200 g zimnego masła; 50 g cukru pudru; 2 żółtka jaj. Krem: Puszka gotowej masy krówkowej (400 g); 400 g solonych orzeszków ziemnych; 100 g miękkiego masła. Dodatkowo(...)masłem mikserem na puszystą masę. Dodać solone orzeszki i wymieszać. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę do tarty.  Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto podczas pieczenia przybrało prawidłowy kształt. Ciasto

Gospodyni Miejska
Mini tarty z kurczakiem 218

nachodził na zawinięte ciasto, następnie na ser  kilka plastrów  pomidora bez skórki.  Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy, kiedy ostygnie wykładamy go na nasze tarty. Na kurczaka kładziemy kawałki sera, posypujemy oregano, bazylią , delikatnie solą i pieprzem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu ładnego zarumienienia się ciasta . Można podać z sosem czosnkowym(...)Tarty piekły się około 30 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 56

Dzisiaj będzie dietetycznie, bez białej mąki i cukru. Spód tarty upieczony z mąki ryżowej, którą znajdziecie w Sklep.naSushi.pl , a nadziejemy ją  pieczonymi buraczkami i cukinią marynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki(...)przygotowanej tarcie układamy na przemian pieczonego buraka i cukinie w marynacie, wierzch posypujemy solą morską.  Wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika, pieczemy 35-40 minut, aż tarta się przyrumieni

Apetyczna babeczka
Tarta dyniowa z szynką i ryżem 54

Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta  dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g   pieczonej(...)też go lekko podsmażamy. Następnie wszystko zalewamy 200 ml wody z  dodatkiem past bulionowej i gotujemy na małym ogniu do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i z powrotem chowamy do lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy rozgniecioną widelcem pieczoną dynię i przestudzoną szynkę z ryżem

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 71

Była krótka przerwa od szparagów na blogu, więc dziś z czystym sumieniem mogę wrzucić kolejny szparagowy przepis :-). Oto przepyszna tarta z zielonymi szparagami(...)zapiekanymi w masie jajecznej z dodatkiem  fety. Jest rewelacyjna, doskonale smakuje zarówno na ciepło, jaki i na zimno ! Inspiracja  Sto kolorów w kuchni .  Tarta z zielonymi szparagami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła  1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z kremem z białej czekolady i granatem 105

białej czekolady; Owoc granatu. Sposób przygotowania: Z mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek jaj i szczypty soli zagnieść ciasto. Powstałym ciastem oblepić formę do pieczenia tart. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na nie groch/fasolę jako obciążniki (ja kładę pustą tortownicę), aby ciasto(...)krem śmietanowo-czekoladowy i posypać ziarnami owocu granatu. Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z odłożonej 1 łyżki rozpuszczonej, białej czekolady. Uwagi do przepisu: Masło w cieście można zastąpić margaryną. Tartę przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Składniki na formę do tart o średnicy 31 cm. Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę. Ciasto

Gospodyni Miejska