tarta - przepisów 23454

  1. Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna
    Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna

    Tarta brzoskwiniowa w stylu rustykalnym.Tu perfekcjonizm nie jest wymagany,bo im bardziej nieforemnie rozwalkujemy ciasto ,tym tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  2. Tarta śródziemnomorska - quiche.
    Tarta śródziemnomorska - quiche.

    Tarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem(...)czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem aż pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  3. TARTA Z TRUSKAWKAMI
    TARTA Z TRUSKAWKAMI

    galaretki truskawkowe Wykonanie: Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie> rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto> widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy do obciązenia> groch, zapiekamy 15 minut w 170 st. Po tym czasie zabieramy papier z> grochem(...)zapiekamy jeszcze 15 minut.Studzimy. Gotujemy budynie z mlekiem. Studzimy, miksujemy na gładko z margaryną.> Wykładamy na spód od tarty. Truskawki kroimy wplastry, wykładamy na> masę budyniową, na wierzch wylewamy przygotowaną wg przepisu na> opakowaniu galaretkę

    Przepis pochodzi z bloga Z Majeczką w kuchni, prowadzonego przez Marta Sztabińska.

  4. Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami
    Śniadaniowa tarta z masą jogurtowo-aroniową i jeżynami

    miksując. Dosypujemy mąkę i ugniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażalnika. Po upływie czasu ciasto wyciągamy, wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Masa serow o-aroniowa: 400 ml jogurtu greckiego z obniżoną zawartością tłuszczu 2 jajka 3 lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. brązowego(...)aronii Składniki zblenderować, odstawić na kilka minut. Nadzienie przelewamy na jaglany spód i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Na upieczonej tarcie układamy mrożone jeżyny. Śniadaniowa tarta na instagramie

    Przepis pochodzi z bloga Czarnawisienka, prowadzonego przez czarnagodzina.

  5. Tarta bananowo-malinowa
    Tarta bananowo-malinowa

    Pyszna tarta z owocami do kawy Tarta bananowo-malinowa SKŁADNIKI:  CIASTO mąka 250 gr śmietana kwaśna 1 łyżka cukier puder 100 gr margaryna 150 gr żółtka 2 szt KREM Jogurt naturalny -400 ml ser biały -1 kost (250) śmietana 18% - 250 ml cukier puder - 2 łyżki galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka agrestowa - 1 opak WIERZCH(...)truskawkowa - 1 opak maliny leśne banan - 1 szt listki mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Wszystkie składniki przełożyć do miski, zagnieść kruche ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie formę na tartą o wymiarach 27 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, nakłuć ciasto widelcem, włożyć do piekarnika, piec 25 minut w 180 stop. KREM Do rondla wlać jogurt, śmietanę i zmieloną

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  6. Tarta brokułowa z kurczakiem
    Tarta brokułowa z kurczakiem

    formie do tarty owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Na następny dzień zaraz po powrocie z pracy i nagrzaniu piekarnika, włożyłam taką tartę od razu do pieczenia. Jak się okazało tarta wyszła taka, jaka być powinna, więc zawsze jest to jakiś sposób jeżeli nie macie za dużo czasu w dany dzień. SKŁADNIKI Na ciasto (średnica tarty(...)mniej jej damy, tym mniej ciasto będzie się lepić. Z ciasta zrobić kulę, owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na 30 minut.  Formę do tarty wysmarować masłem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można też formę po prostu wylepić ciastem). Brzegi podwinąć do góry (żeby brzegi nie spływały można włożyć

    Przepis pochodzi z bloga Passions hobbies life, prowadzonego przez Ejszetka.

  7. Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :)
    Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :)

    Składniki na ciasto tarty: 3/4 kostki masła 1,5 szklanki mąki żółtko płaska łyżeczka soli Zagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie wylepiamy nim natłuszczoną  formę i pieczemy ciasto około 15 minut w 180 - 190 stopniach w piekarniku. Kiedy ciasto jest gotowe(...)ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciasto zagniecione ciasto wkładamy do lodówki surowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynie upieczone ciasto po 15 min pieczenia Tarta

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  8. Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską
    Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską

    smaku świeży albo suszony tymianek Kruche ciasto: Z  podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor. Kwiaty cukinii dokładnie płuczemy a następnie(...)osuszamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajko mieszamy ze śmietanką, serkiem kozim, dodajemy startą cukinię, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i ziołami. Masę jajeczno-serową wlewamy na podpieczoną tartę. Układamy kwiaty cukinii oraz szynkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni około 20 minut aż masa się zetnie

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  9. Tarta cytrynowa.
    Tarta cytrynowa.

    Była tarta z malinami , była tarta z jabłkami i cynamonem , czas więc na tartę cytrynową. Nie chwaląc się wyszła przepyszna! Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Paulina Kwiatkowska, prowadzonego przez PaulinaKwiatkowska.

  10. Tarta z grillowanymi warzywami
    Tarta z grillowanymi warzywami

    pomidorki koktajlowe. Lekko posolić,  smażyć, aż pokażą się grillowe paski. W misce dokładnie rozmieszać serek z jajem, dodać posiekany szczypiorek i bazylię i sporo pieprzu. Formę do tarty (np. podłużna 13 x 33 cm), najlepiej z wyjmowanym dnem, posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Lekko ponakłuwać. Na  ciasto nałożyć masę serową, poukładać plastry pomidorów, plastry cukinii(...)kwiaty cukinii, posypać cebulą.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 30 minut. Jeżeli wydaje nam się, że warzywa za bardzo się podpiekają - możemy tartę przykryć folią. Podawać ciepłe lub zimne. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  11. Tarta z truskawkami
    Tarta z truskawkami

    zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić(...)całkowitego wystudzenia. Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2) , a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3) . Wstawić do lodówki. Truskawki umyć. Usunąć szypułki i pociąć na plasterki. Posypać cukrem i odstawić do momentu, aż cukier się rozpuści. Po tym czasie wyjąć tartę

    Przepis pochodzi z bloga Świat Ciasta, prowadzonego przez mapik27.

  12. Tarta truskawkowa z bezą
    Tarta truskawkowa z bezą

    uczuciach, ponieważ w ten właśnie sposób zakochuję się ostatnio co tydzień :) ). W tym tygodniu wypatrzyłam przepis na tartę na blogu kwestiasmaku .   Najpierw przygotujemy spód. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować dobrze masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i posiekać, tak aż powstaną drobne okruszki ciasta(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić. Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje.   linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

    Przepis pochodzi z bloga Świat Ciasta, prowadzonego przez mapik27.

  13. Tarta z papryką na otrębach
    Tarta z papryką na otrębach

    pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić na 10 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić dno ciastem, zakładając niewielki margines na ścianki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na pół godziny. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne(...)Jogurt roztrzepać z jajkami, dodać odrobinę soli i pieprz. Wylać na farsz. Wierzch posypać drobno utartym serem. Zapiekać w 190 stopniach do zrumienienia się sera. Taka tarta dobrze smakuje z prostą sałatką z pomidora ze szczypiorkiem. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  14. Rustykalna tarta z jabłkami
    Rustykalna tarta z jabłkami

    muszą  się   pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek(...)Piec przez 25-30 minut, aż brzegi ciasta staną się złote. (Można je również posmarować roztrzepanym żółtkiem przed pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek

    Przepis pochodzi z bloga Food Square, prowadzonego przez foodsquare.

  15. Tarta jagodowo-serowa
    Tarta jagodowo-serowa

    lodówki na 30 min Oczywiście możemy ciasto zagnieść tradycyjnie na stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone(...)śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć na 5 min miskę do zamrażalnika ( oczywiście pustą

    Przepis pochodzi z bloga pieprzny smaczek, prowadzonego przez PIEPRZNY SMACZEK.

  16. Tarta z budyniem i owocami
    Tarta z budyniem i owocami

    polubienia ich profilu na facebooku IGLOTEX Na pierwszy rzut poszła mieszanka owocowa. Postanowiłam przygotować tartę z budyniem i owocami. Poniżej zapraszam do zapoznania się z opinią o produkcie Tarta z budyniem i owocami Składniki     CIASTO   2 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)łyżki brązowego cukru       Sposób przygotowania     Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę od tarty.  Budyń przygotowac według przepisu na opakowaniu w 0,5 l mleka. Gorący budyń wylać na surowe ciasto. Mieszanke owocową Iglotex rozmrozić, osączyć z nadmiaru wody. Rozłożyć na budyniu. Posypać brązowym

    Przepis pochodzi z bloga slodkababeczkaks, prowadzonego przez Kasia Sycik.

  17. Tarta cynamonowa z jabłkami
    Tarta cynamonowa z jabłkami

    śmietankowy z cukrem     Sposób przygotowania   Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka, kwaśną śmietanę, oliwę i cynamon przełożyć do miski. Dobrze zagnieść jednolite ciasto. Formę od tarty posmarować tłuszczem. Następnie ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej formie wylepiając również brzegi. Ponakłuwać widelcem. Budyń(...)ugotować 0,5 litra mleka według przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na ciasto. Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Plasterki jabłek poukładać na ciepłym budyniu. Tartę piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić

    Przepis pochodzi z bloga slodkababeczkaks, prowadzonego przez Kasia Sycik.

  18. Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie
    Czekoladowa Piękność - czyli tarta czekoladowa na kokosowym spodzie

    małych okruchów. Dodaj żółtko i zagnieć, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nią natłuszczoną formę to tarty, dobrze dociśnij i przykryj papierem pergaminowym z np. grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 200 C przez 10 minut, następnie wyciągnij obciążenie z papierem i piecz jeszcze przez(...)białą czekoladę z łyżką mleka i połącz ze śmietaną. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, delikatnie przestudź i połącz z musem czekoladowym. Jak mus zacznie gęstnieć wlej go do tarty i wstaw do lodówki na 2-3h. Po upływie ok 1h posyp tartę    Crispearls mleczne  . Smacznego! PATISERKA.PL wyposaża Niezły Młynek w wyroby cukiernicze

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

Wybierz stronę :