pomidorami czy z brokułem lub szpinakiem. Ja zastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta. Mąkę przesiewamy do miseczki, drożdże rozrabiamy z letnią wodą i cukrem, odczekujemy chwilkę i dodajemy do mąki. Dolewamy oliwę i dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy(...)wyrastało i ugniatamy krótko formując kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA
Markowy smakpomidorami czy z brokułem lub szpinakiem. Ja zastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta. Mąkę przesiewamy do miseczki, drożdże rozrabiamy z letnią wodą i cukrem, odczekujemy chwilkę i dodajemy do mąki. Dolewamy oliwę i dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy(...)wyrastało i ugniatamy krótko formując kulkę, którą następnie wałkujemy na placek o grubości od 0,5 – 1 centymetra. Tak przygotowane ciasto układamy w foremce, ja użyłem formy do tarty. Następnie przelewamy na ciasto ostudzony sos z patelni, układamy szparagi i posypujemy serem mozzarella. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 min. Smacznego ! Artykuł PIZZA PEŁNOZIARNISTA
Markowy smakniemałą frajdę. Po pierwsze, dlatego, że blog zapewnia kontakt z Wami, naszymi czytelnikami, po drugie, dlatego, że, tak uważam, proponujemy Wam ciekawe przepisy, sprawdzone i zdrowe. Po trzecie wreszcie, pisanie bloga to przyjemny deser po dobrze wykonanej robocie, czyli po przygotowaniu jedzenia na cały najbliższy tydzień. Wiem, są tacy, którzy uważają, że trzeba być niezłym krejzolem, żeby gotować na cały(...)niej prosty dresing, dowolny, ulubiony, ale można skropić sokiem z cytryny i wystarczy. Po prostu magia. Przepis będzie dostępny we wtorek rano Środa: Kaszotto z boczniakami, marchewką i szpinakiem Kto czyta naszego bloga wie, że jesteśmy wielkimi fanami boczniaków. Te piękne grzyby z powodzeniem zastępują mięso. I doskonale czują się w towarzystwie kaszy. W tym przepisie zrobiliśmy je z niepaloną
Niedzielny kucharztego jest rośliną odporną na mróz, dzięki czemu zbiory trwają przez całą zimę. Jarmuż można jeść na ciepło lub na surowo - w sałatkach. Wtedy ma smak trochę zbliżony do szpinaku, ale jarmuż jest w naszym domu łatwiej akceptowany. Kiedyś naczytałam się, że jarmuż nie jest łatwy w przygotowaniu i trzeba mieć na niego "swoje sposoby". To danie jednak pokazuje(...)gałka muszkatołowa do doprawienia Mleko zagotować i odstawić. W rondlu stopić masło, dodać mąkę. Wymieszać i zasmażyć nie rumieniąc. Dodać mleko, energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Wymieszać z tartym serem. Naleśniki zalać przygotowanym beszamelem. Zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie, aż góra się zrumieni (ok. 15 minut w 180°C góra/dół, 160°C termoobieg, w opcji
Pełny talerzposiekany czosnek i przyprawy. Czekamy aż serek się rozpuści i sos stanie się jednolity. Pomidory i szpinak kroimy w paseczki. Najpierw dodajemy pomidory, a gdy sos zgęstnieje, wtedy dorzucamy szpinak. Dusimy całość chwilę (ok. 2 min.) i zestawiamy z ognia. Farsz do lazanii powinien być dość gęsty, nie może być wodnisty, ale nie powinien być również zbyt suchy. Przygotowujemy beszamel(...)cieniutko smarujemy sosem beszamelowym. Następnie znów makaron, farsz i cienka warstwa beszamelu. Na koniec całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą makaronu i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch możemy również posypać tartym żółtym serem, ale ja tego nie zrobiłam, a efekt i tak był wspaniały. Lazanię pieczemy 30-35 min. w 180 stopniach Celsjusza. Podajemy od razu. Muszę Wam jednak zdradzić
Ratunku obiadCytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową to bardzo szybka i zdrowa propozycja na obiad w ciepłe letnie dni. Odpowiednio zamarynowany łosoś to podstawa tego dania. Łosoś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!poszatkowaną kiełbasę dobrej jakości oraz świeżą, skrywającą nieco pikantności pyszną rukolę. Do sosu alfredo możecie użyć zarówno innego makaronu, jak i innych dodatków. Świetnie sprawdzi się tu bazylia, kolendra, szpinak, wszelakie grzyby, kurczak czy krewetki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA MAKARONY: TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM(...)grana padano. Całość dobrze wymieszaj. Ser się rozpuści i wraz z masłem stworzy idealny kremowy sos. 6. Na koniec dodaj garść rukoli, zamieszaj. Serwuj na talerzach dodatkowo posypane tartym serem grana padano oraz czarnym świeżo mielonym pieprzem. Print CALAMARI Z SOSEM ALFREDO Calamari z sosem alfredo! OH YAH! Jeśli szukacie czegoś pysznego, świeżego, szybkiego i do tego
globuskulinarnyZaglądam do chlebaka a tam tona niezjedzonych kajzerek. Bułki tartej już mam na kolejne kilka miesięcy. Jakbym wyrzuciła, wtedy mąż wyrzuciłby mnie z domu :) To natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też(...)naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki
Olikowa kuchniawyszło super, albowiem z jedzeniem czasem jest tak, że im jest prostsze, tym lepsze. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Poniedziałek: Zdrowe kopytka z batatów Danie składa się z trzech składników: batatów, tartego parmezanu i odrobiny mąki ziemniaczanej. Jest bardzo zdrowe, bo słodkie ziemniaki to prawdziwa krynica odżywczych składników. Zobacz przepis Wtorek: Najlepszy smażony kurczak – adobo Tu składniki są cztery: podudzia, ryż(...)świeżości produktów spożywczych. Dania nie zawierają dużo składników, dlatego, żeby miały pełną wartość odżywczą, warto je zjeść z jakimiś dodatkami, np. do kopytek batatowych świetnie pasuje prosta sałatka ze szpinaku, skropiona dresingiem z cytryny. Do kurczaka adobo zrobiliśmy surówkę z czerwonej kapusty i pomarańczy (kapusta to produkt, który mamy w lodówce jeszcze z menu z poprzedniego tygodnia 5 patentów
Niedzielny kucharzdelikatny, mało słodki smak sprawiają, że jest doskonałym wyborem dla tych, którzy preferują subtelne połączenia owocowo-warzywne. Następnie przeniesiemy się do świata świeżości z koktajlem z ogórka, jabłka i szpinaku, który jest nie tylko orzeźwiający, ale również bogaty w cenne składniki odżywcze. Trzeci koktajl , oparty na ananasie, bananie i grejpfrucie, łączy słodko-gorzki smak z intensywnym orzeźwieniem, tworząc napój pełen(...)najlepiej w blenderze kielichowym. 2. Koktajl z ogórka, jabłka i szpinaku Ten koktajl to prawdziwa dawka świeżości i zdrowia. O jego orzeźwiającym charakterze świadczy lekka, wodnista, ale intensywna konsystencja, przypominająca smak arbuza. Koktajl jest lekki i łatwo się go pije. Proporcje na 2 szklanki: 60 g szpinaku (świeżego) 2 ogórki gruntowe (średniej wielkości) 2 jabłka 200 ml wody 2 łyżeczki
Via Gustoząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie(...)trzeba się trudzić przy napełnianiu rurek cannelloni a smakują .... wyjątkowo. Zachęciłam Was? Zróbcie dla samych siebie, dla dzieci, dla gości.... Życzę SMACZNEGO! Krys Polecam również: Cannelloni ze szpinakiem, serem ricotta i orzechami Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysiprzepisów na ciasto francuskie lub na przekąski Przepis na paluchy z ciasta francuskiego z tofu i serem Składniki opakowanie ciasta francuskiego (375 g) opakowanie tofu * (200 g) 100 g tartego sera żółtego wegańskiego** sos 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (40 g) 4 łyżki ketchupu (40 g) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich opcjonalnie 1 jajko *** trochę(...)OBIADY WEGAŃSKIE << >> ZUPY WEGAŃSKIE << >> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Kalafior pieczony w panierce Tortilla hiszpańska Burgery z buraka Fritatta ze szpinakiem (keto) Tiramisu Sos tatarski Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Sałatka ziemniaczana Guacamole Kotlety z buraka (wegańskie) Tortilla przepis na ciasto Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Mus czekoladowy Sushi z omletem Pieczone placki
WegePrzepisjajka 3 żółtka około 60 g startego sera żółtego około 60 g sera camembert * *może być również ser kozi lub brie Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenia Ilość : tarta o średnicy 28 cm Przygotowanie ciasta Do miski dodajemy mąkę , posiekane masło oraz sól . Następnie rozcieramy palcami masło z mąką lub miksujemy dopóki nie powstaną drobne okruchy(...)stopni (u mnie górna połowa piekarnika, termoobieg) i pieczemy około 35-40 minut , dopóki góra delikatnie się nie przyrumieni. Źródło inspiracji Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów Fritatta ze szpinakiem (keto) Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Zupa z białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu
WegePrzepisSałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Inne Terrina ze szpinaku i groszku z jajkiem Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami(...)mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne
Kulinarne przygody Gatity