Tarta z botwinką i ricottą na pełnoziarnistym spodzie to fantastyczny pomysł na mniej oczywiste wykorzystanie tego pysznego wiosennego przysmaku, jakim jest botwinka. Ten przepis na tartę spodoba się też wszystkim, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę – spód do tarty został zrobiony z wykorzystaniem mąki razowej, a w nadzieniu nie znajdziecie ani grama śmietany! Tarta jednak ani trochę nie straciła na tych modyfikacjach – jest nawet pyszniejsza niż tradycyjna wersja z białą mąką i jajeczno-śmietanowym farszem! Tarta z botwinką i ricottą – fit przepis na wiosnę Do botwinki przekonałam się dopiero niedawno. Wcześniej kojarzyła mi się z raczej bezsmakową zupą podawaną na stołówce. Po latach odkryłam, ile traciłam, omijając
Na-talerzu.plTarta z tuńczykiem i ricottą. Ta tarta to idealna równowaga pomiędzy kruchym ciastem , kremową ricottą i cudownym smakiem tuńczyka oraz natki pietruszki . Miło jest mieć przepis na tartę , która jest łatwa do przygotowania i bardzo aromatyczna. Pyszna tarta z kruchym ciastem i kremowym nadzieniem. Ta prosta tarta jest wspaniałym pomysłem na obiad(...)miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko i dodajemy masło oraz śmietanę. Zagarniamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód przez 10 – 15 minut. W między czasie przygotowujemy
Zdrowy Styl Joanny. Jak talerz, okrągła i gotowa przyjąć cokolwiek mamy ochotę na nią położyć. Pieczenie tart jest cudowną zabawą. Najpierw trochę rzemiosła, praca rąk, które wyrównują brzegi i wylepiają dno. Potem już czysta fantazja. Zdobimy "talerz" własnym smakiem, porą roku, fantazją chwili. Trzy talerze, trzy wytrawne tarty. Dwie jasne, jedna z domieszką razowego koloru i smaku. Doskonałe na ciepło(...)idealne na zimno. Będą Wam smakować na pikniku i na letnim przyjęciu. Tarty upiekłam dla magazynu Spring Plate , którego cały piękny i smaczny nowy numer możecie obejrzeć tutaj - klik . TARTA Z KOLOROWĄ CUKINIĄ /składniki na formę o średnicy 27 cm/ Na spód 1 1/2 szklanki mąki szczypta soli 1 żółtko 1-2 łyżki zimnej wody
KUCHARNIApudru (lub więcej, do smaku) 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu na wierzch ok 400g owoców - malin, jagód, borówek cukier puder do posypania przygotowanie spód Formę na tartę ( robiłam w 26 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło , smalec oraz cukier i sól. Rozcierać palcami masło z mąką(...)nadzienie na upieczony spód, całość wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić czy masa ścięła się na całej powierzchni tarty. Tartę wystudzić , wstawić na dwie godziny do lodówki. Posypać owocami i cukrem pudrem
Stare GaryProsta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie. składniki ciasto kruche np z tego przepisu 500 g cebuli (czerwona i biała) 150 g szynki 4 jajka 100 ml śmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar - starty sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego(...)pomidor opcjonalnie można też dołożyć trochę grzybów przygotowanie przygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20 - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać
Stare Garytarty na bazie ciasta chlebowego , cebuli , boczku ciętego w drobne słupki i ś mietany . Napotkać można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty emmentaler , biały ser , ś limaki , czy inne, bardziej egzotyczne dodatki .(....) Nazwa flammekueche (lub flammenkueche, a także flammenkuche i flamm'kueche) oznacza "pieczona w ogniu"; jest(...)związane z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do brzegów tarty pozłacając je." Składniki na trzy placki: ciasto 250 g maki pszennej
Stare Garytrochu dolewam wody aby ciasto się połączyło i było zwarte. Owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie wyjęte ciasto wykładam na formę do tarty. Dziurkuję widelcem. Na wyłożone ciasto wykładam papier do pieczenia i wysypuję kulki ceramiczne(można użyć suchego grochu) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut(...)upieczony spód wykładam warstwę miękkiego pora na to kawałki łososia i posiekany koperek. Śmietanę i jajka roztrzepuję po czym wylewam delikatnie na tartę. Zapiekam 30-40 minut. Smacznego Przepis bierze udział w akcji: Post Tarta z łososiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plidealną całość. Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru(...)minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po upływie tego czasu, ciasto rozwłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym(...)popieprzyć do smaku. Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości
Gospodyni MiejskaJeśli macie pod ręką ciasto francuskie i jakiekolwiek warzywa, to zapraszam na pyszną tartę na cieście francuskim z warzywami i serem na słono. Potrawa jest bardzo szybka i prosta w zrobieniu. Sprawdzi się idealnie na obiad, kolację lub imprezę. Smakuje na ciepło oraz na zimno. Jeśli chcesz szybko zrobić tartę z warzywami, to tylko na cieście francuskim. Taka potrawa sprawdzi(...)końcowym efektem tak prostego i szybkiego przepisu. Najwspanialsze w tym przepisie jest to, że możesz użyć dowolnych warzyw i innych dodatków, jakie masz w kuchni. Bardzo często do mojej tarty dodaję również podsmażonego kurczaka lub szpinak. Składniki na szybką tartę: Podane składniki są dla 2 lub 4 osób. Rozmiar: forma do tarty o średnicy
Ania gotujelata… Niestety w tej chwili nie zanosi się, że lato do nas przyjdzie w tym roku…. ale co tam, będę udawać, że nie jest tak źle… Tarta limonkowa (key lime pie) – składniki: -100 g masła niesolonego -225 g herbatników digestive -5 limonek -3 żółtka -400 g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka) 1. Herbatniki rozdrobnić(...)piec około 15-20 minut aż zrobi się masa gęsta ale na środku ciągle lekko trzęsąca – dojdzie w czasie studzenia. Smacznego źródło: Step-by-step-baking, C.Bretherton Post Tarta limonkowa (key lime pie) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmalinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem i galaretką będzie idealna na niedzielne popołudnie Jest idealna… chrupiący spód, pyszny krem, świeże maliny i galaretka… Zapraszam Tarta z malinami Składniki: Spód: 150 g ciastek digestive 75 g masła Krem: 3 żółtka 50 g cukru 40 g mąki cukier waniliowy 250 ml mleka Dodatkowo: maliny(...)wrzenia ciągle mieszając – najlepiej trzepaczką. Gotować około 2 minut aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. 3.Na wierzch wyłożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Smacznego Post Tarta z malinami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy. Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe, żeby farsz nie wypłynął, a ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie(...)wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut. Wskazówki: Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę
upichcicdosłownie 2-3 składników. Dziś w ruch poszedł szpinak, ricotta i feta. Tarta jest bardzo sycąca, więc doskonale zastąpi nam obiad. Szczerze powiedziawszy po zjedzeniu porządnego kawałka tarty byłam najedzona. Tarta ze szpinakiem i ricottą Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g ricotty(...)stopni. Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczoną formę o średnicy 25 cm i wywijamy brzegi do góry. Nadmiar ciasta odcinamy, wykorzystamy je później do zrobienia kratki na wierzchu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10 minut. Wykładamy na nie masę szpinakową i układamy pokrojoną w kostkę fetę. Przy pomocy radełka lub noża z pozostałego ciasta kroimy paski
Kulinarne przygody Gatityprosty przepis na masę migdałową, który zaczerpnęłam z receptury na Galette des Rois , tartę na Święto Trzech Króli. Tartę upiekłam już miesiąc temu z okazji moich urodzin, ale nie miałam okazji dotąd jej opublikować. Niech Was więc nie zdziwi dodatek brzoskwiń w moim wypieku. Tarta na urodziny? Wiecie, to cała ja. Od dziecka mam niewyjaśnioną awersje do bitej(...)śmietany. W życiu zjadłam może ze 3 torty, które mi smakowały. Gdy byłam dzieckiem Mama kupowała mi na urodziny tort lodowy, a gdy podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało. Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz. Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej
Chilli Czosnek i Oliwa